Schotman blijft aan de leiding in KTM Duke Battle

186
Robert Schotman

In de combinatieraces van de European Supermono en de KTM Duke klasse schrijft Schotman 13 punten bij in het Duke kampioenschap en behoudt daarmee de leiding. Vanuit een goede 2e startpositie in de Duke klasse was een DNF in race één en een 4e finish positie in race 2 het maximum haalbare dit weekeinde.

De 1e kwalificatie op zaterdag was op een droge baan. Schotman gaf goed partij en scoorde een mooie 1e startpositie. De 2e kwalificatie was op een natte baan, regen in Zolder. Verbrugghe reed de snelste tijd met een 2 minuut 13, Schotman een 2.16 en Lambregts een 2.19. Met een 1.46 bleef Schotman pole houden en 0,5 seconden voor op Lambrechts en 1 seconde op Verbrugghe.

Schotman mocht als snelste KTM Duke coureur vanaf gridpositie 6 in de gecombineerde race met de supermono starten. Een hevige regenbui juist voor de start zorgde ervoor dat de baan gevaarlijk glad was. Omdat alle coureurs in de KTM Duke Battle op Metzeler straatbanden in plaats van regenbanden moeten starten, werd de wedstrijd een uitdaging. Pech was er voor Schotman al in de eerste ronde. Djim Ullrich schoof bij het aanremmen van bocht 5, een chicane, met zijn voorkant onderuit. Zijn KTM Duke gleed over de baan en tikte daarbij de achterzijde van Schotman zijn Duke aan. Beide rijders belandden in de grintbak.

Schotman: “Ik had een goede start, ging als 1e van de Dukes de bocht in, 3e als totaal. De Supermono’s op regenbanden kwamen mij voorbij in bocht 2, 3 en 4. Maar ik hield de leiding bij de Dukes. Bij bocht 5, de chicane, remde ik, hoorde een schavend geluid achter me, kreeg een fractie later een tik tegen de achterkant van mijn motor, en toen was er geen houden meer aan. Ik belandde in het grind en kon toen zien dat het Ulrich was die ook naast mij in het grind lag. Mijn motor raakte dusdanig beschadigd dat ik niet meer verder kon rijden. Tja, dan baal je wel, want ik voelde me prima op Zolder. Zowel in het droog als nat had ik laten zien voor het podium te kunnen strijden met Bram en Michael. Soms heb je wel eens pech, dit was zo’n race.”

Door deze val kon Allard Kerkhoven de leiding pakken, maar lang duurde die pret niet. Halverwege de wedstrijd was het Michael Verbrugghe die de leiding overnam en de race ook won.

“Race twee was droog en ik had weer een superstart. Bocht 2 kwam Lambrechts langszij, maar bocht 4 nam ik de leiding weer over. Dat stuivertje wisselen zou zo een tweetal ronden duren. Dat maakt het juist ook leuk en verrassend. Ronde 3 mengde Iwema zich ook in de strijd en greep de kop. De twee opvolgende ronden had ik het wisselende leiderschap met Jasper. Ronde 4 tot en met 7 leidde ik continu. Einde ronde 7 maakt ik een schakelfoutje in de chicane voor start finish en verloor 3 plaatsen. Ik kwam als 4e over de streep. Geen probleem die positie race ik wel vaker gedurende een race, maar dan komt er veelal geen code rood. Nu helaas wel, in ronde 8, toen ik alweer derde lag en richting de leider reed. Jammer maar ook een voortijdig einde van deze 2e race. Bij de uitslag kwam ik als 4e uit de bus. 13 punten erbij voor het kampioenschap. In dit pechweekeinde zat er niet meer in. Komend weekeinde mag ik revanche nemen tijdens de TT van Assen, één van mijn favoriete circuits. Ik ga daar voor het podium en wil een mooie strijd laten zien met zowel onze vaste rijders als oud GP coureurs en TT gastrijders, Jarno Jansen (teammanager RW racing Moto 3 met Livio Loi), Jasper Iwema en Jerremy MacWilliams. Met weer vele RACE-KIDS coureurs op de tribune ga ik laten zien wat hun instructeur in huis heeft.” Aldus de ontgoochelde maar strijdlustige Schotman.

Dik veertig coureurs uit zowel de KTM Duke 690 en KTM RC 390 cup strijden samen om de TT eer aankomend weekeinde. Dat spektakel begint op vrijdagmiddag om 16.15 uur met de 1e training tussen de Red Bull Rookies cup rijders in. Het vervolg is dat de kwalificatie op zaterdagmiddag om 17:50 uur en de ontknoping in de race op zondagmiddag om 16.15 uur, net na de Red Bull MotoGP Rookies cup race.

Kom bijpraten bij de KTM coureurs in hun hospitality naast het Medical center bij de TT-Tunnel.