Terwijl het overgrote deel van de coureurs momenteel geniet van een welverdiende winterstop staat er voor de EWC-coureurs komend weekend een belangrijke race op het programma. Zaterdag 14 december wordt namelijk de allereerste editie van de Sepang 8H verreden, de tweede race meetellend voor het 2019- 2020 FIM Endurance World Championship.

De eerste editie van de Sepang 8H, die op zaterdag 14 december wordt verreden op het bekende Sepang International Circuit, zal een belangrijk onderdeel zijn van het twee- en vierwiel motorsportfestival “Races of Malaysia”, een gecombineerd auto- en motorsport evenement met races meetellend voor de FIA WTCR/Oscaro en het FIM EWC.

De Sepang 8H, de tweede ronde van het 2019-2020 FIM Endurance World Championship – wordt beloofd een spectaculaire race te worden, met veel inzet en naast de deelname van de reguliere EWC-teams deelname van een aantal topteams met daarin coureurs uit de MotoGP, het FIM Superbike World Championship en het Asia Road Racing Championship.

De twee belangrijkste gelegenheidsteams komend weekend in Sepang zijn het Maleisische team Yamaha Sepang Racing en het Japanse team Honda Asia Dream Racing met Showa.

Het Yamaha Sepang Racing Team wordt gevormd door MotoGP coureur Franco Morbidelli, Michael van der Mark, World Superbike-coureur en viervoudig Suzuki 8H winnaar en de Maleisische thuisheld en MotoGP-coureur Hafizh Syahrin.

Honda Asia Dream Racing met Showa, een regelmatige frontrunner tijdens de Suzuka 8H, wordt gevormd door de Maleisische coureur Zaqhwan Zaidi – sinds 2016 de nummer één coureur binnen het team en de coureur die sinds 2016 als derde eindigde in het eindklassement van de Superbike 1000 categorie van het Asia Road Racing Championship – de Indonesische coureur Andi Farid Izdihar, en de Thaise Moto2 coureur Somkiat Chantra.

Zeven fabrikanten in de race
De vaste FIM EWC-teams zijn klaar om de concurrentie het hoofd te bieden. Webike SRC Kawasaki France zal als regerend wereldkampioen er komend weekend veel aan gelegen zijn hun tegenslag welke men kende tijdens de turbulent verlopen Bol d’Or te doen vergeten. Het Kawasaki-team moest tijdens deze eerste race van het seizoen samen met YART Yamaha en F.C.C. TSR Honda France de handdoek vroegtijdig in de ring gooien.

Alle drie deze door de fabriek ondersteunde teams zullen er alles aan willen doen om het maximale aantal punten mee te nemen uit Maleisië. 30 punten zijn er te verdienen voor de winnaar van de race, plus 5 bonuspunten voor het veiligstellen van de pole. Maar de drie genoemde teams zullen terdege rekening moeten houden met o.a. Bol d’Or-winnaar Suzuki Endurance Racing Team en BMW Motorrad World Endurance Team, het Duitse fabrieksteam dat na afloop van de eerste race van het seizoen de derde plaats in de schoot geworpen kreeg. Een ander fabrieksteam zal naar verwachting ook de nodige aandacht op zich gevestigd krijgen: Team ERC Endurance, een door de Ducati fabriek ondersteund team die de Panigale V4R in zal zetten en met deze Italiaanse machine op jacht gaat naar succes.

Zes fabrikanten hebben zich aangemeld als officieel FIM EWC team. Team Sugai Racing Japan zal echter op een Aprilia aan de start verschijnen en daarmee het zevende motormerk vertegenwoordigen in deze eerste editie van de Sepang 8H.

Programma
De eerste vrije trainingen staan al op woensdag 11 december op het programma terwijl de kwalificaties en Top 10 Trial op donderdag 12 december worden verreden. De race zal vervolgens zaterdagochtend om 06:00 uur van start gaan.

Nederlanders
Naast Van der Mark komen er in Sepang nog een viertal landgenoten in actie, te weten Nigel Walraven, Bollinger Team Switzerland (EWC), Bobby Bos, HRT 100 – Hertrampf Racing Endurance (EWC), Wayne Tessels, RAC 41 (Superstock) en Pepijn Bijsterbosch GERT56 By GS Yuasa (Superstock).

 

Handige links EWC – Sepang 8H:

Tijdschema en volledige uitslagen
Volledige deelnemerslijst
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App