Smits pakt IDM Supersport titel na spannende ontknoping in Hockenheim

1513
Twan Smits viert het kampioenschap | Foto credit: Damon Teerink

Twan Smits is de nieuwe IDM Supersport kampioen. De 19-jarige coureur sloeg een belangrijke slag door de eerste race in Hockenheim te winnen. Ondanks een zege van Melvin van der Voort in de tweede race, had Smits aan een derde plaats voldoende om de titel veilig te stellen.

De ontknoping van het IDM Supersport kampioenschap 2023 beloofde op voorhand al extreem spannend te gaan worden. De 19-jarige Twan Smits begon als kampioenschapsleider aan de slotraces op de Hockenheimring. De 18-jarige Melvin van der Voort had 9 punten minder dan Smits. Maar de twee talentvolle Nederlanders hadden aan de Oostenrijk Andrea Kofler ook nog een zware concurrent. Kofler begon aan de seizoensfinale met 13 punten minder dan Smits. Ook Thomas Gradinger had nog een theoretische kans op de titel. Gradinger had een achterstand van 31 punten op Smits.

In de kwalificaties werd opnieuw duidelijk dat Smits en Van der Voort zeer goed aan elkaar gewaagd zijn in 2023. Smits was wel in beide kwalificaties de snelste coureur en mocht tijdens de laatste races van het seizoen vanaf pole position starten. Van der Voort klokte een tweede tijd en was 0.147 seconde langzamer. Gradinger eindigde als derde in de kwalificatie gevolgd door Kofler. Milan Merckelbagh kwam tot een dertiende tijd. Ook waren er drie Nederlandse gastrijders waarvan Jorn Hamberg het beste was met een veertiende tijd in een veld van zesentwintig rijders. Kas Beekmans maakte zijn debuut in de Supersport klasse en kwam tot éénentwintigste tijd, één positie voor Ryan van de Lagemaat.

RACE 1:
Van der Voort pakte kopstart en reed in de eerste ronden aan de leiding voor de andere titelkandidaten Smits, Gradinger en Kofler. Het kwartet begon zich gelijk los te rijden van de rest van het veld. Gedurende de race reden de twee jonge Nederlanders zich flink los van de twee Oostenrijkers. In de zevende van vijftien ronden nam Smits de leiding van Van der Voort over. Smits deed vervolgens het kopwerk, maar Van der Voort bleef lang volgen. In de slotronden wist Smits zich iets los te rijden waarmee hij een belangrijke zege in de eerste race wist te behalen. Van der Voort kwam als tweede over de finish. Gradinger finishte als derde voor Kofler en Martin Vugrinec. De andere Nederlanders finishten als volgt: P10 Merkcelbagh, P17 Hamberg, P18 Beekmans en P20 Van de Lagemaat.

RACE 2:
Smits had veertien punten meer dan Van der Voort voorafgaand aan de laatste race van het seizoen. Gradinger en Kofler hadden geen kans meer op de titel. Een vierde plaats was voldoende voor Smits om IDM Supersport kampioen te worden. Gradinger pakte kopstart voor Smits en Van der Voort. Bij het ingaan van de tweede ronde wisselden de twee Nederlanders van positie. En weer een ronde nam Van der Voort de leiding van Gradinger over. Vugrinec wist op plaats vier het achterwiel van Smits te vinden en ging hem voorbij. De vierde plaats was voor Smits nog steeds voldoende en het gat naar de vijfde rijder Kofler was ruim twee seconden. Halverwege de race kwam Smits terug naar de derde plaats. Aan kop wist Van der Voort zich steeds verder los te rijden van Gradinger. Toch werd het nog wel even spannend voor het kampioenschap. Kofler versnelde gedurende de race en reed langzaamaan naar Smits en Vugrinec toe. Van der Voort pakte zijn zesde zege van het seizoen. Gradinger werd tweede. Smits hield daarachter zijn hoofd koel en kwam voor Vugrinec en Kofler als derde over de finish, waarmee de 19-jarige coureur zich IDM Supersport kampioen 2023 mag noemen. Merckelbagh viel uit met een technisch probleem. De overige Nederlanders finishten als volgt: Hamberg P11, Beekmans P15 en Van de Lagemaat P18.

Er is nog wel een “maar” in de eindstand van het kampioenschap. Er loopt nog een beroep ingediend door Team SWPN voor de penalty die Van der Voort kreeg na de eerste race in Assen. Van der Voort kwam als eerste over de finish maar werd vanwege het contact met Smits – die crashte en vierde werd – bestraft en teruggezet naar een vijfde plaats. Er is nog geen uitspraak gedaan van het beroep dat Team SWPN heeft ingediend. Mocht de uitslag van de eerste race in Assen door het ingediende beroep nog veranderen, dan zou dit nog invloed kunnen hebben op de eindstand in het kampioenschap aangezien het verschil tussen Smits en Van der Voort na de tweede race in Hockenheim slechts vijf punten bedraagt.

• Rob Hartog

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Vrijwillige bijdrage

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’