Spectaculaire Pinksterraces in Staphorst

317
Expi-klasse Staphorst 2016 | foto© Motografie

Op Pinkstermaandag laten zo’n 90 coureurs tussen de 6 en 50 jaar in diverse klassen van motoren, pocketbikes en brommers spectaculaire trainingen en wedstrijden zien in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. De races zijn onderdeel van het motorsportseizoen van RAP-Holland en de SOBW. De wedstrijden zijn voor het publiek gratis toegankelijk.

Samenwerking RAP-Holland en SOBW
Voor het eerst zullen de pocketbikes van RAP-Holland en verschillende klassen van de SOWB tegelijk te zien zijn op de Pinkstermaandag. Motorclub AMBC uit Staphorst heeft ervoor gezorgd dat het bekende circuit De Tippe een compactere lay-out heeft gekregen waarop zowel de pocketbikes als de grotere machines aan hun trekken komen. Hierdoor is een dag-vullend programma ontstaan waarin klassen van RAP-Holland en SOBW aan de start kunnen komen. De AMBC heeft zo een aantrekkelijk raceprogramma voor het publiek weten te creëren.Verschillende klassen
De pocketbikes van RAP-Holland rijden verdeeld over vier groepen.

In de Junioren A Standaard komen de jongste talenten aan de start. Vanaf 6 jaar kan er al deel worden genomen aan deze klasse met standaardblokken, gehuurd via RAP-Holland. Zo wordt er op gelijkwaardig materiaal geracet, onder begeleiding van een KNMV-motorsport trainer

De Junioren A en Junioren B komen samen uit in een klasse. Junioren A zijn rijders vanaf 6 tot 10 jaar die met 40cc luchtgekoelde machines rijden met een restrictie, afgestemd op gewicht van machine met rijder. De Junioren B is de snelste jeugdklasse met rijders tussen de 10 en 14 jaar. Ook zij rijden op luchtgekoelde 40cc machines maar met een grotere restrictie, ook weer afgestemd op gewicht van machine met rijder. Deze klasse rijdt een officieel KNMV-kampioenschap waarvan de kampioen wordt gehuldigd op het KNMV-gala.

De Standaard 40, Open 40 en Open 50 klassen rijden gecombineerd in een groep. 40 en 50 staat voor de cilinderinhoud. In de Open 40 rijdt jeugd vanaf 12 jaar met watergekoelde 40cc motorblokken en in de Open 50 jeugd vanaf 13 jaar met watergekoelde 50cc motorblokken, die maar liefst rond de 20 PK leveren. Dit is tevens de snelste klasse.

In de Senior plus klasse rijden coureurs vanaf 16 jaar, en staat gezelligheid voorop.

Van de SOBW zullen de volgende klassen aan de start verschijnen.

De Sport-klasse en Expi-klasse rijden gecombineerd met de Ohvale GP-O van RAP-Holland in een groep. De Ohvale GP-O is een nieuwe klasse waarin de grotere motoren met 10 inch wielen en 4 versnellingen uitkomen. Bekende namen in deze klasse zijn Red Bull Rookies coureur Victor Steeman en Scott Deroue, die momenteel in het Wereldkampioenschap Supersport 300 aan de leiding staat. In de SOBW Sport-klasse komen lucht- en watergekoelde 50cc brommers aan bod terwijl in de snellere Expi-klasse meer vrijheden zijn toegestaan. Ook hier zullen een aantal bekende, regionale (oud)coureurs hun opwachting maken.

In de GAMMA Yamaha R125 Cup rijden coureurs vanaf 14 jaar met een 125cc machine in een zeer competitieve omgeving, waarbij alle rijders op gelijkwaardig materiaal rijden. Op deze manier kan wegracetalent zich snel ontwikkelen en vindt er een goede doorstroming plaats naar de motorwegraces op de grote circuits. In deze spectaculaire klasse komen maar liefst 3 snelle dames aan de start.

Puch rijders komen aan hun trekken in de speciale Puch klasse voor 50 en 70 cc Puchs. Deze beide kampioenschappen rijden niet op alle circuits maar zullen wel hun rijkunsten tonen in Staphorst.

Niet alle klassen van de SOBW komen aan de start. Kijk voor alle informatie en een actueel overzicht op sobw.nl.

Tijdstip
Op maandag 5 juni worden er in de ochtend vanaf 9:00 uur vrije trainingen verreden. De kwalificatietrainingen vangen aan om 10:45 uur.

’s Middags rijden alle klassen 2 races. Om 13:00 uur zal de eerste race van start gaan. Rond 17:15 uur valt de zwart-wit geblokte vlag van de laatste race van het dagprogramma. Rond 17:45 worden de winnaars gehuldigd.

Adres:

 • Circuit de Tippe
 • Evenemententerrein ‘de Tippe’
 • Staphorst

Iedereen kan racen bij de RAP-Holland en de SOBW
RAP-Holland en SOBW zorgt voor een mooi pallet aan motorracecompetities in diverse klassen.

RAP-Holland maakt het voor jonge coureurs vanaf 6 jaar mogelijk te trainen en racen met pocketbikes.

Bij de SOBW kunnen wegracecoureurs vanaf 10 jaar terecht. Dankzij een laagdrempelige, betaalbare formule kan iedereen meedoen. De circuits worden aan strenge veiligheidseisen onderworpen en de machines en kleding van de coureurs worden voorafgaand aan elke wedstrijd technisch gekeurd. De KNMV verzorgt de verzekeringen. Aan het begin van het wedstrijdseizoen worden nieuwe rijders goed geïnformeerd over het racen bij de SOBW en wordt er een theorie-examen afgenomen.

RAP-Holland kalender 2017:

 • 10 juni: Lelystad
 • 1 juli: Stadskanaal
 • 9 september: Lelystad
 • 23 september: Zwolle
 • 7 oktober: Assen

SOBW Kalender 2017:

 • 1 juli: Veldhoven (circuit de Landsard)
 • 5 en 6 augustus: Assen (TT Junior Track tijdens GAMMA Racing Day)
 • 9 september: Emmen (circuit Pottendijk)
 • 23 september: Assen (TT Junior Track)