De zes Nederlandse rijders in de SS600 klasse, deelnemend aan de vierde ronde van het IDM welke wordt verreden op de Sachsenring kenden tijdens de kwalificatitrainingen weinig reden tot lachen. Raymond Schouten kwalificeerde zich als beste landgenoot op een twintigste positie, vlak voor Jos van der Aa en Kervin Bos.

Het begon&nbsp; tijdens de eerste kwalificatietraining perfect voor Schouten die vroeg in de training zelfs even de eerste plaats in handen had. Halverwege de training ging het echter mis toen de Yamaha coureur op hoge snelheid ten val kwam. De lichamelijke schade viel mee, maar de motorfiets kon op de korte termijn niet meer gerepareerd worden zodat de reservemachine van stal gehaald moest worden. In de tweede kwalificatie duurde het even voor het zelfvertrouwen weer op peil was maar wist Raymond, ondanks verwoede pogingen, niet meer aan zijn snelste tijd van ’s morgens te komen en restte hem uiteindelijk niet meer dan een teleurstellende twintigste startpositie.<br /> <br /> Twee plaatsen achter Schouten zal Jos van der Aa aan de eerste op zaterdagmiddag te verrijden race mogen beginnen. De Vice Versa rijder kende ook zo zijn problemen met een stevige schuiver tijdens de vrijdag gehouden vrije trainingen en een tweede schuiver op zaterdagochtend&nbsp; tijdens de eerste kwalificatietraining. Van der Aa wist zich echter tijdens de tweede en afsluitende trainingssessie knap te verbeteren tot een 22e plaats, slecht op een tiende van een seconde achter Schouten.

Weer enkele honderdsten achter van der Aa vinden we Kervin Bos. De van der Heijden motors Racingteam rijder worstelt op de voor hem nieuwe baan en zoekt naar de juiste combinatie tussen mens en machine. Ook Kervin wist vanmiddag zijn tijd te verbeteren maar dermate marginaal dat hij zakte van een 19e plaats na de eerste kwalificatie tot een uiteindelijke 23e plaats op de grid.<br /> <br /> Ook Joop Timmer kwam niet schadevrij door de trainingen. In de laatste minuten van de tweede kwalificatie maakte hij een stevige smakker. Hem rest naast de schade nog een 30e plaats op de grid, terwijl Leon Bovee na eveneens een valpartij in de morgen kwam tot een 33e positie. Gert-Jan Kok tenslotte mag vanmiddag in de eerste van twee wedstrijden dit weekend vertrekken vanaf P37.<br /> <br /> Damian Cudlin pakte overigens de pole voor Günter Knobloch die vanmorgen de training begon met een zogenaamde qualifiër. Zijn 1Õ26.427, gereden na iets meer dan drie minuten training, bleef vervolgens staan tot in de laatste seconden van de tweede training waarna Cudlin er toch nog net onderdoor wist te gaan.