Yamaha zal tijdens de 2019 editie van de Suzuka 8H World Endurance wedstrijd opnieuw aan de start verschijnen met de Japanner Katsuyuki Nakasuga, de Brit Alex Lowes en Nederlander Michael van der Mark. Het drietal zal het Yamaha Factory Racing Team Tech21 vormen en in een wel hele speciale R1 – Dawn of the Reiwa Era kleurstelling op jacht gaan naar de vijfde opeenvolgende zege voor Yamaha.

In 2015 vierde Yamaha Motor haar 60e verjaardag en dit viel samen met de lancering van de nieuwe YZF-R1 (de 8e generatie). Om dit te vieren keerde het Yamaha Factory Racing Team destijds met het iconische nummer 21 terug in de bekende Suzuka 8H World Endurance race. Niet geheel onverdienstelijk want het team wist sindsdien alle vier edities van het prestigieuze evenement te winnen.

In 2015 zorgden Katsuyuki Nakasuga en MotoGP coureurs Pol Espargaró en Bradley Smith voor het succes, de eerste zege voor Yamaha sinds 1996 toen Noriyuki Haga en Colin Edwards op een Yamaha als winnaars werden gehuldigd. In 2016 werd Smith binnen het team vervangen door Alex Lowes en een jaar later werd Nederlander Michael van der Mark toegevoegd aan het succesteam.

Na vier overwinningen op rij zal Yamaha ook tijdens de komende editie wederom vertrouwen op het drietal dat de afgelopen de laatste twee van de vier opeenvolgende zeges wist te behalen; Nakasuga, Lowes en Van der Mark.

Dankzij de enorme hoeveelheid gegevens die het team heeft verzameld tijdens het All Japan JSB1000 Championship en sinds 2015 tijdens de Suzuka 8H is de YZF-R1 waarmee het drietal in 2019 in actie zal komen op nagenoeg elk gebied verder doorontwikkeld, van betrouwbaarheid en brandstofzuinigheid tot handling en prestaties.

 

Kleurstelling
Opvallend is de bijzondere kleurstelling waarmee Nakasuga, Lowes en Van der Mark in 2019 aan de start zullen verschijnen. De kleurstelling van de machine met het inmiddels bekende nummer 21 zal een kopie zijn van de “Yamaha TECH21 Team uit 1985.

Naast het hoofddoel van het team om een ongeëvenaarde vijfde opeenvolgende overwinning te behalen en de lichtblauwe TECH21-kleuren terug te brengen naar het circuit – één van de bepalende onderdelen van de Suzuka 8 Hours in de jaren ’80 – is het de wens van Yamaha om één van de meest opwindende periodes in de Japanse sportgeschiedenis te doen herleven.

Michael van der Mark
De huidige Pata Yamaha WorldSBK Team coureur staat in 2019 voor de zevende keer op rij aan de start tijdens de Suzuka 8H. De Rotterdammer maakte er in 2013 zijn debuut met het MuSASHI RT HARC-PRO Honda team en wist destijds samen met Takumi Takahashi en Leon Haslam meteen te winnen, iets dat het drietal een jaar later nogmaals dunnetjes over wist te doen.

In 2015 (samen met Takahashi en Casey Stoner) en 2016 (samen met Takahashi en Nicky Hayden) en verscheen Van der Mark nog twee keer aan de start met hetzelfde team, echter beide keren wist men de finish niet te halen.

In 2017 verscheen Van der Mark voor het eerst aan de start op een Yamaha, niet onverdienstelijk aangezien hij zowel in 2017 als ook in 2018 samen met Nakasuga en Lowes het evenement wist te winnen.

Gaat Yamaha tijdens de 2019 editie in Suzuka op jacht naar hun vijfde opeenvolgende zege, de Rotterdammer daarentegen zal er veel aan gelegen zijn om op zondag 28 juli aanstaande zijn vijfde Suzuka 8H overwinning aan zijn palmares toe te mogen voegen.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App