Tim Reeves en Mark Wilkes hebben in stijl de titel gepakt in de 600cc klasse van de IDM Zijspannen. De Britse combinatie won de spannende race in tricky omstandigheden op het TT Circuit Assen. John Smits en Gunter Verbrugge pakten hun eerste zege in de 1000cc klasse.

De IDM Zijspannen reed zaterdagmiddag hun enige wedstrijd tijdens het IDM-weekend in Assen. Op de baan waren er nog veel natte plekken, maar de combinaties gingen wel van start op slicks. Tim Reeves en Mark Wilkes mochten vanaf pole position vertrekken. Bennie Streuer en Kevin Rousseau waren de beste Nederlandse combinatie op de grid. Streuer-Rousseau vertrokken vanaf plaats vier. John Smits en Gunter Verbrugge waren de eerste 1000cc combinatie met een vijfde startpositie overall. In totaal gingen er twintig combinaties van start op het TT Circuit Assen verdeeld over een 600cc en 1000cc klasse.

De wedstrijd ging over negen ronden. De omstandigheden waren erg tricky met de vele natte plekken op de baan. Reeves liet zien waarom hij zevenvoudig wereldkampioen is. Reeves-Wilkes gingen na een slechte start als achtste de eerste bocht in, maar binnen één ronde wisten zij al naar de leiding te komen. In de beginfase leken Reeves-Wilkes weg te kunnen rijden, maar gedurende de race droogde de baan snel op. In het laatste deel van de race kwam de complete top-drie bij elkaar, want Josef Sattler met Uwe Neubert en Markus Schlosser met Marcel Fries wisten aan te haken bij de Britse combinatie. Streuer-Rousseau waren op weg naar een vierde plaats, totdat zij in de zevende ronde uitvielen. In de laatste ronde zaten Schlosser-Fries in het achterwiel van Reeves-Wilkes. Op de finish waren het toch de Britten die het sterkste bleken te zijn. Met hun overwinning stelden Reeves-Wilkes tevens de titel veilig in de 600cc klasse van de IDM Zijspannen. Schlosser-Fries werden tweede en Sattler-Neubert derde.

In de 1000cc klasse reed in beginfase Scott Lawrie met Emmanuelle Clement aan de leiding. Smits en Verbrugge kwam in het tweede deel naar voren en passeerde de Britse combinatie. Smits-Verbrugge kwamen als vierde overall over de finish en daarmee werden zij de winnaars in de 1000cc klasse. Het was de eerste zege voor Smits Racing in het IDM. Lawrie-Clement werden tweede. Andres Nussbaum met Manuel Hirschi mochten als derde team naar het 1000cc podium. Wout Vermeule met Jarno Bouius werden keurig vierde in deze klasse voor Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal.

Kees Endeveld en Jeroen Remmé moesten vanuit de pitstraat vertrekken en hun inhaalrace eindigde op een negende plaats overall en daarmee werden zij vierde van de 600cc spannen. Jord Klok met Kevin Kolsch werden achtste in de 1000cc klasse en Rogier Weekers met Remco Moes finishten als tiende van hun categorie. Ilse de Haas met Ferry Segers werden achtste in de 600cc categorie. Hilbert Talens en Frank Claeys kwamen niet aan de finish.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App