Teams: Wisselend succes DBR rijders, alweer podium voor Ronald ter Braake

72

Het afgelopen weekend moesten alle rijders van het Double Brother Racing team aan de bak. Op zaterdag moesten de rijders in de KNMV Cup wedstrijden hun kunnen tonen op een warm Assen, terwijl op zondag 2 wedstrijden voor het ONK werden gereden in een nat Spa Francorchamps.

De Cuprijders hadden zaterdag een wisselende kwalificatie; in de Junior Cup, waarin ook enkele Duitse IDM rijders deelnamen, wist Marcel ter Braake met een 2e tijd als beste Nederlander een goede uitgangspositie te veroveren. In dezelfde klasse was Jordy Prins met een 14e starttijd redelijk tevreden, vooral omdat hij op een paar plaatsen zijn rempunten wat kon aanscherpen en hierdoor zijn beste kwalificatietijd op Assen van het seizoen kon neerzetten. Broer Niels Prins deed het in de Suzuki SV Cup iets minder en moest met een zevende plaats bij de start genoegen nemen.<br /> &nbsp;<br /> Een paar honderd kilometer zuidelijker was Ronald ter Braake lange tijd de snelste coureur in de 1e kwalificatie van het ONK op het warme en zonnige circuit van Spa Francorchamps. Uiteindelijk was het Raymond Schouten die met iets minder dan 0.4 seconden sneller was.<br /> <br /> In de 2e kwalificatie wist Ronald wederom een goede tijd neer te zetten, maar in zijn poging om nog sneller rond te gaan legde hij zijn motor op zijn kant en was de kwalificatie voor Ronald over. Voor zijn monteurs Niek en Michiel begon toen het opnieuw raceklaar maken van de motor voor Ronald, waar toch de nodige uurtjes in gingen zitten. Uiteindelijk werd Ronald 3e in de kwalificatie, waardoor hij zondag vanaf de eerste startrij mocht vertrekken voor beide races.<br /> <br /> De wedstrijd in Assen kende een opvallende parallel voor Marcel ter Braake. Vlak na de start moest Marcel een gaatje laten naar de Duitse leider in het IDM Lukas Wimmer, waarna hij ronde na ronde probeerde het gaatje te dichten. Ook hij ging daarbij over de limiet van grip heen en in Mandeveen ging hij hard onderuit. Gevolg was een motor die rondom zwaar beschadigd is, enkele blauwe plekken en geen punten voor het klassement. Hierdoor heeft Marcel zijn 2e plaats ingeruild voor een gedeelde 3e plaatst in de tussenstand.<br /> <br /> Jordy Prins had een slechte start, maar wist zich in de eerste ronde langs Marijn Fennema te knokken. Hierbij waren echter de andere rijders uit het groepje verder weggereden, waardoor Jordy voor de rest een eenzame race reed en als twaalfde finishte. Hij staat nu 10e in het klassement. Niels Prins wist in de SV Cup zijn matige kwalificatie in de wedstrijd om te zetten naar een klassering net buiten het podium. In een strijd om de 4e plaats wist hij uiteindelijk net voor Daphne Hop te finishen met een verschil van nog geen 0,3 seconden. Hiermee wist Niels zijn 4e plaats in het algemeen klassement te verstevigen, met 6 punten achter de nummer 3 Marco van Bergeijk.&nbsp;

Zondagmorgen in Spa Francorchamps; de voorspellingen waren slecht en de voorspellers hadden gelijk, het water in Spa zit niet alleen in flesjes, het viel met bakken uit de lucht. De bandenkeuze was snel gemaakt en de warming-up liet al direct zien, dat iedere ronde in de wedstrijd al gauw een 15 tot 20 seconden extra zouden kosten, waardoor in plaats van 10 ronden beide wedstrijden voor het ONK over 8 ronden zou gaan. <br /> <br /> In de eerste ronde kwam Ronald slecht weg en na de eerste bocht (La Source) moest hij genoegen nemen met een twaalfde plaats. In de loop van de race wist Ronald zich echter terug te knokken tot een groepje met Marcel van Nieuwenhuizen, Randy Gevers en Nigel Walraven. In deze strijd werd Ronald zevende, een plaats die gezien het verloop van de wedstrijd het hoogst haalbare was.<br /> <br /> In de 2e race, die eveneens onder zeer natte omstandigheden gereden werd, crashte in de opwarmronde de kersverse Nederlands kampioen Raymond Schouten, waardoor op de eerste startrij naast Ronald alleen nog Kevin Valk (die in de eerste race crashte) stond omdat de als 4e getrainde Leon Bovee vanuit de pitstraat startte. Ronald was ditmaal wel goed weg en na de eerste ronde lag hij op een 2e plaats achter Kevin Valk net voor Stuart Voskamp, Een zeer goed rijdende Jos van der Aa wist echter vanuit het achterveld op te dringen en reeds in de derde ronde wist hij Ronald te passeren. In de rest van de wedstrijd was het Jos van der Aa, die steeds dichter bij Kevin Valk kwam, terwijl Stuart Voskamp en Ronald ter Braake op een redelijk zekere 3e en 4e plaats reden. Tot verrassing van iedereen was het echter Jos van der Aa die als eerste de finish passeerde. Kevin Valk bleek in de laatste ronde zijn machine met een technisch probleem aan de kant te hebben gezet, waardoor Ronald onverwacht toch nog voor een podiumplaats in aanmerking kwam. Blij was Ronald er echter wel mee: ÒDit is toch loon naar werken voor het team, we hebben gisteren goed gepresteerd en de monteurs hebben weer een goede motor neergezet. Het is en blijft een mechanische sport, waarbij de dingen soms raar lopenÓ aldus de Kawasaki coureur, die voor de 3e maal in 5 races het podium betrad. Met een 4e plaats in de tussenstand van het klassement heeft Ronald 20,5 punten voor op de nummer 5 Roy ten Napel, terwijl de nummer 3 Kervin Bos 28 punten voorsprong heeft. Door het wegvallen van de wedstrijd in Mettet (deze zou begin september zijn) is er nog maar 1 wedstrijd (dus 25 punten) te gaan, waardoor alleen de 4e plaats nog vast te houden is.<br /> &nbsp;<br /> Komend weekend zullen de Junior Cup rijders Jordy Prins en Marcel ter Braake mee trainen en de kwalificatie rijden voor de ADAC junior cup op het TT circuit in Assen. Of ze ook aan de wedstrijd mee kunnen doen is afhankelijk van hun kwalificatie en of er vaste ADAC rijders wegvallen. Doordat deze race al ÒvolÓ zit hebben vaste rijders daarbij voorrang. Ronald zal, bij kwalificatie, wel meerijden in de IDM Supersport het komend weekend in Assen.