Teleurstellend einde voor Steeman en Bijman na goed in weekend in Aragón

990
Victor Steeman aan de leiding in de tweede World Supersport 300 race op Motorland Aragón | © Randy van Maasdijk

De Nederlandse coureurs in de World Supersport 300 klasse hadden een bewogen eerste raceweekend van 2022 op Motorland Aragón. Victor Steeman finishte op zaterdag nog als vierde maar kwam zondag ten val, Ruben Bijman wist in beide races niet aan de finish te komen.

Na jaren van vier of meer Nederlandse coureurs in het World Supersport 300 kampioenschap staan er dit seizoen slechts twee Nederlanders aan de start in deze lichtste klasse van het World Superbike kampioenschap. Victor Steeman en Ruben Bijman rijden allebei voor MTM Kawasaki, het team dat in 2020 kampioen werd met landgenoot Jeffrey Buis en in 2021 de titel won met Adrián Huertas.

Het raceweekend op Motorland Aragón begon goed voor de twee Nederlanders waarbij Victor Steeman zich als als vierde kwalificeerde en Ruben Bijman een keurige negende rondetijd wist te rijden.

In Race 1 op zaterdagmiddag reden beide coureurs in de kopgroep maar konden ze de ontsnapte Marc García en Álvaro Diaz niet volgen. Steeman finishte uiteindelijk net naast het podium op de vierde plaats, Bijman kwam drie ronden voor het einde ten val waarbij zijn machine nog midden op de baan bleef liggen. Gelukkig liep dat goed af maar het betekende geen punten in de seizoenopener van 2022.

Zondagmiddag werd de tweede World Supersport 300 race verreden en hier reed Steeman constant in de kopgroep mee. Voor een groot gedeelte reed hij zelfs aan de leiding maar na contact met een andere rijder schoof hij onderuit. Steeman kon zijn machine nog wel oppakken en de race uitrijden maar een verdiende podiumfinish werd hierdoor dus niet behaald.

Bijman wist zich ook opnieuw te mengen in de kopgroep maar raakte in de voorlaatste ronde betrokken bij een incident. De Nederlander ging onderuit en nam onder andere teamgenoot Yuta Okaya mee in zijn valpartij waardoor er opnieuw geen punten werden gescoord.

Ondanks de crashes voor beide coureurs werd duidelijk dat de snelheid erin zat en podiumfinishes, en misschien zelfs overwinningen, dit seizoen tot de mogelijkheden behoren.

Victor Steeman: “Het was een positief weekend. De training en de kwalificatie waren goed en ik had zelfs de snelste rondetijd in mijn eentje gereden. Helaas miste ik het podium in Race 1 op slechts 0,045 seconde, maar de vierde plaats was goed voor het kampioenschap. Race 2 ging geweldig: ik kon makkelijk vooraan blijven, ik weet eigenlijk wel zeker dat ik het podium had kunnen halen en misschien zelfs had kunnen winnen. Helaas werd ik eraf gereden door een andere rijder. Volgende keer meer geluk.”

Ruben Bijman: “Het weekend was goed, we zaten er constant bij en waren er klaar voor. In de kwalificatie wist ik een negende plaats te behalen. In de eerste race had ik in het begin veel pech. Ik werd wijd geduwd door andere rijders en verloor daardoor veel plaatsen, daardoor viel er een gaatje naar de kopgroep. Ik probeerde het gat te dichten maar werd op de kerbstone gedrukt en verloor de voorkant.

De tweede race ging een stuk beter. Ik zat er goed bij en lag op de zevende plaats in de laatste ronde. Tot aan bocht 6, daar probeerde ik Yuta [Okaya] eruit te remmen en hij probeerde dit op hetzelfde moment ook bij een andere rijder. Ik zat aan de binnenkant en kon geen kant meer op.  We raakten elkaar en gingen samen onderuit. Ik wil mij excuseren tegenover het team voor de tweede race. Ik ga hiervan leren en kom in Assen sterker terug!”

Het volgende World Superbike raceweekend staat gepland in het weekend van 22 t/m 24 april op het TT Circuit Assen waar Steeman en Bijman hopen te schitteren voor thuispubliek.