Jan Lammers snelt in racetruck naar tweede plaats Deur aan deur, bumper aan bumper. Zo denderden de racetrucks zaterdag over het befaamde TT Circuit Assen. De eerste Dutch Truck Grand Prix was een spektakel van de eerste orde. Imposante racetrucks die in volle vaart over het circuit razen en een geweldig optreden op de eerste dag van coureur Jan Lammers. Het debuut in de Truckracerij bracht Lammers in de tweede race van de dag tot de prachtige tweede plaats. Verschillende brandjes in de trainingen races, maar ook in het pauze programma zorgden voor een vlammende dag proef de sfeer in de loop van de avond in onze “foto”rubriek, door boven in de navigatiebalk te klikken.

Voor de coureur was dat al een hoogtepunt, hoewel de tweede dag van de Dutch Truck Grand Prix, zondag, de climax moet vormen op het TT Circuit Assen.

De eerste dag had alle ingredi‘nten van een spektakel in zich. Spanning, sensatie en verrassingen waren niet van de lucht.

Zaterdag werden twee races voor trucks gehouden. In de eerste wedstrijd kwamen de zoekers van spektakel ruimschoots aan hun trekken. In de eerste bocht na de start ging het volledig mis in het imposante startveld van 21 racetrucks. Bij het aanremmen van de bocht kwamen enkele wagens met elkaar in aanraking en her en der schoten de zware bolides de berm in. Ook Jan Lammers werd geraakt, maar kon verder rijden.

Dat gold niet voor de Fransman Dominique Orsini, wiens truck in de Nationale bocht stil kwam te vallen. Het leverde een aantal ronden een pacecar-situatie op. Toen drie ronden voor het einde de race werd hervat kwam er een spannend slotstuk. De Duitser Jochen Hahn wist uiteindelijk de eerste race op zijn naam te schrijven door op de streep Stuart Oliver het nakijken te geven.

Jan Lammers was toen al met machineproblemen ver achterop geraakt.

De Nederlandse topcoureur maakte zijn tegenvaller in de tweede race ruimschoots goed. In een geweldig gereden wedstrijd ging Lammers uiteindelijk als tweede in zijn klasse en als vierde in de totaaluitslag over de finish.

De winst ging naar de Fin Harri Luostarinen die in de laatste bocht zijn opponent en regerend FIA Supertruck kampioen Gerd Kšrber verschalkte.

Lammers was uitermate ingenomen met de tweede plaats. De debuterende rijder in de Truckraces was opgetogen. ÒHet was een prachtige race. Hard, maar sportief. Geweldig om zoiets mee te maken. Ik wist niet hoe het me zou vergaan in een echte race, maar dit ging geweldigÓ, aldus Jan Lammers die veel complimenten van de ervaren truckcoureurs ontving.

Halverwege de wedstrijd viel hij van de derde plek terug naar de zesde. ÒIk was bezig iedereen eruit te remmen, inclusief mezelf. Gelukkig kon ik dat terrein snel goedmaken en opklimmen naar de tweede plek in mijn klasse.Ó

Verrassend was dat Gerd Kšrber genoegen moest nemen met de tweede plaats, hoewel hij met een tijd van 1.44.871 s. de snelste ronde op het TT Circuit Assen neerzette. Het betekende een gemiddelde snelheid met zijn racetruck van 133.227 km/uur.

ÒHet was een domme fout van mezelfÓ, aldus Kšrber die er nog wel om kon lachen. ÒIn de voorlaatste ronde zag ik dat in de laatste bocht voor de finish een bandenstapel op de baan lag, maar toen ik aan de laatste ronde bezig was heb ik daar niet meer aan gedacht. Toen ging het dus mis. Maar morgen neem ik revancheÓ, aldus Kšrber, die liet zien hoe een Superracetruck over het circuit gestuurd moet worden.

Het spektakel gaat zondag verder met opnieuw twee wedstrijden in de Dutch Truck Grand Prix, aanvang 11.00 uur.

En net als zaterdag is er dan ook een uitgebreid bijprogramma en een prachttig showprogramma in de pauze.

Een race in de Dutch Supercar Challenge eindigde in winst voor Cor Euser.

De racesport redactie zal enkele sfeer beelden zo snel mogelijk in de foto rubriek plaatsen