De eerste trainingsdag van het IDM in Hockenheim stond in het teken van veel regen, valpartijen en weinig actie op de baan. Bastien Mackels (IDM Superbike), Luca Grunwald (IDM Supersport 600), Walid Khan (IDM Supersport 300) en Josef Sattler met Uwe Neubert (IDM Zijspannen) waren het snelste in hun klasse.

Het was zeer nat tijdens de eerste trainingsdag van de IDM seizoensfinale in Hockenheim. Vrijdagmorgen kwam de IDM Superbike, IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 in de baan voor de eerste vrije training. Het was zeer tricky op de baan. Door de vele regen in combinatie van het vele rubber op de baan door de autosport, was de Hockenheimring zeer glad. Hierdoor zagen we vrijdagmorgen ook veel partijen en daarnaast waren de onderlinge verschillen erg groot. In FP1 van de IDM Superbike was regenspecialist Bastien Mackels anderhalve seconde sneller dan zijn collega’s. Gastrijder Marvin Fritz was tweede en Ricardo Brink was de beste Nederlander met een negende tijd. Ook besloten er diverse rijders binnen te blijven waaronder Pepijn Bijsterbosch. Luca Grunwald was vrijdagmorgen het snelste in de IDM Supersport 600 en Walid Khan was het rapste in de IDM Supersport 300 voor Mieke Abbink. De grote titelkandidaat Angelo Licciardi was één van de rijders die ten val kwam.

Net na het middaguur reed de IDM Superbike klasse de tweede vrije training. De omstandigheden waren zeker net zo slecht. Fritz was in deze sessie het snelste voor Erwan Nigon en Ilya Mikhalchik. Kampioen Mikhalchik kwam ook nog ten val in deze sessie. Omdat er voor zaterdag beter weer voorspeld wordt, kozen er ook veel rijders voor om binnen te blijven. De Nederlanders Brink, Bijsterbosch en Bobby Bos maakten ook weinig ronden. In de derde vrije training voor de IDM Superbike zagen we hetzelfde beeld met weinig actie op de baan. Mackels was in FP2 niet in actie gekomen, maar zette in de laatste sessie van de dag weer de snelste tijd voor Nigon en Alessandro Polita.

Ook in de IDM Supersport 300 en IDM Supersport 600 klasse kwamen vrijdagmiddag lang niet alle rijders meer in actie. Veel coureurs besloten om geen onnodige risico’s te nemen gezien het weer beter lijkt te worden gedurende het weekend. Khan was ook het snelste in FP2 van de IDM Supersport 300, ondanks dat hij nog een schuiver meemaakte. Khan was niet de enige, want de een na de ander ging onderuit in deze training. Sasha De Vits noteerde een tweede tijd, waarmee het snelste van de dag was in de Yamaha R3 Cup. De IDM Supersport 600 kwam Tom Toparis voor het Nederlandse Benro Racing tot de snelste tijd voor gastrijders Kevin Wahr en Brad Jones. Grunwald was met zijn tijd uit FP1 het snelste van de dag.

De IDM Zijspannen kwamen vrijdagmiddag voor het eerst in de baan voor een vrije training. Josef Sattler en Uwe Neubert stuurden hun span naar de snelste tijd. Bennie Streuer met Kevin Rousseau klokten een tweede tijd. Vrijdag rond 18:30 uur staat nog de eerste kwalificatie op het programma voor de IDM Zijspannen. Het verslag hiervan neemt Racesport morgen mee in het complete artikel over de IDM kwalificaties in Hockenheim.

Handige links IDM Hockenheim 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App