Vickers wint bizarre eerste British Superbike race op Donington Park, Bridewell en Irwin scoren niet

972
Leon Haslam (91) en Luke Mossey (12) op het gladde Donington Park | © Bennetts British Superbike Championship

Ryan Vickers heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Donington Park. De LAMI OMG Racing Yamaha coureur was op een natte baan veruit het sterkst voor Leon Haslam en Luke Mossey. Titelrivalen Tommy Bridewell en Glenn Irwin scoorden niet vanwege een verkeerde bandenkeuze.

Dit weekend wordt de tiende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Donington Park. Het is de voorlaatste ronde van het seizoen 2023 dat sowieso pas over twee weken op Brands Hatch beslist kan worden. Dat komt namelijk omdat BeerMonster Ducati coureurs Glenn Irwin en Tommy Bridewell dit weekend ingingen met respectievelijk 360,5 en 360 punten. Omdat er in het weekend op Brands Hatch meer punten per race te verdienen zijn kan geen van beiden nu al een voorsprong opbouwen die groot genoeg is.

In de kwalificatie was het Jason O’Halloran die met een 1’27.196 pole position opeiste en daarmee ook een nieuw ronderecord op zijn naam wist te schrijven. Achter hem kwalificeerde Tommy Bridewell zich als tweede voor Leon Haslam, op de tweede startrij stonden Kyle Ryde, Ryan Vickers en Tommy Bridewell. Voormalig MotoGP en World Superbike coureur Niccolò Canepa kwalificeerde zich als zevende op de Yamaha YZF-R1 van het McAMS Yamaha team waar hij de laatste twee wedstrijdweekenden voor rijdt.

Race 1
Vlak voor aanvang van de race begon het te regenen waardoor deze werd uitgesteld. De coureurs kregen vervolgens de kans om een extra ‘sighting lap’ te rijden op de natte baan waarna de race werd gereduceerd tot tien ronden. Het bleek op dat moment niet heel nat te zijn waardoor een deel van de grid koos voor intermediates of een combinatie van slicks / intermediates / regenbanden.

Polesitter Jason O’Halloran startte goed maar het was Ryan Vickers die vanaf de tweede startrij als een speer naar voren kwam en de leiding in handen nam. Peter Hickman schoof op naar de tweede positie voor Leon Haslam en Lee Jackson. Problemen waren waren er voor titelconcurrenten Tommy Bridewell en Glenn Irwin die zeer ver terug waren gevallen. Sterker nog, Irwin besloot aan het eind van de openingsronde de pits op te zoeken om zijn banden te laten wisselen doordat het toch iets te nat bleek te zijn voor de intermediates.

Vooraan had Vickers al gauw een grote voorsprong in handen ten opzichte van de naar de tweede plaats opgeklommen Jack Kennedy en Lee Jackson. Peter Hickman reed op de vierde plaats voor Luke Mossey en Leon Haslam terwijl Bridewell buiten de top twintig reed en Glenn Irwin met een ronde achterstand en regenbanden de baan weer op was gegaan.

In de vijfde ronde waren er ook problemen voor Bridewell doordat hij in de Melbourne Loop rechtdoor schoot. Voor het kampioenschap zou het weinig uitmaken dat beide BeerMonster Ducati coureurs geen punten scoorden omdat hun onderlinge verschil daardoor gelijk bleef.

Terwijl Vickers met een voorsprong van zo’n vijf seconden op weg was naar de overwinning was Haslam daarachter degene die stappen voorwaarts maakte. De veertigjarige coureur rekende achtereenvolgend af met Mossey, Jackson en Kennedy waardoor hij opschoof naar de tweede plaats.

Uiteindelijk won Vickers met een voorsprong van meer dan vijf seconden voor Haslam terwijl daarachter een hevige strijd werd gevoerd voor de laatste podiumplaats. Het was Luke Mossey die Jack Kennedy in de laatste bocht wist te verschalken en daardoor als derde over de finish kwam. Achter hen werd Lee Jackson vijfde voor de indrukwekkende negentienjarige Franco Bourne en de veertigjarige Josh Brookes, daarachter maakten Storm Stacey, Peter Hickman en Louis Valleley de top tien compleet. BeerMonster Ducati coureurs Glenn Irwin en Tommy Bridewell eindigden uiteindelijk als 23e en 24e respectievelijk waardoor ze geen punten scoorden.

Klik hier voor de volledige uitslag

Dit betekent dat de stand in het kampioenschap ongewijzigd blijft met Glenn Irwin op 360,5 punten en Tommy Bridewell op 360. Wel is Leon Haslam nu opgeklommen naar de derde positie met 305 punten voor Kyle Ryde (304) en Lee Jackson (296,5).

Nederlanders
Na zijn crash op Oulton Park komt Jorel Boerboom dit seizoen niet meer in actie in de National Superstock 1000 klasse waardoor Jaimie van Sikkelerus de enige Nederlandse deelnemer is in de British Supersport klasse. Op zaterdag kwalificeerde hij zich als zevende waarna hij ‘s middags in de eerste race als vijfde over de finish kwam. Voormalig World Supersport coureur Ben Currie stelde de titel veilig in deze categorie.

Op zondag wordt er weer een bomvol programma afgewerkt op Donington Park met onder andere twee British Superbike races. De weersverwachtingen zien er niet geweldig uit waardoor er opnieuw van alles kan gebeuren.


Handige links British Superbike Donington Park (National) 2023:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’