Winst voor Mikhalchik, Nigon, Enderlein en Licciardi tijdens IDM Oschersleben

123
Start van de tweede IDM Superbike race in Oschersleben | Foto credit: Tiny Kolsters

Ilya Mikhalchik en Erwan Nigon hebben de IDM Superbike races in Oschersleben gewonnen, terwijl Pepijn Bijsterbosch een mooi podium scoorde in de tweede race. Max Enderlein was de sterkste in de eerste IDM Supersport race en Angelo Licciardi pakte de dubbel in de IDM Supersport 300 klasse.

Zaterdagmiddag werden vijf IDM-wedstrijden onder droge omstandigheden verreden op de Motorsport Arena Oschersleben. De IDM Superbike klasse kwam vandaag twee keer in actie, net als de IDM Supersport 300 categorie. De IDM Supersport 600 rijders reden vandaag hun eerste race op het Duitse circuit.

IDM Superbike: Mikhalchik wint spannende eerste race, Bijsterbosch vijfde
Julian Puffe was in de kwalificaties ruim het snelste en mocht vanaf pole position vertrekken met Marc Moser en Dominic Schmitter naast hem op de eerste startrij. Pepijn Bijsterbosch (P7) en Ricardo Brink (P8) vertrekken vanaf de derde startrij, terwijl Bobby Bos als tiende de eerste race moest aanvangen. De race begon ongelukkig voor Brink, toen hij in de eerste ronde buiten de baan kwam. De coureur van SWPN viel daardoor terug naar de laatste positie en hij had een flink gat te dichten naar de rijders voor hem. Polesitter Puffe pakte de leiding maar kreeg Schmitter, Erwan Nigon en Ilya Mikhalchik met zich mee. Bijsterbosch kwam na de start ook goed naar voren en wist aan te aanhaken bij de kopgroep. In het tweede deel van de rijders viel het vijftal vooraan iets verder uit elkaar en dit kwam grotendeels doordat Mikhalchik vooraan begon te versnellen. Puffe en Schmitter konden volgen en Bijsterbosch vocht daarachter met Nigon voor de vierde plaats. Schmitter wist in de slotfase nog even voorbij Mikhalchik te komen, maar de regerend kampioen van het team van Werner Daemen kwam weer terug. Mikhalchik won de race voor Schmitter en Puffe. Nigon pakte de vierde plaats ten koste van Bijsterbosch. Bos reed ook een sterke race en vocht met Alessandro Polita en Moser voor de zesde plaats. Bos moest uiteindelijk Polita voor laten, maar finishte voor Moser op een zevende plaats. Brink wist zich vanaf de laatste (22e) positie naar voren te knokken en kwam nog als elfde over de finish.

IDM Superbike: Tweede race prooi voor Nigon, mooi podium voor Bijsterbosch
De startopstelling voor de tweede race is dit jaar anders dan in de eerste race. De top-drie van de eerste wedstrijd (Mikhalchik, Schmitter en Puffe) starten in omgekeerde volgorde vanaf de derde rij. Nigon, Bijsterbosch en Polita mochten daardoor vanaf de eerste startrij vertrekken. Nigon en Bijsterbosch profiteerden optimaal van hun goede startpositie en reden samen weg bij het grote gevecht voor derde plaats die knap geleid werd door Bos. In de zevende ronde kwam vanwege een technisch probleem een einde aan de sterke race van Bos. Mikhalchik wist zich door de groep te banen en zette de achtervolging in op Bijsterbosch, die op zijn beurt had moet lossen bij Nigon. Het gevecht voor de vierde plaats was hevig met daarbij ook Brink. De Fransman Nigon wist de tweede race op zijn naam te schrijven. Mikhalchik pakte de tweede plaats, maar Bijsterbosch wist daarachter zijn eerste podiumplaats van het seizoen te scoren. Puffe zat lang vrij achterin de groep, maar wist in de slotfase nog naar de vierde plaats te komen en finishte seconde achter Bijsterbosch. Schmitter werd vijfde net voor Polia, Brink en Jan Mohr.

IDM Supersport 600: Enderlein wint ingekorte eerste race, Kroeze beste Nederlander
In de kwalificaties van de IDM Supersport 600 klasse waren de onderlinge verschillen in de top-tien zeer klein. Gabriel Noderer vertrok voor de eerste keer vanaf pole position. Max Enderlein en Tom Toparis waren de andere rijders op de voorste startlinie. De race werd echter in de derde ronde al afgebroken vanwege een harde valpartij van Dennis Lippert, die vervolgens per helikopter afgevoerd werd naar het ziekenhuis. Er volgde een herstart over 13 ronden. Enderlein pakte de leiding en wist zich vervolgens langzaam iets los te rijden van de concurrentie. De Nederlanders Sander Kroeze, Wayne Tessels, Guus Boes, Vasco van der Valk en Milan Merckelbagh kwamen bij de eerste doorkomst achter elkaar door in de posities zes t/m tien. Achter Enderlein ontstond er een gevecht voor de tweede plaats, waar ook Toparis deel van uitmaakte. De Australiër, die voorafgaand aan de race aan de leiding stond in het kampioenschap, kwam in de zesde ronde ten val. Ook Merckelbagh, de teamgenoot van Toparis bij Benro Racing, kwam een aantal ronden later ten val. Door de crash van Toparis was de groep vooraan in tweeën gesplitst. Martin Vugrinec wist Noderer te kloppen voor de tweede plaats, terwijl Enderlein zijn eerste overwinning van het seizoen pakte en tevens de leiding in het kampioenschap. Kroeze kwam nog heel dichtbij het podium en finishte als vierde. Tessels kwam kort achter Daniel Rubin als zesde over de eindstreep. Van der Valk (P8) en Boes (P10) finishten ook bij de eerste tien. Joep Overbeeke werd zevende van de IDM Superstock 600 rijders. Zondagmorgen wordt de tweede IDM Supersport race verreden.

IDM Supersport 300: Licciardi pakt de dubbel in Oschersleben
Een volledige Nederlandse eerste startrij in de IDM Supersport 300 klasse met Colin Velthuizen, Rick Dunnik en Ruben Bijman. Voor deze categorie werden vandaag beide races verreden. In de eerste manche wisten Velthuizen en de Belg Angelo Licciardi samen weg te rijden bij een groepje achtervolgers. Het tweetal bleef lang bij elkaar, maar in de slotfase was Licciardi iets sterker en zo won hij zijn eerste race van het seizoen. Velthuizen behaalde tevens zijn beste klassering in het IDM met een tweede plaats.

Voor de derde plaats werd er door een kwartet aan rijders tot aan de finishstreep geknokt voor de laatste podiumplaats. Uiteindelijk was het Bijman die derde wist te worden voor Dunnik, Troy Beinlich en Toni Erhard. De Yamaha R3 Cup rijdt dit weekend ook binnen de IDM Supersport 300 klasse. Sasha De Vits en Thom Molenaar waren aan het stuivertje wisselen om de overwinning. Uiteindelijk was het De Vits die won in de Yamaha R3 Cup voor Molenaar en Sven Doornenbal.

Later in de middag werd de tweede IDM Supersport 300 wedstrijd verreden. Deze keer bleef er een grote kopgroep bij elkaar tot aan het einde van de race. Maar ook deze keer was het Licciardi die de sterkste was na vijftien ronden. Dunnik kwam als tweede over de finish en Velthuizen scoorde zijn tweede podium van de dag. Beinlich en Bijman finishten ook binnen een seconde van de winnaar als vierde en vijfde. Dunnik behoudt de leiding in het kampioenschap. Molenaar wist deze keer de strijd van De Vits te winnen in de Yamaha R3 Cup. Niek van den Broek bemoeide zich ook lang voor de winst en werd de derde Yamaha R3 Cup rijder.