WK Zijspannen: Reeves & Wilkes kampioen, Endeveld & Remmé op het podium

100
endeveld-remme
Podium Sprintrace Estoril | foto© Mark Walters

Het afgelopen weekend werd op het circuit van Estroril het finale weekend verreden van het FIM Sidecar World Championship. De combinatie van Tim Reeves en Mark Wilkes greep de wereldtitel terwijl er wisselend succes was voor de twee Nederlandse combinaties: Kees Endeveld en Jeroen Remmé eindigden zaterdag in de Sprintrace als derde, tegenslag was er voor Bennie Streuer en Kevin Rousseau zondag in de Goldrace, een crash zorgde voor niet alleen een DNF maar stuurman Streuer hield er ook een hersenschudding en twee gebroken ribben aan over.

Een aantal vrije trainingen, twee kwalificaties, een Sprintrace op zaterdag en een Goldrace op zondag stonden er afgelopen weekend in Estroril op het programma tijdens het finale weekend van het FIM Sidecar World Championship. Normaalgesproken lijkt Portugal een locatie waar je mooi weer verwacht, maar hoe anders was dit het afgelopen weekend……de kwalificaties op een kletsnatte baan, de Sprintrace zaterdagmiddag op een opdrogende baan en de Goldrace zondag op een droge baan en onder een heerlijk Portugees najaarszonnetje.

Tijdens de natte kwalificaties was het stuurman Tim Reeves die zijn Team Berlin Express combinatie naar de pole wist te sturen voor Bennie Streuer (Team Streuer) en Joseph Sattler (PSV Wels – Sattler Motorsport) terwijl Kees Endeveld (Drugsadvies Sidecarshop Racing) zich als tiende kwalificeerde.

Sprintrace
Zaterdagmiddag voorafgaand aan de Sprintrace werd het een bandenpoker, de baan was weliswaar nog nat maar droogde zienderogen op. Het grootste deel van het veld koos voor regenbanden, maar de als tiende getrainde Nederlandse combinatie van Kees Endeveld & Jeroen Remmé besloot de gok te wagen en te kiezen voor intermediate banden (half/half).

Een goede keus bleek, na de eerste ronde kwam het tweetal als elfde door. Naarmate de race vorderde droogde de baan zienderogen op en kwamen er lange droge sporen op het asfalt, waarvan het duo Endeveld & Remmé optimaal kon profiteren.

Doordat de concurrentie op regenbanden was vertrokken en tijdens de race snelheid moest inleveren, maakte Team Drugsadvies Sidecarshop forse sprongen door het veld. Het tweetal belandde enkele ronden voor het einde al op de vijfde plaats. In de laatste ronde klom het tweetal op naar de vierde plaats en verschalkte vlak voor de finish ook nog het Britse duo Sam en Adam Christie, waarna de derde plaats in hun handen kwam. Die podiumplaats stonden Endeveld en Remmé niet meer af, waardoor zij boven alle verwachtingen voor het eerst een plek op het ereschavot behaalden in een WK race.

De winst in deze race ging naar de combinatie Tim Reeves & Mark Willes terwijl Ben en Thomas Birchall de tweede plaats voor zich opeisten. De vanaf de tweede plaats op de grid gestarte combinatie van Bennie Streuer & Kevin Rousseau kwam in deze race niet aan de finish vanwege een technisch probleem.

Kees Endeveld: “Enorm mooi. We hebben enorm gegokt met de banden. Ik zag voor de start dat het iets droger werd en dat ook het asfalt een paar kleine droge plekjes kreeg. Ik hoopte dat het door zou zetten en dat bleek het geval. Een enorme gok, maar die pakte geweldig uit.”

Door deze winst wist Reeves zijn puntentotaal in de titelstrijd op 185 te brengen, maar gezien het feit dat Birchall er door zijn tweede plaats nu 168 achter zijn naam had staan moest de beslissing voor de titel uitgevochten worden in de allerlaatste race van het seizoen.

Goldrace
De vanaf de pole gestarte Reeves nam na de start meteen de leiding voor Streuer en Birchall maar in de derde bocht ging het mis voor Streuer. De combinatie crashte waarbij deze over de kop sloeg. De wedstrijdleiding besloot de race meteen stil te leggen. Bakkenist Rousseau bleef ongedeerd maar stuurman Streuer werd ter controle overgebracht naar het ziekenhuis. Ondanks dat de Drent later het ziekenhuis wel weer mocht verlaten bleek hij een hersenschudding en twee gebroken ribben overgehouden te hebben aan de crash.

Na de herstart was het opnieuw Reeves die de leiding nam met in zijn kielzog Birchall. Birchall wist vervolgens de leiding over te nemen maar het was de combinatie Pekka Paivarinta & Jussi Veravainen die steeds verder naar voren kwamen, de achtervolging in zetten. Het lukte de Finse combinatie de twee spannen voor hun te passeren. Even later was het Birchall die de strijd moest staken vanwege een technisch probleem en daarmee niet alleen een kans op een goede klassering in de race verloren zagen gaan maar tevens hun laatste strohalm op het behalen van de titel letterlijk in rook op zagen gaan.

Paivarinta stuurde vervolgens zijn combinatie als eerste over de streep in deze laatste race van het seizoen terwijl Reeves aan de tweede plaats voldoende had om de 2019 FIM Sidecar World Champioship titel veilig te stellen.

Sam en Adam Christie werden in deze race derde terwijl Endeveld & Remmé na hun podiumplaats van een dag eerder nu genoegen moesten nemen met de vijfde plaats.

Kampioenschap
Met 205 gescoorde WK punten grepen Reeves en Wilkes dus de titel terwijl Paivarinta door zijn winst in de laatste race Birchall in de eindstand nog voorbij wist te komen en de tweede plaats in het kampioenschap veiligstelde.

Op de zesde plaats werden Endeveld en Remmé de best geklasseerde Nederlandse combinatie terwijl Streuer en Rousseau hun, door technische problemen gekenmerkte seizoen, afsloten met een teleurstellende twaalfde plaats in de eindstand.

Handige links FIM Sidecar World Championship finale Estoril:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App