Zaterdag 23 september staat het TT Circuit Assen niet alleen in het teken van de OW Cup races. De Stichting Vrienden TT Circuit Assen organiseert namelijk ook de negende Vriendendag. Er is een uitgebreid programma, waarbij zowel de kant van de vroegere racerij wordt besproken, als die van de moderne raceteams.

Motortechnici van toen en nu
Hoe leidt je een Grand Prix wegraceteam en op welke wijze krijg je de juiste gegevens over de afstelling van een racemotor. Het zijn vragen waarop Assenaar Peter Bom tijdens de dag voor Vrienden van het TT Circuit, komende zaterdag 23 september, antwoord geeft. Hij is al zeventien jaar werkzaam in de internationale motorsport. Peter Bom heeft in die periode gewerkt voor Honda, Yamaha en Ducati en niet zonder succes. In 2011 was hij betrokken bij het team van de Duitse coureur Stefan Bradl die dat jaar wereldkampioen Moto2 werd. En in 2015 was Peter Bom crewmanager van het raceteam van Danny Kent, die toen wereldkampioen Moto3 werd.

Tegenwoordig is Bom niet meer verbonden aan een team of fabrikant, maar is nog altijd actief in de GP-wereld. Hij werkt gedeeltelijk voor de datarecording fabrikant 2D en deels zelfstandig. Teams huren hem tegenwoordig in als ZZP´er voor technische ondersteuning op het circuit, of voor bijscholing van hun personeel. In deze vorm is Bom dit jaar betrokken bij het juniorteam van Kiefer Racing, waar hij als coach de zeer jonge rijders begeleidt. Op de Vriendendag zal Bom

Ferry Brouwer
In de jaren zestig en zeventig moesten monteurs en raceteams het nog zonder computers stellen en in die tijd was Ferry Brouwer vooraanstaand monteur in de Grand Prix wegraces. Ook hij zal zaken uit zijn periode als monteur van onder meer Phil Read en Jarno Saarinen belichten en tevens ingaan op de zakelijk carrière die hij heeft gevolgd en waarin hij het Japanse helmenmerk Arai in Europa groot maakte.

Verder is DAKAR-deelnemer Maikel Verkade aanwezig en worden vanuit TT Circuit Assen de plannen voor 2018 en de TT Juniortrack belicht.

Riders fot Health
Traditioneel is er een veiling van motormemorabilia ten bate van Riders for Health, worden er rondleidingen door de gebouwen gegeven en is er een busrit over het circuit. Verder hebben een motorraceteam en twee autoraceteams hun deuren open staan om een kijkje achter de schermen te nemen.

De Vriendendag begint om 10.00 uur en wordt traditioneel gehouden op het TT Circuit Assen.

Programma:

 • 09.30 uur        Bus Kreeft rijdt 1 keer van NS station Assen naar het TT Circuit: Bus staat klaar om 9.10 uur en rijdt om 9.30 uur weg!
 • 09.45 uur        Zaal open.  Ontvangst met koffie/thee
 • 10.15 uur        Opening door Pieter Hofstra, voorzitter Stichting Vrienden TT circuit na de inleiding door dagvoorzitter de heer Evert ten Napel
 • 10.20 uur        Huishoudelijke mededelingen en ontwikkelingen rondom het TT museum
 • 10.35 uur        Ontwikkelingen inzake het TT circuit en stand van zaken Junior Track
 • 11.00 uur        Maikel Verkade met een presentatie over zijn verschillende rally’s, waaronder de zwaarste ter wereld: Dakar Rally.
 • 11.30 uur        Ferry Brouwer over zijn belevenissen in de motorsport. (bekend als monteur van Phil Read, directeur van Arai Europe en ooit organisator van de Centennial).
 • 12.30 uur        Pauze en lunch
 • 12.45 uur        Bustoer over het circuit (Johan de Vries)
 • 13.15 uur        Peter Bom over data-analyse m.b.t. de motorsport
 • 13.40 uur        Veiling motorsport memorabilia t.g.v. Riders for Health o.l.v. Martin van Ellinckhuijzen
 • 14.10 uur        “Open dag op het circuit” met naar keuze:
            bezoek motorraceteam;  Q-racing56
            bezoek autoraceteam;  Boertien / Verswijveren Racing team
            rondleiding gebouwen (2 groepen parallel) o.l.v. Egbert Braakman en Johan de Vries
 • 15.30 uur        Sluiting (geen officiële afsluiting van de dag)
 • 16.00 uur        Bus Kreeft rijdt 1x van het TT Circuit Assen naar het NS station in Assen.

Op de monitoren: Onboard ritten op het TT Circuit Assen (o.a. Nico Hülkenberg in F1 Renault tijdens Gamma Racing Day 2017)

Gedurende de gehele zaterdag zijn er op het TT Circuit wegraces van CRT Holland, in het kader van de OW Cup.

Meer info, aanmelden of vriend worden via: www.vriendentt.nl