Aprilia RSS660 Dealer Cup Belgium 2022: Sasha De Vits kampioen

1641
sasha-de-vits
Sasha de Vits | foto© RS600 Dealer Cup

Tijdens het wegrace evenement in het Belgische Chimay viel vorig weekend de beslissing in de Aprilia RS660 Dealer Cup Belgium. Voor het tweede jaar op rij werd deze merken Cup georganiseerd in de schoot van de Belgian Twin Trophy, het kampioenschap voor tweecilinder motoren dat met volle deelnemersvelden en spannende races een van de publiekslievelingen is bij onze zuiderburen.

De regerend kampioen, Denny Lannoo, hing zijn helm in de wilgen waardoor er in 2022 sowieso een nieuwe kampioen zou gehuldigd worden. Vijf races stonden er op het programma met als opener Croix-en-Ternois in het noorden van Frankrijk, de race op de Varsselring in Hengelo, het Ducati-weekend in Assen, het GP-circuit van de Nürburgring en tot slot de wedstrijd in Chimay. ‘Youngster’ Sasha De Vits heerste als een generaal over de Cup en won gewoonweg alle races. Soms moest hij er een felle strijd voor aangaan maar bij het zwaaien van de finishvlag was De Vits steeds winnaar. In de eindstand gaat De Vits Kenny Meersman en Wim Van den Bossche voor. Meteen werd hij ook eindwinnaar van de BTT Supertwin klasse.

De Vits streed een handvol jaren geleden nog in de Red Bull MotoGP Rookies Cup, om dan via het FIM Moto3 Junior World Championship in 2019 aan te belanden bij Benro Racing in de Nederlandse Yamaha R3 Cup. Hij won dat jaar ook de Yamaha R3 Cup voor Benro Racing. Nadien zette hij zijn race carrière even on-hold om voorrang te geven aan zijn studies, maar helemaal wegblijven van de circuits kon natuurlijk niet. De Vits kreeg een aanbieding om op de Aprilia te rijden en was zo op weg naar een nieuwe titel in 2022.

Twintig rijders in totaal in de Cup
Over de vijf wedstrijden gezien waren er niet minder dan twintig rijders die in één of meerdere races  van de Belgische RS660 Cup aan de start verschenen, met rijders uit Nederland, Spanje, Frankrijk en last but not least België, waarmee bewezen is dat een dergelijke Cup een draagvlak heeft. Wedstrijden met de tweecilinders uit Noale hebben reeds kampioenschappen in Italië en Zweden, maar ook in de Moto America en de kampioenschappen voor twins in Duitsland wordt er volop geracet met de Aprilia’s. Voor 2023 wordt eraan gedacht om de Cup nog uit te breiden met meer races.

Allard Kerkhoven Nederlandse gastrijder
Tussen de rijders die hun opwachting maakten in de RS660 Cup waren er enkele kleppers van formaat met Bram Lambrechts (EWC), Sander Claessen (Benelux Trophy kampioen Superbike 2018-2020), Kenny Meersman (Benelux Trophy SSP-SBK) en de beloftevolle jongeren Ferre Fleerackers (IDM SSP300), Levi Badie (Moto America SSP300) en tot slot de winnaar De Vits. De Spanjaard Raoul Torras Martinez, in de maand mei nog meer dan verdienstelijk in de Bennets Supertwin TT op het Isles of Man, was in Chimay ook laaiend enthousiast over de RS660 Dealer Cup. Voor Nederland was het Allard Kerkhoven, die nadat hij op stage in Spanje de tweecilinder aan de tand voelde, tijdens de Ducati Club Race in mei in actie kwam. Ook Kerkhoven mengde zich in de top vijf van beide races.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter