Brookes wint race 2 en 3 op Brands Hatch en pakt 2020 British Superbike titel

495
2020 British Superbike kampioen Josh Brookes - Brands Hatch | foto© Ian Ward

Josh Brookes heeft op zondag de tweede en derde British Superbike race van het weekend op Brands Hatch gewonnen en is daarmee voor de tweede keer in zijn carrière British Superbike kampioen geworden. Jason O’Halloran, Christian Iddon en Tarran Mackenzie finishten op zondag achter de Australiër op het podium.

Zondag was alweer de laatste dag van het Bennetts British Superbike Championship in 2020. Op Brands Hatch werd het zesde en laatste raceweekend gehouden voor het British Superbike kampioenschap in een jaar dat uiteraard gekenmerkt is door de uitbraak van het coronavirus.

Na een uiterst spectaculaire eerste race van het weekend op zaterdagmiddag zou op zondag de beslissing gaan vallen voor wat betreft de uitkomst van het British Superbike kampioenschap. Josh Brookes ging als kampioenschapsleider de laatste race dag van het jaar in voor Jason O’Halloran en VisionTrack Ducati teamgenoot Christian Iddon.

Race 2
Tarran Mackenzie startte het beste en ging als leider de eerste bocht in voor Josh Brookes en Jason O’Halloran. Brookes had echter geen geduld en viel vervolgens meteen aan waardoor hij de koppositie overnam voor de twee McAMS Yamaha coureurs. Aan het eind van de openingsronde had hij al een voorsprong van een seconde opgebouwd richting Mackenzie met Ducati teamgenoot Christian Iddon daarachter op de derde plaats. Titelkandidaat Glenn Irwin had een dramatische eerste ronde en viel ver terug.

Brookes reed een hoog tempo en het leek erop dat Mackenzie de enige was die in de buurt van hem kon komen. Iddon en O’Halloran waren al teruggevallen. Echter ging het in de achtste ronde mid voor Mackenzie doordat hij onderuit ging. Zijn race en daarmee ook zijn titelkansen waren hierdoor ten einde gekomen.

Brookes had nu een grote voorsprong en bleef foutloos waardoor hij als winnaar over de finish kwam voor O’Halloran en Iddon. Andrew Irwin finishte als vierde voor Lee Jackson, Luke Mossey, Danny Buchan, Peter Hickman, Gino Rea en Tommy Bridewell in de top tien.

Race 3
Voorafgaand aan de laatste BSB race van 2020 had Brookes dus zijn voorsprong in het kampioenschap vergroot maar beslist was het zeker nog niet.

Brookes startte wederom zeer goed en ging als leider de eerste bocht in voor Yamaha coureurs Mackenzie en O’Halloran. Daarachter waren het Iddon, Andrew Irwin en Danny Buchan. O’Halloran deed er alles aan om Brookes bij te houden, de Australiër moest zijn landgenoot sowieso verslaan om überhaupt nog een kans te maken op de titel.

Brookes, O’Halloran en Mackenzie waren duidelijk een maatje te groot voor hun concurrentie aangezien zij met z’n drieën al gauw weg wisten te rijden. Gedurende de hele race werd Brookes onder druk gezet door de twee Yamaha coureurs maar een paar foutjes van Mackenzie zorgden ervoor dat de Ducati coureur uiteindelijk met een veilige marge als winnaar over de streep kon komen.

Brookes won ook race 3 van het weekend voor Mackenzie en O’Halloran met daarachter Iddon, Andrew Irwin, Buchan, Bridewell, Hickman, Jackson en Rea in de top tien. Daarmee won 37-jarige Brookes zijn tweede British Superbike titel, zijn eerste werd in 2015 behaald op een Yamaha. O’Halloran is uiteindelijk tweede geworden in het kampioenschap en maakt er daarmee een Australische 1-2 van, Iddon is als derde geëindigd.

2020 British Superbike kampioen Josh Brookes – Brands Hatch | foto© Ian Ward

Nederlanders
Tomas de Vries werd in de laatste British Supersport race van 2020 21e (achtste in GP2) terwijl Rob Hartog en Jorel Boerboom niet aan de finish kwamen.

De voorlopige BSB-kalender voor 2021 is al bekendgemaakt en het lijkt erop dat het eerste raceweekend pas in mei plaatsvindt. Ook staat het TT Circuit Assen niet op deze voorlopige kalender.

Handige links British Superbikes Brands Hatch (GP) – 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.