BSB: Leon Haslam wint eerste race op Cadwell Park

76

Leon Haslam is er op de maandag van Bank Holiday in geslaagd de eerste race voor het Brits Superbike Kampioenschap op het circuit van Cadwell Park te winnen. De Airwaves Ducati-rijder was te sterk voor de Honda’s van Ryuichi Kiyonari en Tom Sykes die het podium completeerden.

Bij de start was het Gregorio Lavilla, de kampioen van 2005, die met zijn Airwaves Ducati een jump-start maakte, waarvoor hij een penalty van twintig seconden kreeg. Daarentegen was het Jonathan Rea (HM Plant Honda) die als beste wegkwam bij het verspringen van het licht, gevolgd door Sykes (Stobart Honda), Haslam en Leon Camier (Bike Animal Honda).







In de vierde ronde van de race was het Haslam die de tweede plek van Sykes overnam, terwijl een ronde later ook Camier aan de jonge Stobart Honda-rijder voorbijging. Vervolgens was het Rea die in het zicht van Haslam kwam en na aan het achterwiel van de HM Plant Honda-rijder te zijn gekomen, nam Haslam in de negende ronde van de race de koppositie van Rea over.

Nadat Haslam de leiding in de wedstrijd te pakken had gekregen, probeerde een ronde later ook Camier zijn Honda-collega Rea te passeren. In een poging Rea in de chicane voorbij te gaan, ging het echter mis. Rea en Camier kwamen met elkaar in aanraking, waarbij beide heren crashten. Voor Camier was de wedstrijd direct over, terwijl Rea nog in staat was zijn race te vervolgen op een tiende plek.

Ondertussen was het Haslam die vrij gemakkelijk naar zijn tweede overwinning van het seizoen reed, aanvankelijk vóór Sykes en Kiyonari (HM Plant Honda). In de op één na laatste ronde slaagde de Japanner er echter in om bij Sykes langszij te gaan, om daarmee alsnog de tweede plek voor zich op te eisen. Rea, die zich in de tussentijd weer had opgewerkt naar een achtste plek, kwam in de veertiende ronde van de race andermaal ten val, wat definitief het einde van zijn race betekende.

Shane Byrne (Stobart Honda) kwam uiteindelijk als vierde over de streep, vóór Lavilla, Cal Crutchlow (Rizla Suzuki) en Tommy Hill (Virgin Yamaha). Door zijn penalty van twintig seconden werd Lavilla echter pas op een zevende plek opgenomen in de uitslag, dus nog achter Crutchlow (5e) en Hill (6e).

De top 10 in deze eerste race van de dag werd uiteindelijk gecompleteerd door Chris Walker (Rizla Suzuki) en de Hawk Kawasaki’s van James Haydon en Scott Smart, die vlak achter elkaar respectievelijk als negende en tiende finishten. 

BSBrace results (1) – Cadwell Park:

1. Leon Haslam
2. Ryuichi Kiyonari
3. Tom Sykes
4. Shane Byrne
5. Cal Crutchlow
6. Tommy Hill
7. Gregorio Lavilla
8. Chris Walker
9. James Haydon
10. Scott Smart

Complete uitslag »