IDM Superstock 1000 titel voor Danny de Boer na winst in Lausitz

86
de boer
Danny de Boer 2016 IDM Superstock 1000 kampioen | foto© actiefoto.eu

Danny de Boer heeft zondagmiddag op de Lausitzring voor een geweldige sensatie gezorgd. De Yamaha coureur was op zijn Superstock 1000 machine voor de tweede keer dit seizoen iedereen te snel af. De Staphorster won daarmee niet alleen de race, deze winst was ook voldoende om de 2016 IDM Superstock 1000 titel veilig te stellen.

Nadat het even voor de start begon te regenen kregen de IDM Superbike & Superstock 1000 coureurs zondagmiddag twee extra sightinglaps vanwege de omstandigheden. Gelukkig zette de regen niet door waardoor er toch nog op een zo goed als droge baan aan de tweede race van het weekend kon worden begonnen.

Zonder poleman o.a. Bastien Mackels, Max Neukirchner begonnen 21 coureurs aan de tweede race van het seizoen – beiden waren zaterdag betrokken bij een crash tijdens de eerste wedstrijd.

Bij de start was het Lukas Trautmann (SBK) die de leiding nam voor Florian Alt (SBK), Luca Grunwald (STK), Pepijn Bijsterbosch (STK) en Danny de Boer (STK).

Nadat Grünwald in de derde ronde even de leiding in handen had kwam De Boer naar de vierde plaats. Lang wist Grünwald echter niet aan de leiding te rijden want een ronde later was het opnieuw Trautmann die als leider doorkwam voor Alt, Grünwald, De Boer en Bijsterbosch.

In de vijfde ronde had De Boer ook Grünwald weten te passeren maar zijn naaste belager in het kampioenschap (De Boer kon de titel in deze race veiligstellen door voor Grünwald te finishen).

Halverwege de race was het nog steeds Trautmann aan de leiding met in zijn slipstream Alt, De Boer en Grünwald.

Bijsterbosch kwam op acht seconden als vijfde door terwijl ook Koen Zeelen (STK) een keurige negende positie bezette.

In de tiende ronde was het Alt die de leiding over wist te nemen terwijl achter hem De Boer de tweede plaats overnam en Trautmann dus in één ronde twee posities prijs moest geven. Een ronde later was het Grünwald die ook nog langszij wist te komen.

Grünwald wist vervolgens met nog twee ronden te gaan De Boer te passeren en ten koste van de Staphorster naar de tweede plaats te komen.

Bij het ingaan van de laatste ronde valt er nog geen peil op te trekken wie van het viertal er als winnaar de eindstreep zal passeren. Het was Grünwald die aan het langste eind leek te trekken en aan de leiding ging halverwege deze laatste ronde. De Boer wist echter weer binnendoor te komen waarna Grünwald even later iets te veel risico nam en onderuit schoof.

De Boer kwam hierdoor als winnaar over de finish waarmee de Yamaha coureur de Superbike coureurs Alt en Trautmann terug verwees naar de tweede en derde plaats.

Stefan Kerschbaumer werd vierde terwijl Lucy Glockner als vijfde werd afgevlagd.

Bijsterbosch kwam als zesde algemeen over de finish terwijl Zeelen met de achtste plaats het Nederlandse succes compleet maakte.

De winst in de Superbike klasse werd een prooi voor Alt voor Trautmann en de als negende algemeen gefinishte Matteo Baiocco.

In de Superstock 1000 klasse ging de winst uiteraard naar De Boer voor Kerschbaumer en Glockner terwijl Bijsterbosch en Zeelen als vierde en zesde werden geklasseerd in hun categorie.

De Boer IDM Superstock 1000 kampioen
Met zijn zege en het uitvallen van Grünwald konden bij het SWPN/Stichting Zorgeloos Kind Team en De Boer de champagne flessen ontkurkt worden. Met nog twee races te gaan in Hockenheim heeft de Yamaha coureur vijfenzeventig punten voorsprong op Grünwald, een voorsprong die dus onoverbrugbaar is en de titel een feit is.