Deroue behaalt eerste zege van het seizoen in spannende race op Portimão

263
Vl.n.r. Manuel González, racewinnaar Scott Deroue en Ana Carrasco - Autódromo Internacional do Algarve, Portimão | foto© Randy van Maasdijk

Scott Deroue heeft zondagmiddag de WorldSSP 300 race gewonnen op Portimão voor Manuel González en Ana Carrasco. De Nederlander kon samen met de Spanjaard wegrijden en na een intens duel wist Deroue zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen. Victor Steeman werd tiende, Dion Otten zeventiende, Jeffrey Buis en Koen Meuffels kwamen ten val.

De laatste race die zondagmiddag op het programma stond op het Autódromo Internacionale do Algarge in Portmão was die voor de World Supersport 300 klasse. Met een buitentemperatuur van zo’n 30°C en een asfalttemperatuur van rond de 44°C waren de omstandigheden uitdagend op het Portugese circuit voor de race over elf ronden.

Polesitter Manuel González had de kans om hier het kampioenschap al te beslissen aangezien hij aan de race begon met een voorsprong van 43 punten. Als hij zeven (of meer) punten meer dan zijn concurrenten zou scoren, en dus richting Magny-Cours zou gaan met een voorsprong van vijftig (of meer) punten, dan was de titel veilig voor de Spanjaard.

Het was Victor Steeman die het beste van zijn plaats kwam en als leider de eerste bocht in ging voor Manuel González en Scott Deroue. Daarachter sloten Ana Carrasco, Andy Verdoïa en Marc García zich aan bij de leiders.

Bij het ingaan van de tweede ronde nam Verdoïa de leiding over nadat hij vanaf de zevende plaats moest komen. Het was meteen een klassieke WorldSSP 300 race met een grote kopgroep, alle coureurs naast elkaar op het rechte stuk zoekend naar een slipstream en inhaalacties in vrijwel iedere bocht.

Bij het ingaan van de tweede ronde ging het volledig mis voor Nederlanders Koen Meuffels en Jeffrey Buis. Het tweetal kwam ten val bij het ingaan bocht 1 en hadden zichzelf daarbij flink bezeerd waardoor ze een bezoek moesten brengen aan het medical centre.

In de derde ronde nam Deroue voor het eerst de leiding over voor Ieraci en González. Steeman was teruggevallen naar de negende plaats maar de volgorde veranderde constant. De Nederlander wist in de daaropvolgende ronde een marge van een halve seconde op te bouwen maar de concurrentie deed er alles aan om de aansluiting te behouden.

Halverwege de race was González de enige die het tempo van Deroue kon volgen en de Spanjaard ging dan ook voorbij aan de Nederlander. Het tweetal had een voorsprong van anderhalve seconde richting de achtervolgde groep die bestond uit zo’n tien coureurs.

Het tweetal bleef zeer dicht bij elkaar rijden en het zou aankomen op een duel tot de laatste meters. González ging als leider de laatste ronde in maar bij het uitkomen van bocht 4 nam Deroue veel snelheid mee en nam hij de koppositie over. González was druk op zoek naar een plaats om in te halen maar de Nederlander kon zich goed verdedigen. Bij het ingaan van de laatste bocht probeerde de Spanjaard het maar Deroue hield zijn lijn vast waardoor hij meer snelheid meenam op het rechte stuk en als winnaar over de streep kwam. Het was de eerste zege voor de 23-jarige Nederlander sinds de race hier op Portimão precies een jaar geleden. Ook hield Deroue hiermee het kampioenschap in leven.

González werd tweede en gaat naar Magny-Cours met een voorsprong van 38 punten richting Deroue waardoor het alsnog zeer waarschijnlijk is dat hij daar kampioen zal worden. Zo’n 2,5 seconden daarachter kwam Carrasco als derde over de streep en mocht ze mee naar het podium, verder finishten García, Verdoïa, Kalinin, Neila, Hendra Pratama, Sabatucci en Steeman in de top tien. Dion Otten eindigde als zeventiende.

Na afloop zochten we winnaar Deroue op en vroegen hem naar een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink: