Marc Marquez werd afgelopen woensdag in Barcelona geopereerd aan zijn rechterschouder. Ondanks dat de operatie succesvol is verlopen en de ingreep minder heftig was dan een jaar gelden verwacht behandelend arts Dr. Xavier Mir dat de Repsol Honda Team coureur tijdens de eerste MotoGP test van 2020 in Sepang niet 100% fit zal zijn.

Een jaar geleden werd Marc Marquez al eens geopereerd aan een ernstige (linker) schouderblessure. Deze operatie zorgde er destijds voor dat de Repsol Honda Team coureur nagenoeg de gehele winterperiode nodig had om te herstellen van deze zware medische ingreep.

Inmiddels is bekend dat de achtvoudig wereldkampioen afgelopen woensdag opnieuw een schouderoperatie heeft ondergaan – dit keer aan zijn rechterschouder. Ondanks dat de blessure dit keer minder ernstig was, de operatie succesvol is verlopen en volgens Marquez meer iets had van een preventief karakter zal herstel opnieuw een flinke periode in beslag nemen.

De operatie werd net als een jaar geleden uitgevoerd onder leiding van Dr. Xavier Mir, de inmiddels bekende MotoGP arts werkzaam in het Hospital Universitari Dexeus-Quiron in Barcelona. Dr. Mir liet vrijdag tijdens een gesprek met motogp.com weten dat hij verwacht dat Marquez tijdens de eerste MotoGP test begin februari in Sepang gewoon kan rijden, maar een volledig herstel is volgens de Spaanse arts twijfelachtig.

Dr. Xavier Mir: “Het is moeilijk om daar iets met zekerheid over te zeggen. Ik denk dat hij begin februari voldoende hersteld zal zijn om deel te nemen aan de eerste MotoGP test van 2020  in Sepang, maar of hij dan al 100% hersteld zal zijn betwijfel ik. Het belangrijkste is dat we moeten zorgen dat hij bij de start van het seizoen weer volledig fit is. Een blessure als deze vergt bij ‘gewone mensen’ een herstelperiode van vier maanden, maar coureurs hebben vaak voldoende aan de helft van deze tijd om te herstellen. Marc is altijd erg positief, hij maakte een opgewekte indruk. Zelfs in de operatiekamer was hij nog blij en kletste hij volop met de verpleegsters. Marc is nu eenmaal een positief ingesteld persoon, en deze keer was de pijn in vergelijking met de operatie van een jaar geleden een stuk minder.”

Operatie verstandige keuze
Volgens Dr. Mir was de operatie een verstandige keuze. Het uitstellen van deze operatie zou de Repsol Honda Team coureur komend seizoen ongetwijfeld meer problemen hebben bezorgd.

Dr. Xavier Mir: “Gedurende het komende seizoen zou de schouder ongetwijfeld vaker uit de kom gegaan zijn, de rechterschouder zou dan net zo erg zijn geworden als de blessure van een jaar geleden aan zijn linkerschouder. Dat was destijds een veel moeilijkere operatie, de hersteltijd was ook langer en daarom heeft hij nu besloten tijdig en meteen in te grijpen. De operatie van vorig jaar hebben we in twee delen uitgevoerd: een open operatie met een kleine wond en eentje met artroscopie. De tweede is de meest heftige omdat we dan veel vocht in het gewricht moeten hebben. Dat zorgt voor een ontsteking die dagen kan duren. Deze keer hebben we dit laatste kunnen voorkomen omdat de blessure dit keer nog niet zo ernstig was.”

Marc Marquez mag vrijdag het ziekenhuis in Barcelona verlaten en thuis in Cervera langzaam en voorzichtig beginnen met het revalidatieproces.

Handige links MotoGP Test Jerez de la Frontera:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App