De Fin Eemeli Lahti heeft de hoofdrace voor de British Supersport klasse op het TT Circuit Assen gewonnen. Na een nagelbijter van een wedstrijd hield hij Keith Farmer en Andrew Irwin achter zich. Danny van der Sluis sloot een sterke wedstrijd af als tiende.

De Kawasaki-teamgenoten Andrew Irwin en Ben Currie namen na de start de leiding in handen. Currie kwam in de eerste ronde aan Irwin voorbij, maar de Ier counterde de inhaalactie enkele ronden later. De positiewisselingen zorgden ervoor dat Keith Farmer weer kon aansluiten na een sterke openingsfase, en een ronde later kwam ook Jack Kennedy vanuit het middenveld naar de kopgroep toe gereden.

Na zes ronden nam Currie de leiding opnieuw in handen, en dit keer had Irwin geen antwoord. Ondertussen leek Kennedy problemen te krijgen met zijn MV Agusta, waardoor hij een plaats zakte. Van achteruit sloot de Fin Eemeli Lahti aan bij de kopgroep, die nu uit vijf coureurs bestond.

Irwin verloor vervolgens binnen een paar bochten ook zijn tweede plaats aan Farmer en werd eveneens gepasseerd door Kennedy, waar de technische problemen mee leken te vallen. Samen reden Farmer en Kennedy een klein gat dicht op Currie, terwijl Irwin en Lahti een gat moesten laten vallen.

Met nog vijf ronden op de klok gaf de MV Agusta van Kennedy alsnog de geest en dus was zijn wedstrijd over. Datzelfde moment had Irwin zijn ritme weer gevonden en verwees Farmer als eerste een plaats terug. Ook Lahti sloot weer aan en zo kwam de kopgroep van vier coureurs weer bijeen.

De strijd werd vervolgens hoog opgevoerd, waarbij elke doorkomst de posities gewisseld werden. In de laatste ronde nam Currie de leiding in handen, maar in de Strubben werd hij door een te laat remmende Farmer van zijn Kawasaki af getikt. Lathi kreeg daardoor de leiding weer in handen en Farmer nestelde zich op de tweede plaats voor Irwin.

In de laatste bocht remde Lahti iets te laat waarbij hij weid ging. Farmer maakte echter dezelfde fout, waardoor hij niet kon profiteren en ook Irwin zat te ver van achter. Zo kon Lahti vasthouden aan zijn leidende positie om uiteindelijk de winst te pakken. Farmer passeerde de meet als tweede en dat was genoeg om de titel in de British Supersport veilig te stellen met nog twee races te rijden. Irwin eindigde als derde en haalde daardoor niet genoeg punten.

Ook voor de Nederlandse coureur Danny van der Sluis waren er punten weggelegd in Assen. De coureur uit Staphorst maakte al een goede start mee en kon gaandeweg de race nog enkele coureurs passeren. Door een aantal uitvallers voor hem eindigde de race van de wildcard-deelnemer op de elfde plaats.

De overige Nederlanders waren vooral met elkaar in strijd en uiteindelijk bleef Joris Lentfert op de achttiende plaats zijn landgenoten Tomás de Vries en Nick Vlaar voor. Zij werden respectievelijk  twintigste en eenentwintigste.

Update: 

De wedstrijdleiding van het British Superbike kampioenschap heeft na beraad besloten om Keith Farmer 60 seconden tijdstraf te geven voor gevaarlijk rijgedrag wat uiteindelijk resulteerde in de crash van Ben Currie. Hierdoor valt Farmer buiten de punten en door de tweede plaats van Irwin blijft het kampioenschap onbeslist. Tom Ward schuift hierdoor op naar de derde plaats. Danny van der Sluis komt door het terugzetten van Farmer de top-tien binnen.

Handige links British Superbikes Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag