FIM CEV Repsol Valencia: Jeremy Alcoba 2019 Moto3 Junior World Champion

314
jeremy-alcoba
2019 Moto3 Junior World Champion Jeremy Alcoba | foto© CEV Motorcycle

Het afgelopen weekend werd op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia de laatste ronde van het 2019 CEV Repsol verreden. Nadat de kampioenen in zowel de Moto2 als ook in de European Talent Cup al bekend waren was het Jeremy Alcoba die zondagmiddag werd uitgeroepen tot de nieuwe 2019 Moto3 Junior wereldkampioen.

Op het Ricardo Tormo Circuit, het circuit waar komend weekend de negentiende en laatste Grand Prix van het seizoen wordt verreden, kwam de FIM CEV Repsol coureur afgelopen weekend in actie voor hun laatste wedstrijdweekend van het seizoen.

Voor zowel de European Talent Cup als ook de Moto2 klasse stonden er zondag één race op het programma terwijl er voor de Moto3 Junior World Championship coureurs nog een tweetal races op het programma stonden, races waarin de beslissing nog moest vallen aangaande de titel.

Onder de vele deelnemers dit weekend een viertal Nederlandse talenten, te weten Zonta van den Goorbergh en Justin Fokkert in de ETC-klasse en Ryan van de Lagemaat en de in de klasse debuterende Collin Veijer.

Moto3
Met nog twee races te gaan dit weekend waren er nog twee kandidaten die aanspraak maakten op de 2019 titel. Jeremy Alcoba had met 179 punten achter zijn naam veruit de beste papieren terwijl Carlos Tatay met 133 punten nog een kleine kans maakte.

Alcoba deed echter wat er van hem verwacht werd door zondag meteen in de eerste wedstrijd van de dag de overwinning naar zich toe te trekken en daarmee de titel veilig te stellen. De Laglisse Academy coureur was in een meer dan spannende eerste race het snelst van een vijftien coureurs tellende kopgroep voor José Julián García en Aleix Viu terwijl Tatay genoegen moest nemen met de zevende plaats en daarmee zijn laatste kans op de titel verloren zag gaan.

Met de titel op zak begon Alcoba later op de dag aan de tweede race maar in deze laatste wedstrijd van het seizoen herstelde Tatay zich op een voortreffelijke manier en wist hij het seizoen af te sluiten met een prachtige overwinning voor het Belgische talent Barry Baltus en Alcoba’s teamgenoot Adrián Fernández. Alcoba moest als kersverse Moto3 Junior World Champion in deze race genoegen nemen met de achtste plaats.

In het eindklassement eindigde  Alcoba als kampioen, Tatay werd tweede terwijl Xavier Artigas als derde eindigde.

Nederlanders Moto3
De dit weekend van een vervelende knieblessure teruggekeerde Ryan van de Lagemaat wist in de eerste wedstrijd van de dag als drieëndertigste de finish te passeren terwijl er in de tweede race voor de Lagemaat Racing coureur een vroegtijdig einde aan de race kwam. De vrije trainingen, twee kwalificaties en twee races bleken nog iets teveel van het goede voor de nog geheel herstelde knieblessure.

Voor Collin Veijer, die dit weekend zijn debuut maakte in de klasse en voor het eerst kennismaakte met het Ricardo Tormo Circuit, werd het een weekend met de nodige tegenslagen. De jonge coureur uit Staphorst begon donderdag voortvarend aan het weekend, zette meteen knappe rondetijden op de klok alvorens het noodlot een aantal keren toesloeg. De Speed Up coureur schoof donderdag en vrijdag in totaal drie keer onderuit waarbij met name de laatste van de drie crashes op vrijdagmiddag tijdens de laatste vrije training de nodige impact had. Op het moment dat het zaterdag tijdens de kwalificaties moest gebeuren kwam de Staphorster dan ook niet meer in de buurt van zijn snelste rondetijden uit de vrije trainingen. Met name het gebrek aan vertrouwen in de voorkant zorgde ervoor dat de Speed Up coureur na twee kwalificaties genoegen moest nemen met de negenendertigste rondetijd. Aangezien er slechts achtendertig coureurs deel mochten nemen aan de race was het weekend klaar voor de Staphorster alvorens de races van start gingen.

Moto2
Edgar Pons, die tijdens het voorlaatste weekend in Albacete al tot 2019 kampioen werd gekroond, sloot het seizoen af met een overwinning door na 19 ronden Hector Garzo op de finish nipt voor te blijven. Yari Montella werd derde net voor teamgenoot Tommaso Marcon die komend weekend tijdens het laatste Grand Prix weekend van het seizoen als teamgenoot van Bo Bendsneyder op zal treden binnen NTS RW Racing GP, en Alessandro Zaccone.

In de titelstrijd eindigden Garzo en Zaccone als tweede en derde achter kampioen Pons die komend seizoen terug zal keren in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap waar hij binnen Federal Oil Gresini Moto2 de teamgenoot zal worden van Nicolo Bulega.

European Talent Cup
In deze jonge talenten klasse werd de laatste race van het seizoen gewonnen door de Spanjaard Ivan Ortola voor zijn landgenoten Fermin Aldeguer en Adrian Cruces. Zij waren het snelst van een kopgroep van zeven coureurs die tot in de laatste ronde kans maakten op een podiumklassering.

Achter Ivan Guevara, die tijdens het voorlaatste weekend in Albacete al tot 2019 kampioen werd gekroond, eindigden Ivan Cortola en Aldeguer als tweede en derde in het klassement.

Nederlanders ETC
Zonta van den Goorbergh liet het hele weekend een sterke indruk achter. De jonge coureur uit Breda wist tijdens de kwalificaties de zesde rondetijd in Groep B op de klok te zetten, een rondetijd die op de samengevoegde lijst van beide groepen goed was voor een tiende startplaats op de startgrid voor de race.

Bij de start van de race zat de zoon van voormalig MotoGP coureur Jurgen van den Goorbergh er meteen goed bij en wist hij zich in de eerste ronden keurig te handhaven op en rondom de zesde plaats. Helaas tikte Van den Goorbergh na een aantal ronden bij het aanremmen van bocht 2 met zijn voorwiel het achterwiel aan van zijn voorganger met een crash en vroegtijdig einde van de race tot gevolg.

Justin Fokkert zette in de twee kwalificatie trainingen een zevenentwintigste rondetijd op de klok in zijn groep waardoor hij moest zondagmiddag moest starten in de Serie2 wedstrijd. De Ernst Dubbink Eveno Racing coureur mocht vanaf de vijfde startrij aan deze race beginnen.

Vanaf deze vijftiende startpositie reed hij een goede race. De jonge coureur kwam in een mooie groep terecht die vocht voor de zevende positie. Bij de tweede doorkomst reed Fokkert achteraan in de groep, maar vervolgens wist hij zich helemaal op te werken naar voren. Halverwege de race verloor de coureur uit Oudleusen een aantal plaatsen, maar hij wist zich daarna weer te herpakken. In de voorlaatste ronde reed hij weer aan kop van de grote groep. Uiteindelijk werd hij nog door een rijder gepasseerd, waardoor zijn goede race eindigde op een achtste plaats in deze allerlaatste FIM CEV Repsol race van het seizoen 2019.

Link: Volledige uitslagen FIM CEV Repsol Valencia