Finale ONK wegraces in Spa-Francorchamps

238

Komend weekeinde (zaterdag 18 en zondag 19 oktober) worden op het circuit van Spa-Francorchamps – het wellicht mooiste circuit dat er bestaat! – de slotraces voor het Open Nederlands kampioenschap (ONK) ˆ¬n het Open Belgisch kampioenschap (OBK)wegraces verreden. Voor het Open Nederlands Kampioenschap rijden de klassen 125cc, 250cc, Supersport en de Zijspannen. Daarnaast rijden ook een aantal specifieke Belgische klassen waaronder de Probike (een mini-endurancerace over drie uur), de Kawasaki/Laverda Cup en de Yamaha R6 Cup. Schrik niet, in totaal hebben zich zoÕn 400 coureurs aangemeld. Zij komen niet alleen uit Nederland en Belgi‘, maar ook uit Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groot Brittani‘, Italie, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. De coureurs rijden er graag en beschouwen de wegraces in Spa-Francorchamps als een welkome afsluiting van het seizoen 2003. Op de foto de twee man waar het nog om gaat Den Bekker en vd Marel

Wie wordt 125cc kampioen?







Spannend wordt het in de 125cc klasse want net als verleden jaar is de laatste wedstrijd in Spa-Francorchamps ook nu beslissend voor het kampioenschap. Er zijn nog twee coureurs die aanspraak op de titel maken en daarbij gaat het tussen Jarno van der Marel uit Õs Gravenzande en Adri den Bekker uit Oss. Met drie eerste plaatsen en vier tweede plaatsen leidt de negentienjarige Van der Marel het klassement met 203 brutopunten. Zijn enige tegenstander voor het kampioenschap is Adri den Bekker (25) uit Oss, ging dit jaar vier keer met de overwinning aan de haal en eindigde twee keer als tweede. De Ossenaar heeft 182 brutopunten achter zijn naam. Hoe ze ook rijden, alle andere coureurs komen (helaas) niet meer voor het kampioenschap in aanmerking. Maar dat wil niet zeggen dat zij niet om de persoonlijke eer zullen strijden. Integendeel! Er zijn genoeg kapers op de kust waaronder tweevoudig kampioen Harold de Haan en shootingstar Raymond Schouten.

Spannende strijd in de andere klassen

In de kwartliterklasse gaat alle aandacht uit naar de strijd tussen de kersverse kampioen Jarno Janssen en Patrick Lakerveld. Wellicht dat de afscheid nemende Rob Filart nog voor een laatste sensatie zal zorgen. Op papier belooft de Supersport de meest spannende klasse van de dag te worden. In de Supersportklasse komen meer dan 50 coureurs aan de start en daaronder bevinden zich alle grote jongens! Om te beginnen tweevoudig Nederlands kampioen Barry Veneman uit Dalfsen. Hij zal het moeten opnemen tegen gevestigde waarden als Harry van Beek, Torleif Hartelman, Michel van Kleef, Ron van Steenbergen en RenŽ Winkel. Van Belgische kant wordt vuurwerk verwacht van Sebastien Le Grelle, Kris Jennes, Tom van Landschoot, Wim van Achter en meervoudig kampioen Louis Wuyts. In de zijspanklasse hebben zich meer dan dertig combinaties aangemeld waaronder heel wat Britten en Zwitsers. Zal het de gebroeders Paul en RenŽ Steenbergen lukken om de Nederlandse eer hoog te houden? We zijn benieuwd! Naast voornoemde klassen rijden ook nog de Belgische ProBike (een drie uren race) alsmede de standaardklassen Laverda, Kawasaki ZX6RR en Yamaha R6.

Trainingen en wedstrijden

Op zaterdag 18 oktober wordt er vanaf 08.15 uur Õs morgens tot zes uur Õs avonds getraind en op zondag 19 oktober wordt om 09.00 uur Õs morgens begonnen met de ProBike. Om 12.30 uur start het hoofdprogramma met de 125cc klasse. Kortom, de finaleraces in Spa-Francorchamps beloven enorm spannend te worden. Tegen vijf uur Õs middags is het programma afgelopen en weet iedereen wie de winnaars zijn. Het circuit Spa-Francorchamps is bereikbaar via de A2 route Maastricht, Luik, Luxemburg. Na afslag 10 genomen te hebben volgt u de bewegwijzering naar het circuit.