Hickman behaalt negende Isle of Man TT zege met winst in spannende Senior TT

3198
V.l.n.r. podiumfinishers Dean Harrison, Peter Hickman en Conor Cummins met hun teams en familie | © Isle of Man TT Races

Peter Hickman heeft zaterdagmiddag de Senior TT gewonnen op het Isle of Man. Nadat de race op vrijdag werd uitgesteld vanwege slechte weersomstandigheden werd de race op zaterdag over de volledige afstand van zes ronden verreden. Opnieuw was Hickman een maatje te groot voor de concurrentie en won hij zijn vierde TT van de week voor Dean Harrison en Conor Cummins.

Zaterdagochtend om 11:00 uur begon het slotstuk van de 2022 Isle of Man TT: de zes ronden lange Senior TT race. Deze stond aanvankelijk gepland op vrijdagmiddag maar het incident tijdens de tweede Sidecar TT race zorgde voor veel vertraging. Vervolgens zou de Senior TT om 16:00 uur van start gaan maar het begon te regenen op het eiland waardoor de race werd uitgesteld naar zaterdag.

Om 11:00 uur lokale tijd, 12:00 uur Nederlandse tijd begon John McGuinness met het startnummer 1 aan de Senior TT, de belangrijkste en afsluitende race van de Isle of Man TT. Tien seconden na hem vertrok Dean Harrison met het nummer twee en de Kawasaki coureur was het snelste naar het eerste meetpunt in Glen Helen. Peter Hickman vertrok met zijn vertrouwde startnummer 10 en noteerde de tweede tijd naar Glen Helen, slechts 0,577 seconde achter Harrison. Davey Todd schoof op naar de derde plaats bij het eerste meetpunt voor Milenco by Padgett’s Honda teamgenoot Conor Cummins en Michael Dunlop. Ian Hutchinson nam de zesde plaats in handen voor James Hillier en Dominic Herbertson met daarachter Jamie Coward en Nathan Harrison in de top tien.

Bij het tweede meetpunt in Ballaugh had Hickman zijn achterstand weten om te buigen naar een voorsprong van 2,4 seconden naar Harrison terwijl Todd op zijn beurt al zo’n twee seconden moest toegeven op Harrison. Die voorsprong werd groter bij het derde meetpunt in Ramsey en bedroeg op dat moment al ruim vier seconden. De van het Isle of Man afkomstige Conor Cummins was op dit moment opgeschoven naar de derde plaats ten koste van zijn jongere teamgenoot Todd.

Bij het vierde meetpunt op de Bungalow zette deze trend zich voort en aan het eind van de openingsronde had Hickman, met een gemiddelde van 132.381 mph, een voorsprong van ruim acht seconden nar Harrison. Vijf seconden daarachter had Cummins de derde plaats in handen voor Todd en Dunlop met daarachter Herbertson, Hillier, Hutchinson, Coward en Craig Neve in de top tien.

In de tweede ronde veranderde er weinig aan de volgorde en had Hickman zijn voorsprong uitgebouwd naar veertien seconden richting Harrison. Dertien seconden daarachter had Cummins nog altijd de derde plaats in handen maar teamgenoot Todd reed daar slechts een seconde achter waardoor we een geweldig duel kregen voor de derde en laatste podiumplaats.

Aan het einde van die tweede ronde kwamen de coureurs naar binnen voor de eerste van twee pitstops. Uiteraard worden de machines weer afgetankt nadat ze twee ronden à 60 kilometer hebben gereden en zal in de meeste gevallen, sowieso bij alle topcoureurs, de achterband gewisseld worden. In deze pitstop werd het duidelijk dat Harrison een flinke aanvaring had gehad met een vogel, er zat namelijk een flinke barst in zijn kuipruit en zowel de machine als zijn vizier zat vol met bloed en veren.

Ondanks zijn beschadigde machine was Harrison niet bereid om de strijd zomaar op te geven. In de derde ronde had hij, mede dankzij een snelle pitstop, zijn achterstand naar Hickman ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen weer teruggebracht naar tien seconden. Todd was weer opgeklommen naar de derde plaats maar het scheelde slechts 0,364 seconde naar teamgenoot Cummins. Dunlop reed op een eenzame vijfde plaats terwijl Hutchinson daarachter in gevecht was met Hillier voor de zesde plaats.

Bij het tweede meetpunt in Ballaugh had Harrison zijn voorsprong verder teruggebracht en liep de spanning daardoor op. Echter leek Hickman het goed te kunnen controleren en vergrootte hij dit bij Ramsey weer naar 11 seconden. Aan het einde van de derde ronde had Hickman zijn marge naar Harrison weer vergroot naar 18 seconden, 21 seconden daarachter was Cummins nog altijd in gevecht met teamgenoot Todd voor de derde positie.

In de vierde ronde bleven deze verschillen ongeveer gelijk waarna de coureurs weer naar binnenkwamen voor hun tweede pitstop. Opnieuw was het Dao Racing Kawasaki team van Harrison sneller en brachten zijn hun achterstand naar Hickman weer terug van 19 naar 13 seconden. In de vijfde ronde had Cummins ter hoogte van Glen Helen zo’n vier seconden voorsprong opgebouwd naar Todd maar de 26-jarige Engelsman zette alles op alles om na zijn eerste TT podium deze week er een tweede aan toe te voegen.

Aan het einde van de vijfde ronde had Hickman zestien seconden voorsprong naar Harrison met Cummins daar weer 27 seconden achter. Todd kwam zo’n drie seconden tekort op zijn teamgenoot bij het ingaan van de laatste ronde.

In de eerste sector naar Glen Helen had Harrison toch weer zo’n drie seconden goedgemaakt naar Hickman terwijl Todd daarachter zijn achterstand naar Cummins had teruggebracht naar één seconde. De spanning voor de derde plaats was groter maar Hickman moest wel foutloos blijven om de snelle Harrison voor te blijven.

Dat is ook precies wat Hickman deed. De 35-jarige Engelsman vond zelfs nog de tijd om hier en daar naar de fans te zwaaien en kwam uiteindelijk als winnaar over de streep. Hiermee behaalde Hickman zijn vierde TT-overwinning van de week en is hij onverslaanbaar gebleken in de 1000cc klassen, zijn totale aantal TT-zeges staat hierdoor nu op negen.

In de laatste ronde kreeg Harrison geen genade want hij had nogmaals een aanvaring met gevogelte, ditmaal aan de linkerkant van zijn Kawasaki ZX-10RR. Hierdoor was de kuip aan de linkerkant grotendeels gebroken en had hij delen van de vogel in en om zijn laars zitten. Uiteindelijk kwam hij als tweede over de streep en werd het zijn vierde podium van de week, helaas voor Harrison zat er dit jaar geen overwinning in.

Zoals gezegd was de strijd voor de derde en laatste podiumplaats zeer spannend tussen Milenco by Padgett’s Honda teamgenoten Cummins en Todd. Bij het tweede meetpunt in Ballaugh was het onderlinge verschil slechts 0,107 seconde maar in het tweede gedeelte van de ronde wist Cummins met zijn vele jaren ervaring toch het podium naar zich toe te trekken. Zestien seconden achter Harrison en 2,8 seconden voor Todd mocht de Manxman voor de tweede keer deze week naar het podium en heeft hij nu drie Senior TT podiums op rij behaald (2018, 2019, 2022).

Todd werd vierde en was daar niet tevreden mee, ruim een minuut en veertig seconden daarachter bracht Michael Dunlop zijn Suzuki GSX-R1000R over de finish op de vijfde plaats. James Hillier werd zesde op zijn Yamaha YZF-R1M nadat hij in één van de pitstops nog zelfs aan zijn team voorbijreed, Ian Hutchinson sloot de Senior TT af met de zevende positie. Jamie Coward werd achtste voor de 50-jarige John McGuinness en de van het Isle of Man afkomstige Nathan Harrison.

De volgende keer dat er weer gereden wordt op de zestig kilometer lange ‘Snaefell Mountain Course’ is in augustus voor de Manx Grand Prix. De 2023 Isle of Man TT staat gepland van 29 mei t/m 10 juni.