IDM Supersport 300: Zeges voor Veneman en nieuwe kampioen Iglesias in Assen

2264
Loris Veneman
Loris Veneman - Foto credit: Damon Teerink

Gastrijder Loris Veneman wist zaterdag knap de eerste IDM Supersport 300 in Assen te winnen. In de tweede race ging de winst naar Inigo Iglesias die daarmee de titel veiligstelde. Ruben Bijman eindigde tweemaal als vierde.

De IDM Supersport 300 klasse haalde in de weken voorafgaand aan de races in Assen regelmatig de koppen van het motorsportnieuws door het incident tussen Walid Khan en Petr Svoboda. KTM Freudenberg nam Khan na alle bedreigingen rondom het welbekende incident in bescherming, waardoor de 23-jarige Nederlander niet van start ging in zijn thuisrace op het TT Circuit Assen. Khan zal ook niet rijden tijdens de slotronde op Hockenheim. Khan stond tweede in het klassement met 8 punten minder dan de Spanjaard Inigo Iglesias. Doordat Khan niet meer racet dit seizoen had Iglesias ineens een ruime voorsprong in het kampioenschap. Nummer drie in het klassement – Dustin Schneider – had 38 punten minder dan Iglesias toen zij begonnen aan de IDM-ronde in Assen. De snelste tijden werden geklokte in de eerste kwalificatie, omdat de baan in de tweede kwalificatie gedeeltelijk nat was. Iglesias was het snelste voor zijn gelegenheidsteamgenoot Kevin Sabatucci. Dirk Geiger kwalificeerde zich als derde voor Loris Veneman die als gastrijder deelnam aan de IDM-ronde in Assen. Thom Molenaar (P6), Ruben Bijman (P7), Sven Doornenbal (P8) wisten zich ook binnen de top-tien te kwalificeren.

Race 1
Vanwege een aantal gridpenalties vertrok Geiger vanaf pole position. Het werd een spannende race met een hoofdrol voor Veneman. De jonge Nederlander – die normaal gesproken uitkomt in de World Supersport 300 – kreeg in de openingsronde een long lap penalty, maar wist zich daarna al snel weer naar de voorzijde van de kopgroep te rijden. Gedurende de race wisten er vijf rijders zich los te rijden, maar toen de Belg Ferre Fleerackers crashte bleven er nog vier over. In een spannende slotronde bleek Veneman het sterkste en hij won de race voor Geiger, Iglesias en Bijman die de tweede Nederlander in de kopgroep was. Omdat Veneman als gastrijder meedeed kreeg Geiger het volle puntentotaal uitgereikt. Schneider – Iglesias concurrent in het kampioenschap – eindigde als zevende. Molenaar en Doornenbal finishten met een negende en tiende plek ook binnen de top-tien.

Race 2
Met een overwinning in de tweede race wist Iglesias zeker dat hij vroegtijdig de IDM Supersport 300 titel binnen zou halen. Het werd een zeer spannende strijd waarin tien rijders tot aan de finish bij elkaar bleven. Naast Veneman en Bijman kon ook Molenaar zich bemoeien met de strijd voor de podiumposities. Geiger leek de race te gaan winnen aangezien hij als eerste uit de Geert Timmer bocht was gekomen. Echter had Iglesias een betere exit en wist de race met 0.030 seconde voorsprong te winnen. Dit betekende tevens dat de Spanjaard van Fusport – RT Motorsport by SKM Kawasaki zich vroegtijdig IDM Supersport 300 kampioen van het seizoen 2023 mag noemen. Geiger werd tweede en Bijman finishte als derde. Kort na de race werd Bijman een plek teruggezet vanwege het overschrijden van de track limits in de laatste sector. Hierdoor ging de laatste podiumplaats naar Sabatucci. Veneman deze keer vijfde voor Molenaar. Doornenbal finishte in de staart van de kopgroep als tiende.

De laatste ronde van het IDM Superbike kampioenschap 2023 wordt van 22 t/m 24 september verreden op de Hockenheimring.

Ter info: De overige verslagen van de Nederlandse ronde van het IDM volgen later in een aantal afzonderlijke verhalen.

Handige links IDM Assen 2023:

Volledig tijdschema en uitslagen
Live Timing
Live video (zaterdag vanaf 15:50 uur)
Live video (zondag vanaf 12:50 uur)

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Vrijwillige bijdrage

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’