IDM Supersport: Sensationele strijd tussen Smits en Van der Voort in Assen

1886
Melvin van der Voort (20) en Twan Smits (85) | Foto credit: Damon Teerink

Twan Smits en Thomas Gradinger werden de winnaars van de IDM Supersport races in Assen waar nog lang over nagepraat zal worden. In beide races waren Smits en Melvin van der Voort in hevig duel voor de winst. In de eerste race eindigde dit in een crash en een penalty na contact net voor de finishlijn. De tweede race werd vroegtijdig beëindigt vanwege een crash.

Het was zeer spannend in het IDM Supersport kampioenschap voorafgaand de races op het TT Circuit Assen, de voorlaatste ronde van het seizoen 2023. Twan Smits begon als leider in het kampioenschap aan het evenement met twee punten meer dan Melvin van der Voort en zes punten meer dan de Oostenrijker Andrea Kofler. De drie kampioenschapskandidaten lieten in de trainingen zien goed aan elkaar gewaagd te zijn. In de kwalificatie was Kofler uiteindelijk het snelste voor Smits en Van der Voort. Het verschil tussen drie rijders was 0.114 seconde. Milan Merckelbagh kwalificeerde zich als achtste. Daarnaast stonden er ook diverse Nederlandse gastrijders aan de start waarvan Leon Stolte met een vijftiende rondetijd het snelste tijd was.

Race 1
Kofler pakte kopstart, maar hij werd bij het ingaan van de tweede ronde al gepasseerd door Van der Voort. Later in de ronde gingen ook Smits en Thomas Gradinger voorbij aan Kofler. Aan kop wist Van der Voort langzaamaan iets weg te rijden van zijn concurrent Smits. Maar in de zevende ronde maakte Van der Voort een foutje waardoor hij zijn leidende positie verloor aan Smits. De twee Nederlander reden vervolgens kort achter elkaar en maakten er een zeer spannende slotfase van. In de laatste ronden waren er diverse positiewisselingen. Van der Voort reed aan de leiding in de slotronde, maar Smits deed een ultieme poging in de Geert Timmer bocht. Bij het uitkomen van de chicane raakte de twee rijders elkaar, waarbij Smits ten val kwam en Van der Voort als eerste de finishlijn passeerde. Smits zijn motor schoof als tweede over de finishlijn, maar toen de rijder zelf over de eindstreep kwam waren Gradinger, Kofler en Luca De Vleeschauwer al voorbijgegaan. Voor een uitslag moet rijder en motor beiden over de finish zijn. Hierdoor werd Smits niet als tweede maar vijfde geklasseerd. Merckelbagh eindigde als zesde. Na de race werd het incident tussen Van der Voort en Smits door de wedstrijdleiding onderzocht. Dit resulteerde na lang overleg in een penalty van tien seconden voor Van der Voort. Dit zorgde ervoor dat Gradinger tot winnaar werd uitgeroepen voor Kofler en De Vleeschauwer. Smits werd vierde en Van der Voort werd als vijfde geklasseerd.

Race 2
Door de aanpassing in de uitslag ging Kofler voorafgaand aan de tweede race aan de leiding in de tussenstand met één punt voorsprong op Smits en vijf punten op Van der Voort. In de tweede race maakten Smits en Van der Voort er weer een spannende strijd van. In de beginfase kon Gradinger aanhaken, maar later kon hij het hoge tempo van de twee Nederlander niet meer volgen. Smits en Van der Voort wisselden regelmatig van positie. De rijders konden hun duel helaas niet afmaken tot aan de finish omdat de race vier ronden werd afgebroken met een rode vlag vanwege een crash van de Poolse rijder Wojciech Wieczorkiewicz. Smits reed op dat moment aan de leiding en werd tot winnaar uitgeroepen voor Van der Voort, Gradinger, De Vleeschauwer, Kofler en Merckelbagh. Dit resultaat zorgde ervoor dat Smits als kampioenschapsleider afreist naar Hockenheim met een voorsprong van negen punten op Van der Voort en dertien punten meer dan Kofler. Ook Gradinger heeft met eenendertig punten achterstand nog een kleine kans op de titel.

De laatste ronde van het IDM Superbike kampioenschap 2023 wordt van 22 t/m 24 september verreden op de Hockenheimring.

Handige links IDM Assen 2023:

Volledig tijdschema en uitslagen
Live Timing
Live video (zaterdag vanaf 15:50 uur)
Live video (zondag vanaf 12:50 uur)

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: