Incident Walid Khan & Petr Svoboda zorgt voor ware rel op social media

10438
petr-svoboda
Walid Khan & Petr Svoboda | foto© Instagram Petr Svoboda

Tijdens de tweede IDM Supersport 300 race op de Red Bull Ring vond afgelopen zondagmiddag een opmerkelijk voorval plaats, een voorval met in de hoofdrol de Nederlander Walid Khan en de Tsjech Petr Svoboda. Khan greep op het rechte stuk bij start en finish Svoboda bij zijn rechterhand, iets dat veel weg had van het inmiddels veelbesproken remknijp incident van Romano Fenati in 2018 in Misano. Het voorval is inmiddels verworden tot een reeks van felle discussies en een ware rel op social media.

Iedere wegracefan kan zich het incident nog wel herinneren. Romano Fenati tijdens de 2018 editie van de Grand Prix op het Misano World Circuit Marco Simoncelli; de Italiaan kneep met een snelheid van meer dan 160 km per uur de voorrem in van de op dat moment naast hem rijdende Stefano Manzi. Wonder boven wonder kwam geen van beiden ten val maar het voorval zorgde wel voor een mega rel en leverde Fenati daarnaast een flinke straf op.

Afgelopen zondag leek zich tijdens de tweede IDM Supersport 300 race op de Oostenrijkse Red Bull Ring een vergelijkbare situatie voor te doen al zijn de meningen daar momenteel nog verdeeld over.

Team Freudenberg KTM coureur Walid Khan greep op het rechte stuk bij start en finish met zijn linkerhand de rechterhand van de op dat moment naast hem rijdende Petr Svobada. Tot overmaat van ramp raakte het tweetal elkaar een ronde later ook nog eens waarbij Svobada ten val kwam. Een rel was geboren…..

In onderstaande video’s zowel een originele als ook een vertraagde opname van het bewuste voorval.

De Tsjech was na afloop van de race woest en verweet de Nederlander een vergelijkbaar gedrag als Fenati in 2018 in Misano zo is sinds zondagavond te lezen op de instagram pagina van de in Nederlands & Duitse dienst rijdende coureur.

Petr Svobada: “Een enge situatie die niet zou mogen bestaan ​​in onze sport. Een KTM-rijder probeerde zijn hand op mijn voorrem te zetten terwijl we allemaal dicht bij elkaar reden in een groep. Wat had er in deze situatie kunnen gebeuren? Ik had een beschermengel op mijn schouders, maar zoiets moet bestraft worden. Misschien moet de IDM Race Director nog eens nadenken voordat er weer zulke gevaarlijke situaties ontstaan.”

Khan daarentegen is een heel andere mening toegedaan. De Nederlander geeft eerlijk toe dat hij een soort van slaande beweging heeft gemaakt richting Svoboda maar nooit met de bedoeling zoals deze door de Tsjech wordt omschreven. Volgens Khan werd hij door Svoboda richting de pitmuur gedrukt en raakte men elkaar bijna met het stuur. In een reflex zou Khan vervolgens de zogenaamde slaande beweging hebben gemaakt, dit om erger te voorkomen. Een misschien niet heel erg slimme actie, maar van het bewust in gevaar brengen van zijn collega coureur is nooit sprake geweest is te horen vanuit Team Freudenberg KTM.

Direct na de race heeft de IDM-wedstrijdleiding het voorval bekeken. De conclusie, een race incident zonder verdere gevolgen en sancties. Deze uitspraak heeft inmiddels geleidt tot woedende reacties van de kant van Svobada en zijn RT Motorsports by SKM-team. Het voorval was maandag in Tsjechië zelfs landelijk nieuws en te zien in het journaal op de landelijk televisie.

Ook voormalige coureur Ondrej Jezek – tegenwoordig als tv-expert werkzaam – deed er nog maandag nog een schepje bovenop door het op te nemen voor zijn landgenoot. “Ik hoop dat coureurs als Walid Khan niet meer mogen racen. Deze man is een gevaar voor iedereen.”

Ondanks dat er in het IDM geen protest kan worden aangetekend tegen de beslissing van de IDM-wedstrijdleiding is het RT Motorsports by SKM-team van mening dat het genoemde incident niet zonder gevolgen mag blijven voor Khan. Het Nederlands & Duitse team zal op korte termijn met een officieel statement naar buiten komen naar aanleiding van bovengenoemd incident.

Social media
Op social media is het voorval inmiddels uitgegroeid tot een ware explosie van verwijten en scheldpartijen waarbij Khan het in veel gevallen moet ontgelden en als de gebeten ‘hond’ wordt beschouwd.

Zonder partij te kiezen, laten we hopen dat deze storm heel snel gaat liggen, het gezonde verstand gaat zegevieren en dat de hiervoor aangewezen experts zich gaan buigen over deze kwestie.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’