Isle of Man TT 2018: Hickman wint sensationele Senior TT

474
peter-hickman
Peter Hickman | foto© Smiths Racing

Peter Hickman heeft op vrijdagmiddag op spectaculaire wijze de Senior TT gewonnen. In een fenomenale titanenstrijd met Dean Harrison was de lange Engelsman uiteindelijk twee seconden sneller over een race van bijna twee uur lang. Ben en Tom Birchall wonnen de tweede Sidecar TT race. 

Op vrijdag was het dan zover, de laatste dag van de 2018 Isle of Man oftewel Senior Raceday. De actie op het 37,73 mijl / 60,72 kilometer lange circuit begon om 10:45 uur ‘s ochtends met de tweede race van de Sidecars. Na deze drie ronden lange race ging om 12:45 uur de tweede Superbike race van start, beter bekend als de Senior TT, the Blue Riband event.

Sidecar Race 2 
Na een dominante overwinning in race 1 op zaterdag 2 juni waren de gebroeders Ben en Tom Birchall voor de tweede race uiteraard weer de favoriet. Echter begonnen ze rustig aan deze race en waren het John Holden (60!) en Lee Cain die de leiding in handen namen voor de Birchalls en het duo Tim Reeves en Mark Wilke. Echter ging de snelheid in de ronden daarna omhoog en namen de 41-jarige Ben en de 32-jarige Tom de leiding over.

In de laatste ronde was het tweetal ongenaakbaar en verbraken ze hun eigen ronderecord die ze in de eerste race hadden gezet. Het bijzondere hieraan was dat ze het eerste sidecar-span zijn die een ronde hebben afgelegd in minder dan negentien minuten met een tijd van 18’59.018 met een gemiddelde snelheid van 119.250 mph / 191.914 km/h. Hiermee behaalden ze opnieuw de winst en is het voor de derde keer dat ze beide TT races in een week weten te winnen en de zevende overwinning in totaal. De tweede plaats was voor Holden / Cain met Reeves / Wilkes op de derde plaats.

Volledige uitslag: 0806-sidecar-result-sheet

Senior TT
Na een spectaculaire race voor de zijspannen was het tijd voor het belangrijkste evenement van de twee TT weken op het Isle of Man: de Senior TT. Om 12:45 uur was het Connor Cummins, afkomstig en woonachtig op het eiland zelf, die het Blue Riband event begon en als eerste vanaf Glencrutchery Road richting the bottom of Bray Hill ging om een begin te maken aan de race over maar liefst zes ronden, 226,38 mijl / 364,32 kilometer, die bijna twee uur lang duurt.

Het was Dean Harrison die zeer snel aan zijn race begon en meteen de leiding in handen nam voor Peter Hickman, Michael Dunlop en Connor Cummins. James Hillier moest de strijd al vroeg staken aangezien zijn Kawasaki ZX-10R de geest gaf. Dunlop leek zich niet zo goed te voelen als eerder in de week waarin hij drie zeges behaalde en viel wat terug. Hickman liet het verschil tussen hemzelf en Harrison geen moment groter dan tien seconden worden waardoor het al gauw duidelijk werd dat het een titanenstrijd zou worden tussen de twee grootheden en smaakmakers van deze TT.

Aan het eind van de tweede ronde had Harrison bij het ingaan van de Mountain Section had Harrison een voorsprong van vijf seconden maar Hickman was ongekend snel op dit stuk van het circuit en wist deze marge weer terug te brengen naar 1,2 seconde bij het binnenkomen voor de pitstop. Echter was de pitstop van het Smiths BMW team niet vlekkeloos en was het verschil weer ruim acht seconden.

In de derde ronde bleef de marge ongeveer gelijk maar het was Hickman die in de vierde ronde zeer snel onderweg was en het bestaande ronderecord, eerder deze week gereden door Harrison in de eerste Superbike race, wist te verbreken en zijn achterstand verkleinde met een 134.456 mph / 216,38 km/h ronde gemiddeld.

Na de tweede pitstop was het nog altijd Harrison aan de leiding en was het verschil weer vijf seconden in zijn voordeel. Hickman liet het er niet bij zitten en wist de marge aan het eind van de vijfde ronde terug te brengen naar slechts 1,9 seconde. Dit minuscule verschil was er dus na maar liefst vijf ronden, anderhalf uur racen met een afstand van ruim 300 kilometer afgelegd.

Deze laatste ronde zou een historisch fenomeen worden en voor velen de komende jaren niet uit het geheugen verdwijnen. Met ongekende spanning werden de verschillen nauwlettend in de gaten gehouden om te zien wie er de Senior TT zou winnen. Ter hoogte van Ramsey Hairpin was het verschil slechts 0,8 seconde waarna Hickman vanaf de Bungalow voor het eerst de leiding overnam. Hickman wist in deze laatste ronde een tandje erbij te zetten en, ondanks het tegenkomen van een aantal achterblijvers, het ronderecord opnieuw te verbreken en de allereerste 135 mph ronde ooit te rijden: een 135,452 mph / 217,989 km/h gemiddeld. Na deze lange en zeer intense race was het Harrison die als eerst over de finish kwam en vervolgens moest afwachten en zag dat Hickman uiteindelijk, met dank aan deze ongelooflijk snelle laatste ronde, met twee seconden verschil over de hele race de overwinning naar zich toetrok.

Hickman won hiermee de tweede TT race van zijn carrière met als belangrijkste feit dat het de Senior TT race is. Harrison kwam uiteindelijk dus slechts twee seconden tekort over de race van maar liefst 360 kilometer lang die uit eindelijk 1 uur en 43 minuten heeft geduurd. Connor Cummins was de derde snelste coureur en mocht opnieuw naar het podium. Verder waren het Michael Dunlop, Josh Brookes, Gary Johnson, Martin Jessopp, Jamie Coward, Davey Todd (nieuwkomer!) en Brian McCormack in de top tien.

Volledige uitslag: PokerStars-Senior-TT-result