Randy Krummenacher heeft vrijdag de eerste vrije training voor de WorldSSP klasse op het TT Circuit Assen als snelst afgesloten voor Raffaele de Rosa en Federico Caricasulo. Wild-card Wayne Tessels werd de beste Nederlander met de veertiende rondetijd, Glenn van Straalen klokte de vijftiende rondetijd, Rob Hartog werd na een crash negentiende en Jaimie van Sikkelerus 21e.

De eerste vrije training voor de World Supersport klasse ging vrijdagochtend om 11:35 uur van start op het TT Circuit Assen. Met een buitentemperatuur van zo’n 6°C en een baantemperatuur rond de 10°C waren de omstandigheden zeker niet ideaal, maar dankzij een fel schijnende zon konden de coureurs toch gewoon hun ronden rijden en werden er al vroeg redelijk snelle rondetijden gereden.

Voor Rob Hartog zou deze sessie zeer bepalend zijn voor de rest van het weekend. Tijdens het weekend op MotorLand Aragón een week geleden werd na een röntgenfoto duidelijk dat er een breuk zat in zijn linkerhand waardoor hij dat weekend niet meer mocht rijden van de artsen. Voor dit weekend is de Nederlander vooralsnog goedgekeurd maar na afloop van deze eerste vrije training wordt opnieuw gekeken of hij daadwerkelijk deel mag nemen aan de rest van het weekend. Uiteraard is het voor Hartog zelf ook een test of hij om de pijn van de breuk heen kan rijden hier op het TT Circuit Assen

De gebruikelijke namen lieten zich al gauw vooraan zien met na twintig minuten Federico Caricasulo die de snelste tijd in handen had voor Randy Krummenacher, Hikari Okubo, Jules Cluzel, Raffaele de Rosa en Isaac Viñales in de top zes. Rob Hartog leek vooralsnog niet al te veel hinder aan zijn pols te ondervinden aangezien hij net als Glenn van Straalen en Jaimie van Sikkelerus veel in de top vijftien te vinden was. Ook Wayne Tessels, deelnemend met een wild-card, zat er goed bij en was constant in de top twintig te vinden ondanks dat hij met een IDM-spec Yamaha YZF-R6 rijdt.

Vervolgens ging het toch mis voor de Nederlander. Bij het insturen voor de Ossebroeken verloor hij de voorkant van zijn Kawasaki ZX-6R en schoof onderuit. Hartog zelf bleef ongedeerd en de machine had relatief weinig schade opgelopen.

Gedurende de sessies werden de rondetijden aangescherpt waarbij Randy Krummenacher uiteindelijk met een 1’38.996 de snelste rondetijd achter zijn naam kreeg. Raffaele de Rosa noteerde de tweede tijd voor Federico Caricasulo en Lucas Mahias. De vijfde tijd werd geklokt door Hikari Okubo met verder Isaac Viñales, Thomas Gradinger, Jules Cluzel, Ayrton Badovini en Kyle Smith in de top tien.

Wild-card Wayne Tessels werd de snelste Nederlander met de veertiende rondetijd, één plaats voor Glenn van Straalen. Rob Hartog kwam na zijn crash niet meer en actie en viel terug naar de negentiende rondetijd, Jaimie van Sikkelerus sloot de sessie af als 21e.

De tweede vrije training voor de WorldSSP klasse op het TT Circuit Assen gaat vrijdagmiddag om 16:00 uur van start.

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App