Laatste verslag, 19-1-2003, ererondje Sharm-el-Sheikh

112

De laatste dag van de Dakar-rally werd vandaag in alle vroegte gestart met een korte proef rond Sharm-el-Sheikh. Eigenlijk was de rally gisteren al ten einde wat bij aankomst aan de finish op dat moment al duidelijk aan de gezichten van de deelnemers af te lezen was. Het ererondje Sharm-el-Sheikh van vandaag was toch niet het spektakelstuk op het strand dat Eric Verhoef verwacht had maar een korte route off-track de bergen in. Voorzichtigheid geboden dus en Eric zag geen kans de laatste slag te slaan waar hij stiekem op gehoopt had. foto en tekst Harry de Jong

Dit parcours was een vreemde keuze van de organisatie want als het om reclamewaarde gaat is het veel beter om een strandrace te organiseren waar het publiek en televisiecamera’s makkelijk bij kunnen en waar spectaculaire onderdelen op ingebouwd kunnen worden. Heel weinig mensen hebben eigenlijk doorgehad wat er vandaag op de proef gebeurd is. Er is een uitslag en verder weinig.
De rest van de dag werd besteed aan het podium op-en-af helpen van alle overgebleven deelnemers die allemaal een medaille of zelfs trofee mee kregen en een hand van een altijd hartelijke Hubert Auriol. Afgezien van de officials en hoge omes waren er nauwelijks Egyptenaren te bekennen. Een schril contrast met de finish in Daker, Senegal, waar de lokale bevolking altijd volop aan het feest deelnam. Door ervaren deelnemers en supporters werd dit als een gemis ervaren. Ze zullen eraan moeten wennen want de Dakar organisatie heeft al aanbiedingen op zak van diverse finishplaatsen die daarvoor een stevig bedrag zullen moeten neerleggen. Een logisch gevolg van de professionalisering van ‘le Dakar’.







Eric Verhoef reed vandaag naar een 17-e plaats en Henk Vercoelen deed zichzelf na de teleurstellende rit van gisteren weer eer aan en eindigde als 24-e. In de eindklassering werden Eric en Henk respectievelijk 18 en 38. Voor Henk Vercoelen was dat enigszins teleurstellend. Gisteren heeft hij veel tijd verloren door eerst zelf een navigatiefout te maken waardoor hij 80 km om reed. Dat kon hij nog accepteren want dat was zijn eigen fout, maar hij stond zich nog wel op te winden over het feit dat hij daarna drie kwartier stilgestaan heeft achter een viertal auto’s die een doorgang blokkeerden. “Heel de Dakar rally zit je je rot te haasten om een paar minuten tijdverlies te besparen als je onderweg moet plassen of iets dergelijks want dan zie je ze een voor een langs razen en dan verlies je op de een na laatste etappe drie kwartier omdat er een auto in de bergen een opstopping veroorzaakt waar niemand meer langs kan.” Voor de supporters ter plekke was dat minder belangrijk. Ze waren allang blij dat hij aangekomen was en Henk Vercoelen eigenlijk ook. Zijn gelaatsuitdrukking op de foto spreekt boekdelen.

Of Eric Verhoef volgend jaar weer een Dakar rijdt kon hij niet zeggen. Daar moest hij over nadenken. Eric heeft geen zin om tweede viool te spelen. Hij heeft gemerkt dat het een serieuze inspanning zal vergen om voorin te blijven eindigen en dat valt slecht te combineren met een drukke baan. De tijd zal het leren. Eric kreeg overigens een derde prijs in het marathon klassement waar hij ook heel tevreden mee was.

Henk Vercoelen zou een volgende Dakar mee doen als ze die weer ouderwets avontuurlijk zouden maken met echte roadbook etappes. Hij is verder van mening dat Gerard Jimmink nog eens een keer een Dakar moet rijden en wil daar zelfs zijn motor voor ter beschikking stellen. Dat is geen slecht voorstel want dat is de enige motorfiets uit de rally waar nog geen kras op gekomen is. Op zich is dat al een hele bijzondere prestatie waar helaas geen prijzen voor uitgereikt worden.

Uiteindelijke winnaar van de Rally werd de bescheiden Fransman Richard Sainct, die een foutloze rally reed zonder mechanische problemen, op een eencylinder KTM. Een solide overwinning die hij voor een deel in de schoot geworpen kreeg toen de tweecylinder motor van Fabrizio Meoni het begaf in de etappe van Sabha naar Sarir.

Op de organisatie van de rally is aardig wat kritiek als het gaat om de route van deze rally. Het was wel een hele mooie route, maar dat is niet waar het bij een wedstrijd om gaat. Het negatieve effect van het gebruik van de GPS is door de organisatie zelf al eerder onderkend maar daar is nog te weinig op ingespeeld. Als je de GPS alleen als hulpmiddel in nood zou mogen gebruiken zou dat de navigatiekennis weer veel meer op de proef stellen, maar aan de andere kant zijn er dan weer te veel mensen die hopeloos gaan verdwalen en dan aan een actieradius van 350 km al snel te weinig zullen hebben en dan zonder benzine stranden in de woestijn. Het is ook een raadsel waarom er geen transponders gebruikt worden om de doorkomsttijden van deelnemers automatisch vast te leggen. Dat zou de on-line verslaggeving van de doorkomsten op de checkpoints waarschijnlijk betrouwbaarder maken. Ook is er sprake van een beperking van de cylinderinhoud van de motoren maar dat is gezien de zakelijke belangen van KTM in deze rally niet realistisch. Ook dit wordt afwachten want het zijn niet alleen rijdersbelangen die gediend moeten worden.

Als laatste bericht wil ik graag melden dat Jaap van der Kooij vandaag opnieuw geopereerd is omdat de artsen in Nederland niet tevreden waren over het resultaat van de operatie in Egypte. Bar slecht nieuws dus en ik zou iedereen willen verzoeken om Jaap niet te vergeten. Of het praktisch mogelijk is weet ik niet maar laat eens iets van je horen. Stuur een bericht naar [email protected] of gewoon een kaart naar Jaap van der Kooij in het Leids Universitair Medisch Centrum. Een adres heb ik nog niet maar dat komt vast wel aan. Jaap zal zeker nooit meer een Dakar rally kunnen rijden zoals het er nu uit ziet maar hij is zonder enige twijfel een van de oude helden van de Dakar.

Rest mij iedereen te bedanken die deze nieuwsbrief met interesse gelezen heeft. Het is vreemd om onder de duizenden sterren in de woestijn een bericht te maken en dat via satellietverbinding vervolgens binnen luttele minuten bij iedereen bezorgd te kunnen hebben, maar je weet niet of het nu werkelijk gelezen wordt. Van de mensen die dit weekend naar Sharm-el-Sheikh gekomen zijn heb ik begrepen dat er in ieder geval een aantal mensen geweest zijn die het met plezier gevolgd hebben. Het deed me goed dat te horen want af en toe lijkt het alsof je het in een zwart gat gooit. Bedankt daarvoor. Het was me een genoegen.

Harry de Jong.