Zondag 29 juli werden er zes IDM wedstrijden afgewerkt op het spectaculaire circuit van Schleiz. Ilya Mikchalchik (2x), Max Enderlein, Kevin Wahr, Jan-Ole Jahnig en Team Sattler werden de winnaars in races die werden verreden met volgepakte tribunes. Ook kwamen er meerdere Nederlanders sterk voor de dag op het semi-permanente stratencircuit.

IDM Superbike Race 1: Mikhalchik wint spannende wedstrijd, Bijsterbosch keurig vierde
Ilya Mikhalchik pakte kopstart in de eerste manche gevolgd door Bastien Mackels. Polesitter Julian Puffe had een mindere start en kwam als vijfde door na de eerste ronde achter Stefan Kerschbaumer en Pepijn Bijsterbosch. Mikhalchik en Mackels reden weg. Puffe kwam daarachter naar de derde plaats en zette de achtervolging in op de tweede leiders. Puffe was lang de snelste man op de baan en haakte aan, maar het lukte hem niet om de Oekraïner en Belg te passeren. Mikhalchik won zijn vijfde race van het seizoen voor Mackels en Puffe. Bijsterbosch reed daarachter een ijzersterke wedstrijd. De Nederlandse BMW-rijder zat lang tussen Kerschbaumer en Daniel Kartheininger in op plaats vijf. In de slotfase ging Bijsterbosch in de aanval, waardoor hij een keurige vierde plaats wist te scoren.

Ook Bobby Bos kon terugkijken op een sterke race. De 19-jarige Bos reed in de beginfase alleen in elfde positie, maar wist vervolgens ronde na ronde iets van de achterstand af te halen van de groep die vocht voor plaats zeven. Bos vond de aansluiting en passeerde Jan Mohr nog in de voorlaatste ronde. In de laatste ronde was Bos nog op jacht naar meer, maar hij kwam uiteindelijk als tiende over de finishlijn. Ricardo Brink reed in de openingsfase in twaalfde positie, maar de SWPN-rijder kon dit niet vasthouden. Brink, die voor de eerste keer rijdt in Schleiz, eindigde de race als vijftiende. Lucy Glockner, die mochten starten vanaf de vijfde plaats, kwam stevig ten val in de eerste race, waardoor zij niet van start kon gaan in de tweede manche.

IDM Supersbike Race 2: Mikhalchik opnieuw het sterkste voor Mackels en Puffe
In de tweede manche waren Mikhalchik, Mackels en Puffe opnieuw het sterkste. Puffe moest zich eerst langs Kerschbaumer weten te werken, terwijl Bijsterbosch in de openingsronden in zesde positie reed. Kartheininger crashte in derde ronde vanaf de vijfde plaats, waardoor Bijsterbosch ene positie opschoof. Mikhalchik, Mackels en Puffe reden de hele race in deze volgorde kort achter elkaar en kwamen ook zo over de eindstreep. Mikhalchik pakte daardoor zijn tweede overwinning van de dag. Kerschbaumer reed naar een vierde plaats.

Bijsterbosch wist in de vijfde positie Jan Halbich achter zich te houden en de zevende plaats ging naar Dominic Schmitter. Bijsterbosch kan daardoor zeer tevreden terugkijken op deze dubbele top-vijf klassering in Schleiz. Bos en Brink waren in de openingsfase met elkaar in gevecht voor de tiende positie. Bos won het duel en zette de achtervolging in op Mohr en Toni Finsterbosch, die hij in het tweede deel van de race wist te passeren. Met een keurige achtste plaats scoorde Bos zijn tweede top-tien klassering van de dag. Brink reed lang in elfde positie. In het tweede deel van de race zag hij Marc Neumann en Philipp Gengelbach aan zich voorbij gaan, waardoor Brink dertiende werd.

IDM Supersport Race 1: Enderlein wint ingekorte race vanwege crash van concurrent Buchner
Max Enderlein mocht vanaf pole position vertrekken voor Marc Buchner en Daniel Rubin. Het was Buchner die in de openingsfase aan de leiding ging en een voorsprong wist te pakken ten opzichte van Enderlein, Kevin Wahr en Daniel Rubin. In de vierde ronde kwam Buchner ten val. De Duitser had medische assistentie nodig en de wedstrijdleiding besloot de rode vlag uit te steken. Sander Kroeze reed op dat moment in zevende positie en Vasco van der Valk op een tiende plaats.

Er volgde een herstart over acht ronden. Het werd een mooi wedstrijd, waarbij er in eerste instantie negen rijders binnen een aantal seconden van elkaar bleven. Wahr, die sinds dit evenement rijdt voor het Nederlandse MVR Racing, pakte kopstart, maar hij bleek te vroeg weg te zijn gegaan. Hierdoor kreeg Wahr een penalty van twintig seconden aan het einde van de race. Na acht ronden kwam Enderlein als eerste over de finish, voor Wahr en Daniel Rubin.

Wahr zakte door zijn tijdstraf naar de veertiende plaats. Christoph Beinlich nam daardoor de laatste podiumplaats over. Kroeze reed een goede wedstrijd en zat ook in de leidende groep. Achter Dennis Lippert en Dominik Rubin werd Kroeze zesde. Van der Valk had het in de beginfase aan de stok met Dominik Vincon voor de achtste plaats. Van der Valk zat ook binnen drie seconden van de kop, toen hij in de eerste bocht een foutje maakte en tijd verloor. Van der Valk kwam alleen te rijden en werd achtste in de eerste race. De Belg Arne de Wintere finishte als dertiende.

IDM Supersport Race 2: Wahr wint met MVR Racing, Kroeze snelste Nederlander
Buchner ging na zijn crash in de tweede manche niet van start, waardoor er voor Enderlein kansen lagen om nog verder uit te lopen in het kampioenschap. In de beginfase van de wedstrijd ontstond er een mooie kopgroep van zeven rijder, waarbij Kroeze in het laatste wiel zat. Kort daarachter reden Van der Valk en Vincon op plaats acht en negen. In het tweede deel van de race wist de top-vijf iets weg te rijden, waarbij Enderlein en Wahr het meeste kopwerk verrichten.

In het slotfase bleek Wahr uitkomend voor het Nederlandse MVR Racing het sterkste voor Lippert en Einderlein moest genoegen nemen met een derde plaats. De gebroeders Dominik en Daniel Rubin finishten als vierde en vijfde. Kroeze wist Christoph Beinlich te passeren en werd kort achter de top-vijf zesde. Van der Valk ging in de zesde ronde voorbij aan Vincon, maar de Duitser kwam een aantal ronden later weer terug waardoor de coureur van Benro Racing negende werd. De Wintere werd in deze wedstrijd twaalfde.

IDM Supersport 300 Race 2: Jahnig pakt de dubbel, Steeman revancheert zich
Jan-Ole Jahnig won zaterdag al de eerste race van het weekend en was zondagmiddag ook in de tweede race het sterkste. Kampioenschapsleider Victor Steeman kwam in de eerste race ten val en had dus wat goed te pakken. Steeman naar een tweede plaats te rijden en omdat WK-rijder niet alle races rijdt deed Steeman goede zaken voor het kampioenschap. Daarachter reden in de beginfase KTM-rijders Maximilian Kappler, Max Schmidt en Toni Erhard. Schmidt kwam ten val en Dion Otten ging ze in de loop van de race mengen voor de laatste podiumplaats.

Erhard wist zich in de slotfase los te rijden en Kappler wist Otten voor te blijven voor de vierde plaats. Troy Beinlich reed eenzaam naar een zesde plaats. Voor de zevende plaats was er een mooi gevecht tussen vier rijders, waaronder drie Nederlanders. Jeffrey Buis was als eerste bij de eindstreep en werd zevende, gevolgd door Milan Merckelbagh, Micky Winkler en Roy Voermans.

IDM Zijspannen Race 2: Streuer-Daalhuizen moeten in slotfase hun meerdere erkennen in Sattler-Neubert
Bennie Streuer en Gerard Daalhuizen wisten in de eerste ronde de leiding te pakken en ze kregen de winnaars van de eerste race Josef Sattler en Uwe Neubert achter zich. André Kretzer en Bjorn Bosch moesten in derde positie al snel lossen en zij zouden eenzaam op de laatste podiumplaats af stevenen. Streuer-Daalhuizen bleven druk houden van Sattler-Neubert en met nog vijf ronden te gaan ging de Duitse combinatie voorbij aan de Nederlanders. Sattler-Neubert wonnen hun tweede race van het weekend. Streuer-Daalhuizen hebben nog steeds de leiding in het IDM kampioenschap in handen met zestien punten voorsprong op Sattler-Neubert.

John Smits en Gunter Verbrugge hadden een goede start en wisten in de tweede ronde voorbij te gaan aan Mike Roscher en Anne Burkard, waardoor ze in vijfde positie kwamen te rijden. Smits-Verbrugge kwamen niet weg en Roscher-Burkard kwam in de loop van de race terug. Smits-Verbrugge werden daardoor net als in de eerste race zesde. Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal finishten als tiende. Hilbert Talens en Frank Claeys kwamen als twaalfde over de meet, één plaats voor Rogier Weekers en Remco Moes.

De IDM karavaan gaat over een kleine maand naar de Lausitzring, waar van 24 t/m 26 augustus de vijfde ronde van het kampioenschap zal plaatsvinden.

 

Handige links IDM Schleiz:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl