Nagashima wint sensationele Moto2 seizoensopener in Qatar, Bendsneyder elfde

262
Tetsuta Nagashima viert zijn overwinning op de hoogste trede van het podium in Qatar | foto© Nico Schneider

Tetsuta Nagashima heeft zondag de eerste Moto2 race van het seizoen gewonnen op het Losail International Circuit in Qatar. De Japanner sloeg in de slotfase van de race toe en kwam uiteindelijk als overtuigende winnaar over de streep voor Lorenzo Baldassarri en Enea Bastianini. Nederlander Bo Bendsneyder scoorde 5 WK punten door als elfde te finishen.

Zondag om 16:00 uur Nederlandse tijd, 18:00 uur lokale tijd ging de Moto2 race van start op het Losail International Circuit in Qatar. De zon was bijna volledig onder en de kunstlichten stonden aan rondom het circuit in de woestijn voor de seizoensopener van de Moto2 klasse.

Luca Marini, startend vanaf de tweede plaats, kwam heel goed weg en nam meteen de leiding in handen voor Joe Roberts en Jorge Martin. De Italiaan had niet het tempo om weg te rijden waardoor er vrijwel de hele race een groep van zo’n zes à zeven coureurs dicht bij elkaar reed. Halverwege de race had Marini dan toch een gat geslagen van ongeveer een seconde waarna het vrij gauw mis ging voor de Italiaan.

De voorband van Marini was volledig door zijn levensduur heen waardoor de Sky Racing Team VR46 coureur in rap tempo terugviel. Dit zorgde ervoor dat nu Lorenzo Baldassarri, Joe Roberts, Jorge Martin, Remy Gardner en Jorge Navarro de strijd voerden voor de overwinning.

Het werd een heel interessante strijd en de coureurs waren niet bang om elkaar te raken. Het was een intens maar eerlijk gevecht waarbij Nagashima uiteindelijk in de slotfase van de race nog een extra versnelling leek te hebben. De Japanner wist in twee ronden tijd weg te rijden bij zijn concurrentie en uiteindelijk met een voorsprong van zo’n anderhalve seconde als winnaar over de streep te komen. Het was de eerste Grand Prix overwinning van de Japanner en ook was het exact tien jaar geleden dat landgenoot Shoya Tomizawa in Qatar de allereerste Moto2 race ooit wist te winnen. Het was geheel begrijpelijk een zeer emotioneel moment voor Nagashima.

Het was dus Nagashima die de race wist te winnen voor Baldassarri en Bastianini met Roberts die daarachter op de vierde plaats net naast het podium greep. Gardner werd vijfde voor Navarro met daarachter Schrötter, Canet, Vierge en Lüthi in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwam uiteindelijk als elfde over de streep en scoorde daarmee 5 WK punten, het beste resultaat voor zowel Bendsneyder als NTS in de Moto2 klasse.

Bo Bendsneyder in duel met Tom Lüthi en Marcel Schrötter – Losail International Circuit | foto© Randy van Maasdijk

Wanneer het volgende MotoGP raceweekend plaats zal vinden is nog onbekend. Momenteel staat het Circuit of the Americas op de kalender voor het weekend van 3, 4 en 5 april maar met de wereldwijde situatie wat betreft het coronavirus is dat vooralsnog hoogst onzeker.

Bekijk hoe de race van minuut tot minuut verliep in onze liveblog van zondag 8 maart.