Pedro Acosta wint Moto3 race Grand Prix of Doha na start vanuit pitstraat

1140
moto3-podium-doha
Moto3 podium Grand Prix of Doha | foto© motogp.com

De pas 16-jarige en dit seizoen in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap debuterende Pedro Acosta heeft zondag in Doha voor een daverende verrassing gezorgd. De vanuit de pitstraat gestarte Red Bull KTM Ajo coureur overbrugde na de start een achterstand van negen seconden, reed door het gehele veld naar voren om na 18 ronden als winnaar te worden afgevlagd van de tweede Moto3 race van 2021. Darryn Binder en Niccolò Antonelli eindigden in deze race als tweede en derde.

Zondagmiddag 17:00 uur lokale tijd gingen op het Losail International Circuit in Qatar de lichten op groen voor de Moto3 race van de Tissot Grand Prix of Doha, de tweede opeenvolgde Moto3 race op het nabij de hoofdstad Doha in de woestijn gelegen circuit.

Bij de start vertrokken slechts eenentwintig Moto3 coureurs vanaf de grid – de overige zeven moesten vanwege een penalty vanuit de pitstraat aan deze race beginnen – voor deze achttien ronden tellende race. Vanwege deze sancties werden het twee races binnen een race; een grote leidende groep met daarachter een race met daarin de zeven bestrafte coureurs die onder leiding van Pedro Acosta met nog zeven ronden te gaan de aansluiting wisten te vinden bij de grote groep waarin de top vijftien op een gegeven moment binnen twee seconden te vangen was.

Xavier Artigas, voorafgaand aan de race al bestraft met twee long-lap penalties – werd met nog zeven ronden te gaan de eerste uitvaller in deze race. De Leopard Racing coureur werd uit de wedstrijd getikt door Carlos Tatay. Een ronde later zagen we frontrunner Filip Salac onderuit schuiven terwijl Acosta zich inmiddels had gemeld in de voorste groep.

Met nog vier ronden te gaan was het Jeremy Alcoba die onderuit schoof en in zijn val John McPhee meenam. De tweede opeenvolgende race waarin de Brit buiten zijn schuld om uit de race werd geknikkerd, het zorgde voor en verhitte discussie tussen het tweetal welke zeker nog een vervolg gaat krijgen nadat de wedstrijdleiding hiernaar gekeken zal hebben.

Niet veel later zijn het Carlos Tatay en Adrian Fernández die elkaar uit de race kegelen, iets dat koren op de molen is van o.a. Acosta die met nog twee ronden te gaan al opgeklommen is naar de vierde plaats in de groep.

In de laatste ronde weten zich een vijftal coureurs los te rijden van de groep en Gabriel Rodrigo, Jaume Masia, Darryn Binder en Acosta lijken uit te gaan maken wie deze tweede race van het seizoen gaat winnen.

Het is Acosta die als leider de laatste ronde ingaat en na vanuit de pitstraat gestart te zijn na achttien ronden als winnaar de finish passeert. De 16-jarige en de dit seizoen in de klasse debuterende Spanjaard pakt hiermee zijn tweede podiumplaats en eerste Moto3 zege in het MotoGP wereldkampioenschap. Binder wordt op slechts 0,039 seconde van Acosta tweede terwijl Niccolò Antonelli de laatste podiumplaats voor zich opeist.

Achter de drie podiumfinishers ontstond er in de laatste ronde een bloedstollend gevecht waarbij nog verschillende coureurs van positie wisselden. De vierde plaats werd een prooi voor Andrea Migno gevolgd door Kaito Toba, Izan Guevara, Ayumu Sasaki en Ryusei Yamanaka.

De van pole vertrokken Masia kende een minder goede laatste ronde en viel daarbij nog een flink aantal plaatsen terug om uiteindelijk als negende de finish te passeren. Romano Fenati, net als Acosta ook vanuit de pitstraat aan deze race begonnen, completeerde de top tien.

Racesport.nl Liveblog
Voor een uitgebreider verslag en meer details van deze en de andere zondag verreden races verwijzen we jullie graag naar het Racesport.nl Liveblog – zondag. Link: Racesport.nl Liveblog –zondag.