Rea wint, Redding crasht en zesde plaats voor Van der Mark in Estoril

3086
Jonathan Rea viert zijn tweede zege van de dag | Foto credit: Randy van Maasdijk

Jonathan Rea wint de afsluitende WorldSBK race in Estoril. Scott Redding kwam ten val na een strijd met Rea om de winst. Chaz Davies werd tweede en Toprak Razgatlioglu scoorde een podium na twee long lap penalty’s. Michael van der Mark finishte na een sterke race als zesde.

Voorafgaand aan de tweede World Superbike race was er een minuut stilte voor Jason Dupasquier. Jonathan Rea mocht na zijn winst in de Superpole Race opnieuw vanaf pole vertrekken voor Toprak Razgatlioglu en Scott Redding. Michael van der Mark vertrok vanaf plaats veertien. Razgatlioglu bewoog op de grid voordat de lichten uitgingen en had daardoor ook een slechte start. Redding was geweldig weg en ging voor Rea de eerste bocht in. Rinaldi kwam al snel brutaal voorbij aan Rea, waardoor de regerend wereldkampioen terugviel naar plaats zes. Razgatlioglu wist in de eerste ronde zich op te werken naar plaats drie ten koste van Gerloff.

Voor de Amerikaan ging het mis in de tweede ronde toen hij bij het aanremmen onderuit ging en Rinaldi meenam in zijn crash. Beide rijders waren ongedeerd, maar wel uit de strijd. Redding en Razgatlioglu hadden hierdoor een voorsprong te pakken. Rea kwam terug naar plaats drie door Eugene Laverty te passeren. Ook Van der Mark kende een goede openingsfase, waarbij hij op eigen kracht diverse rijders wist te passeren waaronder teamgenoot Tom Sykes. Ook werd de Nederlander geholpen door de crash van Rinaldi en Gerloff, waardoor hij na drie ronden al op een achtste plaats reed.

Vervolgens kwam de melding voor Razgatlioglu dat hij twee long lap penalty’s moest uitvoeren vanwege een valse start. De Yamaha-coureur voerde zeer kort achter elkaar zijn penalty’s uit en viel daardoor terug naar een zesde plaats, net voor Van der Mark die ondertussen knap naar de zevende plaats was gereden. Redding kreeg vooraan Rea achter zich, die beetje bij beetje naar zijn achterwiel wist te rijden. Daarachter reed Chaz Davies een sterke race, die alleen op een paar seconden achter de leiders in derde positie reed. Ruim daarachter wist Razgatlioglu terug te komen naar plaats vier.

https://twitter.com/WorldSBK/status/1398994109457649666?s=20

Met nog zeven ronden te gaan was het gevecht aan tussen Rea en Redding met meerdere inhaalacties kort achter elkaar. Dit duurde alleen niet lang, want Redding ging een paar bochten later onderuit. Een dure crash van de Ducati-coureur. Rea moest toen alleen nog Davies van zich af te houden, die slechts een seconde achter hem reed. Dat lukte Rea, waardoor hij zijn tweede zege van de dag scoorde. Davies eindigde als tweede en Razgatlioglu wist na zijn penalty’s toch nog een podium te scoren. Alex Lowes finishte als vierde.

Van der Mark joeg nog lang op Andrea Locatelli voor de vijfde plaats, maar hij moest de Italiaan in de slotfase iets laten gaan. Van der Mark werd wel voor de tweede keer in de hoofdrace in Estoril de beste BMW-coureur met een zesde plaats. Alvaro Bautista werd zevende voor Sykes, Laverty en Tito Rabat. Redding wist, nadat hij zijn motor weer had opgepakt, nog als veertiende te finishen.

UPDATE: Na afloop van de race kreeg Redding een zes seconden penalty, omdat hij naast Razgatliolgu ook een jump start had gemaakt. Redding verloor hierdoor twee plaatsen en werd als zestiende in de einduitslag opgenomen.

Handige links Gaerne Estoril Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter