Robert Schotman verblijft na zijn zware crash tijdens de WorldSSP 300 wedstrijd op 13 mei in Imola nog steeds in het ziekenhuis van Bologna. Woensdagmiddag had de coureur uit Dordrecht ons echter goed nieuws te melden, de Italiaanse artsen hebben toestemming gegeven om aanstaande vrijdag terug te mogen keren naar Nederland.

Tijdens de WorldSSP300 wedstrijd in Imola waren er zondagmiddag 13 mei een flink aantal crashes. Bij één van deze crashes was Nederlander Robert Schotman betrokken. De Motoport Kawasaki coureur kwam op de tweede plaats rijdend ten val waarna de achter hem rijdende Spanjaard Manuel Gonzalez hem niet meer kon ontwijken en aanreed. (Lees: Zware blessures Robert Schotman na crash in Imola)

Schotman liep bij deze zware crash o.a. meerdere breuken in het bekken en een gekneusde blaas op. Leek het er in eerste instantie op dat er een operatie noodzakelijk zou zijn, een aantal dagen later besloten de artsen hier echter van af te zien. (Lees: Robert Schotman: ‘Het komt goed, alleen het gaat nog wel ff duren’)

Ondanks dat een operatie niet noodzakelijk was bleek het nog niet mogelijk om vervoerd naar Nederland, echter daar komt nu verandering in. De coureur uit Dordrecht heeft namelijk woensdagmiddag van de artsen groen licht gekregen om aanstaande vrijdag met een speciaal vliegtuig en ambulance terug te mogen keren naar Nederland.

Woensdagmiddag spraken we kort met de Nederlander vanuit het ziekenhuis in Bologna waar hij deze week gezelschap heeft van zijn zus Cindy nadat zijn moeder en oma de eerste week aan zijn zijde waren in het Italiaanse ziekenhuis.

Robert hoe is het met je, de vorige keer dat we je spraken had je nog heel veel pijn, gaat het al iets beter?

“Ja ik heb zojuist goed nieuws te horen gekregen. Maar los daarvan gaat het ook al een stuk beter dan de vorige keer dat we elkaar spraken. De problemen met de blaas zijn eigenlijk verdwenen en de blaaskatheter is inmiddels verwijderd, ja en daar ben ik heel erg blij mee. Ook was ik de vorige week nog erg misselijk en waren mijn darmen behoorlijk van slag door de vele medicatie, ook dat is gelukkig een stuk minder geworden. Ik heb best nog wel veel pijn, maar deze pijn beperkt zich tot de heup waar. Niet de breuken op zich veroorzaken deze pijn maar met name de spieren in het gebied er rondom heen waar ik de ergste klap heb gehad.”

En dat goede nieuws is?

“De artsen hebben groen licht gegeven om vervoerd te mogen worden naar Nederland. Dat gaat als alles volgens plan verloopt aanstaande vrijdag gebeuren, en daar kijk ik heel erg naar uit.”

Een vlucht van Bologna naar Amsterdam?

“Ja dat zou je wel verwachten, maar het wordt een iets complexere en langere reis helaas. Het schijnt nogal een heel geregel te zijn om een beschikbaar vliegtuig te vinden voor zo’n transport. Een vlucht naar Amsterdam is dus niet gelukt. Vrijdag vliegen we zoals het nu lijkt van Bologna naar Frankfurt. Hier staat dan een ambulance klaar waarmee ik dan nog Dordrecht gebracht wordt. De reis wordt dus iets langer dan je zou verwachten, maar hoe dan ook, ik kijk er heel erg naar uit om eindelijk Italië te mogen verlaten. Niet omdat ze hier niet goed voor me zorgen, daar is echt niets mis mee maar om terug te mogen naar Nederland is toch wel heel erg fijn.”

En hoe gaat het herstel er verder uitzien als je terug bent in Nederland?

“Naar huis gaan zit er voorlopig nog niet in. Vanuit hier ga ik naar het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Hier zal ik eerst een aantal dagen in quarantaine door moeten brengen – een standaardprocedure als je vanuit een ander ziekenhuis of het buitenland in een ziekenhuis wordt opgenomen – waarna de artsen daar een vervolg herstelplan zullen maken. Hoe dit er uit gaat zien, dat weet ik nog niet maar dat ik nog wel een tijdje daar plat zal moeten liggen is wel zeker.”

Goed om te horen man, je klinkt in ieder geval al een stuk optimistischer dan de vorige keer.

“Gelukkig wel, het is al niet makkelijk om 24 plat te moeten liggen en als je je dan ook nog eens zo beroerd en misselijk voelt en zoveel pijn hebt dan is dat geen pretje. Gelukkig is dat nu een stuk beter, en al gaan we dan de komende dagen niet op reis naar Donington Park voor de volgende race. Ik ben al heel blij dat ik over een paar dagen weer terug in Nederland ben. Het is weer een stap in de goede richting, een stap waar ik heel blij mee ben ondanks dat ik weet dat ik nog een lange weg te gaan heb om weer helemaal de oude Robert Schotman te zijn.”

Robert, sterkte, beterschap en een goede reis terug naar Nederland vrijdag.

“Dank je wel, en daarnaast wil ik ook iedereen bedanken die de afgelopen weken zo meegeleefd hebben, me een bericht gestuurd hebben of op welke manier dan ook hun belangstelling hebben getoond. Dit heeft me heel goed gedaan, dank daarvoor.”

Ook de komende dagen zullen we regelmatig contact houden met de ongelukkige WorldSSP 300 coureur, en indien er nieuws is dit melden via een volgende update.

 

Handige links Pata Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag