Kevin Sabatucci wint de spannende World Supersport 300 race vol met incidenten op Donington Park. Andy Verdoïa en Nick Kalinin mochten met hem mee naar het podium. Victor Steeman werd de beste Nederlander op een vierde plaats. Dion Otten finishte ook in de kopgroep als zesde.

De World Supersport 300 wedstrijd in Donington ging zonder twee titelkandidaten van start. Manuel Gonzalez had voorafgaand aan de race een voorsprong van 43 punten op Ana Carrasco en Scott Deroue in het WK. Gonzalez crashte in de natte Superpole, waarbij hij zijn schouder blesseerde en unfit werd verklaar voor de race. De Spanjaard had het geluk dat Deroue zich ook niet plaatste voor de hoofdrace, nadat hij in de Last Chance Race werd meegenomen in een crash van een andere rijder. Voor de regerend kampioen Carrasco was het dus de kans om goede zaken te doen, maar ook zij kwam niet verder dan een vijftiende tijd in de kwalificatie.

De Braziliaan Ton Kawakami mocht vanaf pole position vertrekken voor Andy Verdoïa en Galang Hendra Pratama. Echter was de bandenspanning bij de motoren van Kawakami en Verdoïa niet volgens de regels, waardoor zij terug moesten vanaf de grid naar de pits. Vervolgens moest zij  vanaf de laatste plaats vertrekken. Hierdoor waren de eerste twee plaats legen op de grid en stond alleen Pratama op de eerst startrij.

Dion Otten was de beste Nederlander op de grid in negende positie. Debutant Livio Loi, die een na een jaar van afwezigheid terugkeerde in Donington, had het lastig op een droge baan, maar zette in de natte Superpole een twaalfde tijd. Jeffrey Buis stond achttiende in de Superpole en Koen Meuffels vijfentwintigste. Robert Schotman stond op voorlaatste rij, omdat hij zich na een crash in de Superpole via de Last Chance Race moest kwalificeren. Finn de Bruin wist zich net als Deroue niet te plaatsen voor de hoofdrace.

Vervolgens ging het bij start ook gelijk mis toen Dorren Loureiro vol door Mika Perez werd geraakt op het rechte stuk en ten val kwam. Het was heel anders kunnen afgelopen, maar Loureiro werd niet geraakt door andere rijders, waardoor de rest van het veld verder kon. Perez zou later in de race een ride through penalty krijgen. Carrasco kon ook niet profiteren van de afwezigheid van de andere kampioenskandidaten, want zij ging in de eerste ronde onderuit in de Melbourne Hairpan met Borja Sanchez. Ook Buis moest uitwijken door deze valpartij en hij kon pas als laatste weer zijn weg vervolgen.

Pratama pakte de leiding en kreeg Bruno Ieraci achter zich aan. Verdoïa reed op zijn beurt een geweldige inhaalrace van de laatste positie op de grid en zat binnen vijf ronden al bij de kopgroep van zes rijders, waar ook Steeman onderdeel van uitmaakte. Vervolgens zette de 16-jarige Verdoïa  door en pakte hij de zesde van dertien ronde de leiding. In deze fase kwam er ook een einde aan de race van Schotman, die samen met Manuel Bastianelli ten val kwam. Schotman was in de openingsfase flink naar voren gekomen en vocht al volop voor de punten.

Verdoïa probeerde weg te komen, maar dat lukte niet mede omdat Hugo de Cancellis het hem lastig maakte. Jan-Ole Jahnig wist ook aan te sluiten, waardoor er een kopgroep van zeven rijders ontstond. Met nog drie ronden te gaan gingen De Cancellis en Ieraci samen onderuit. Maar dat was niet alles want een ronde later ging ook Hendra Pratama onderuit. Door al deze acties was Nick Kalinin bij de kopgroep gekomen, maar ook Otten en Oliver Konig hadden aansluiting gevonden.

Kevin Sabatucci had nog weinig kopwerk gedaan, maar hij sloeg toe in de laatste ronde en zo won hij de dramatische race in Donington voor Verdoïa en Kalinin. Steeman kwam net tekort voor het podium en kwam als vierde over de finish. Jahnig werd vijfde en Otten behaalde zijn beste uitslag in het World Supersport 300 klasse met een zesde plaats. Meuffels kwam als winnaar van de tweede groep als achtste over de finish, zeventien seconden achter de winnaar. Carrasco werd alsnog negentiende, maar scoorde dus geen punten. Loi beëindigde zijn eerste race in de World Supersport 300 klasse als eenentwintigste. Buis had duidelijk een probleem na het incident in de eerste ronde, want hij kwam met een ruime achterstand als drieëntwintigste over de finish.

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App