Het IDM kampioenschap maakt zich op voor de vijfde ronde van het seizoen. Komend weekend rijden de coureurs op het semi-permanente circuit van Schleiz. Alle IDM-klassen komen in actie, dus het wordt een mooi en vol programma onder zeer warme weersomstandigheden. Racesport.nl blikt vooruit naar de kanshebbers voor het raceweekend.

Het evenement op het circuit van Schleiz is ieder jaar weer een zeer goed bezocht evenement met zo’n 30.000 toeschouwers. Er heerst een andere sfeer dan op de andere banen, mede vanwege de ligging, de activiteiten naast de baan, de layout en omdat het geen permanent circuit is. Met verwachte temperaturen ruim boven de 30 graden belooft het komend weekend zeer warm te gaan worden op de Schleizer Dreieck.

IDM Superbike
Voor de IDM Superbike coureurs is het een drukke periode, want zij reden afgelopen weekend nog op de Nürburgring tijdens het FIA European Truck Racing Championship evenement. Julian Puffe deed de beste zaken op het circuit in de Eifel. Puffe won de eerste race, terwijl zijn teamgenoot en concurrent in de titelstrijd Ilya Mikhalchik uitviel met technische problemen. Mikhalchik stelde wel orde op zaken in de tweede race, maar kijkt nog wel tegen een achterstand van 19 punten aan in het klassement. Het is ondertussen wel duidelijk geworden dat de twee Alpha Racing Van Zon BMW coureurs een maatje te groot zijn voor de rest van het veld. Erwan Nigon is momenteel de best of the rest en staat op een derde plaats in het kampioenschap, echter de ervaren Fransman is niet van de partij in Schleiz omdat hij deelneemt aan de 8 uur van Suzuka. Zijn plaats bij Kawasaki Weber Motos Racing wordt komend weekend ingekomen door Stefan Kerschbaumer. Pepijn Bijsterbosch is bezig aan een goed en constant seizoen. De coureur van Team Dutch Comfort Houses is op het moment de beste Nederlander in de tussenstand en staat op een gedeelde vierde plaats met Alessandro Polita. Ricardo Brink begon ook sterk tijdens de eerste evenementen, maar kende afgelopen weekend een minder weekend op de Nürburgring. De SWPN-coureur wil dan in Schleiz ook graag revanche nemen. Brink staat moment op een zesde positie in het klassement voor Toni Finsterbusch en Marc Moser. Bobby Bos keert in Schleiz veel sneller terug dan verwacht van zijn blessure. De HPC Power Suzuki coureur leek eerst het hele seizoen of een grote deel van het seizoen uitgeschakeld te zijn vanwege meerdere blessures, maar zoals we dat wel vaker bij motorcoureurs zien gaat dat in de praktijk anders. Het zal nog niet vanzelf gaan, maar Bos gaat het komend weekend in Schleiz wel weer proberen. Meer daarover is te lezen via: https://www.racesport.nl/idm-superbike-1000-coureur-bobby-bos-in-schleiz-weer-aan-de-start/

IDM Supersport 600
In deze klasse heeft regerend kampioen Max Enderlein de leidende positie in het klassement stevig in handen. De Duitser heeft 115 punten en dat zijn er 34 meer dan de nummer twee in het klassement. Deze tweede plaats wordt ingenomen door het Australische talent Tom Toparis, die uitkomt voor het Nederlandse Benro Racing. Op de derde plaats in het kampioenschap staat een van de Nederlandse talenten; de 17-jarige Sander Kroeze. Achter Martin Vugrinec en Gabriel Noderer staat Wayne Tessels op een zesde plaats in de tussenstand. Guus Boes reed de laatste wedstrijd in Zolder niet, omdat hij tijdens dat raceweekend per direct wegging bij Buchner Motorsport. Ondertussen heeft de jonge Boes al weer onderdak gevonden en zal hij komend weekend naast Toparis en Milan Merckelbagh te zien zijn in de kleuren van Benro Racing. Pearle Gebben Racing brengt twee Nederlandse rijders aan de start in deze klasse in de vorm van Kevin Mijwaart en Vasco van der Valk. Mijwaart gaat komend weekend pas zijn eerste races van het IDM-seizoen rijden, omdat hij voor de eerste ronde op de Lausitzring geblesseerd raakte aan zijn arm. Afgelopen weekend reed Mijwaart in de Alpe Adria Cup in Oschersleben om zo ritme op te doen. Joep Overbeeke komt uit in de IDM Superstock 600 categorie, een klasse die gezamenlijk rijdt met de IDM Supersport klasse. Overbeeke staat op een vierde plaats in dit kampioenschap.

IDM Supersport 300
Nederland en België heersen momenteel in deze klasse. Zo staat Rick Dunnik aan de leiding in het kampioenschap vier punten voor de Belgische rijder Angelo Licciardi. De 15-jarige Colin Velthuizen staat derde in het klassement voor de Tsjechische rijder David Kuban. De eerste Duitse rijder Troy Beinlich vinden we momenteel pas terug op een vijfde plaats in het kampioenschap. Op dit moment heeft de IDM Supersport 300 klasse slechts nog maar vier races over twee evenementen gereden. Naast Dunnik en Velthuizen stond ook Ruben Bijman al op het podium gestaan dit jaar. Bijman staat op een zesde plaats in de tussenstand. Roy Voermans en Melvin van der Voort zorgen ervoor dat er momenteel vijf Nederlanders in de top-tien van het klassement staan. Daarnaast zijn Mieke Abbink en Corine Brandhorst ook vaste deelneemsters in dit kampioenschap. Aangezien het World Supersport 300 kampioenschap midden in een lange zomerstop zit, zullen er naar alle waarschijnlijkheid ook meerdere WK-rijders gaan deelnemen aan het evenement als gastrijder. Eén van deze rijders is Jeffrey Buis.

IDM Zijspannen
In de IDM Zijspannen wordt er sinds dit jaar binnen één veld gestreden in twee competities; een 600cc en 1000cc klasse. In de 600cc categorie, een krachtbron waar ook in het WK mee wordt gereden, hebben Tim Reeves en Mark Wilkes nog de volle score (100 punten) behaald. Het Engelse duo kwam in alle vier de races als eerste over de finish. Markus Schlosser met Marcel Fries staat op een tweede plaats (72 punten), voor de eerste Nederlandse combinatie van Bennie Streuer met de Fransman Kevin Rousseau (52 punten). Ilse de Haas en Ferry Segers staan op een achtste plaats in het 600cc kampioenschap.

In de 1000cc klasse vecht het Nederlandse span van John Smits en Gunter Verbrugge voor de titel. Smits en Verbrugge hebben na vier races 80 punten verzameld en dat zijn er twee minder dan het Zwitserse team van Andres Nussbaum en Manuel Hirschi, die aan de leiding gaan in het kampioenschap. Hilbert Talens en Frank Claeys beginnen als de nummers vijf in de tussenstand aan de races in Schleiz. De overige Nederlandse 1000cc spannen zijn Jord Klok met Kevin Kolsch, Rogier Weekers met Remco Moes, Wout Vermeule met Jarno Bouius en Wiggert Kranenburg met Jermaine van Middegaal.

Alle IDM-klassen rijden komend weekend twee wedstrijden op het circuit van Schleiz. Zaterdagmiddag rijden de IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen al hun eerste race en de overige wedstrijden staan voor zondag op het programma.

Handige links IDM Schleiz 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App