Seizoen goed begonnen voor De Ridder & Politiek

199

De Ridder start seizoen uitstekend met louter podiumplaatsen. Politiek jr. tevreden met top 10 finishes in brandend heet Australi‘. Eastern Creek, 14 & 15 februari Team Polytech kan terugkijken op een geslaagde seizoenstart, nadat beide classic coureurs, William de Ridder en Peter Politiek jr., elke wedstrijd in formidabele stijl uit wisten te rijden. De coureurs streden om de eerste en de tweede race van de InCA series, het zwaarbevochten classic racing wereldkampioenschap. Verder reden ze mee in 2 races van het Open Australisch Premier 500 Kampioenschap en in de Barry Sheene Memorial Ð Premier 500 race.

Na de kwalificatietrainingen, die beide coureurs probleemloos afwerkten, werd al het een en ander duidelijk. De Ridder kon in de races op podiumplaatsen azen. Hij reed de 4e tijd. Politiek jr. wist, na veel aanpassingen aan de voor- en achtervering, de 12e tijd op de klokken te zetten.

In race 1 wist De Ridder zijn 4e trainingtijd om te zetten in een superstart ,waarna hij 2 ronden lang de leiding had. Politiek jr. wist zijn 12e plaats, na een niet al te goede start, vast te houden.

De eerste plaats kon hij niet vasthouden. Hij werd gepasseerd door John Cronshaw en (zijn vader) Adrie de Ridder, maar De Ridder was de hele race in gevecht met Collin Breeze om plaatsen 3 en 4. Elke ronde wisten de twee elkaar een aantal keer te passeren, maar het was De Ridder die in de laatste ronde de overhand nam en de 3e plaats, na een geweldige race, naar zich toe trok. Het was na de laaste race van vorig jaar in Assen de tweede 3e plaats voor de jonge De Ridder.

Politiek jr. wist in de eerste ronden een paar plaatsen goed te maken en bevond zich gedurende het merendeel van de race in gevecht met Australi‘r David Woolmsley. Ook voor deze twee was het constant stuivertje wisselen. Bij het ingaan van de een na laatste ronde was het Politiek die Woolmsley op het rechte stuk passeerde, zijn snelste ronde reed en een miniem gaatje sloeg. Maar Woolmsley zette in de laatste ronde zijn snelste rondetijd en maakte bij het uitkomen van de op een na laatste bocht gebruik van de superieure trekkracht van zijn G50 en wist daarmee Politiek jr. achter zich te houden. Politiek jr. kwam als 9e over de streep.

¨Het tempo lag zo hoog dat ik in de laatste ronden geen banden meer over had en het achterwiel bij het uitkomen van elke bocht weggleed. Ik leek wel een dirttracker. Collin en ik passeerden elkaar constant. Het was echt duw- en trekwerk, maar ik was in de laatste ronde gewoon net iets slimmer. Wat een magnifieke race!¨ aldus een dolbije De Ridder.

¨Ik had een tijdje achter David gereden en ik wist dat ik een gaatje moest slaan en dat lukte, maar in de laatste ronde ging eigenlijk alles fout wat er fout kon gaan. De motor begon een paar keer iets te stotteren. Ik verschakelde me een keer en ik reed gewoon net iets te verkrampt. En om dan na een geweldige race zo laat in de laaste ronde ingehaald te worden is eigenlijk frustrerend¨, vertelt een ietwat balende Politiek jr.

Race 2 vond op zondag plaats en dit keer wist het kwik, onder een heldere hemel, tot wel 37 graden te komen.

Voor Poltiek jr. was de race bijna een kopie van race 1. Na een redelijke start was het weer Woolmsley achter wie Peter zich bevond. Dit keer besloot hij niet in gevecht te gaan, maar zijn tegenstander te observeren en in de laatste ronde te verschalken. Woolmsley kreeg dit halverwege de race door en verlaagde drastisch zijn tempo in de hoop op een passeeractie. Een ronde voor het eind onstond een ideale passeermogelijkheid, toen Woolmsley besloot in de eerste bocht een achterblijver niet in te halen, Peter zag dit en passeerde meteen Woolmsley en de achterblijver in de hoop dit keer wel een gat te kunnen slaan. Politiek jr. zette in die ronde zijn snelste ronde van het weekend, maar slaagde er niet in een gat te slaan. In de laatste ronde wist Politiek jr. zijn tegenstander achter zich te houden. Bij het uitkomen van de laatste bocht, dacht hij de 8e plaats binnen te hebben, maar het was Woolmsley die 100 meter voor de finishlijn uit de slipstream kwam en wederom gebruik maakte van het vermogensverschil en Politiek op de streep nog kon pakken.

De Ridder maakte zijn weekend helemaal compleet, door in race 2 weer de 3e plaats voor zich op te eisen. Gedurende de 12 ronden durende race wist William zich op de 3e plaats te vestigen en zich van zijn achtervolgers los te maken. Niet wetende dat hij een groot gat met zijn achtervolgers had geslagen perste De Ridder alles uit zijn G50 hetgeen nog bijna in een val resulteerde. Maar hij kon uiteindelijk onbedreigd naar de 3e plaats rijden.

¨Ik wist niet dat ik al een gat met Collin geslagen had. Ik was dus nog aan het pushen en ging helemaal dwars in de eerste bocht. Gelukkig ging het nog goed. Ik had van tevoren niet durven dromen dat ik twee keer 3e zou worden dit weekend. Geweldig!¨ concludeert de Ridder na de race.

¨Niet weer! Niet te geloven, ik dacht dat ik hem dit keer te slim af was en dan komt hij er net voor de streep nog langs zetten. Toch superblij dat ik twee keer 9e ben geworden, maar ik had toch echt gehoopt David een keer voor te blijven.¨ verteld Politiek jr. na race 2.

Gedurdende het weekend wist Peter Politiek jr. ook nog een 6e en 4e plaats op te eisen in de Premier 500 races en werd in de Barry Sheen Memorial race met wat kleine technische problemen 7e. William de Ridder maakte het `De Ridder´ familie feestje compleet door in de Barry Sheene Memorial race 2e achter zijn vader te worden.

Special guest in Eastern Creek was Jim Redman, 6-voudig wereldkampioen. Jim reed in de lunchpauze een demoronde op de replica Honda 6-cilinder, van InCA baas George Beale.