Spannende races tijdens openingsweekend van het JuniorGP kampioenschap in Estoril

819
owen-van-trigt
Owen van Trigt | foto© Rafa Marrodan

Op zondag 7 mei werden op het Autódromo do Estoril de eerste races van het seizoen verreden in het FIM JuniorGP Wereldkampioenschap. Er stonden 6 races op het programma. De ETC en Moto2 klasse hadden vandaag twee races, de JuniorGP en Stock moesten het dit weekend doen met 1 race. Onderstaand alle uitslagen van de racedag.

Evenement: JuniorGP Estoril 2023
Circuit: Autódromo do Estoril
Categorie: JuniorGP, Moto2 ECh, Stock ECh, ETC
Tijd: 12:00 – 17:40 uur
Sessie: Races
Condities: Zonnig

In de Last Chance Race op zondagochtend voor de ETC klasse wist Kiyano Veijer als zevende over de finish te komen. Helaas was dit niet genoeg om deel te kunnen nemen aan de races dit weekend. Sinds dit jaar hebben de Moto2 en Stock klasse een eigen race en rijden ze niet meer tegelijk.

JuniorGP
Na 6 ronden ontstond er een kopgroep met daarin tien rijders. Op dat moment ging David Almansa vanaf een tweede positie met een flinke highsider onderuit. Hierdoor wist de leider van de race Ángel Piqueras een seconde voorsprong te pakken op de achtervolgende groep. Halverwege de race veroorzaakte een crash van Adrian Cruces een rode vlag. De race zou daarna hervat worden over 5 ronden. Hierin was het Nico Carraro die met slechts 0,002 seconden de winst wist te pakken voor Ángel Piqueras en Alvaro Carpé. Na de race bleek dat Alvaro Carpé niet aan het minimum gewicht voldeed en werd gediskwalificeerd.

Moto2
Na 3 ronden gereden te hebben in race 1 kwam er een rode vlag door een crash van Martin Vugrinec. De race werd daarna ingekort tot 11 ronden. Vlak na de herstart ging het mis nadat Cardelús in bocht 1 in de achterkant van Tatay reed, ze bleven beide zitten maar met name Cardelús viel ver terug. Senna Agius pakte een dominante overwinning in Race 1 voor Carlos Tatay en Harrison Voight.

Met nog 13 ronden te gaan waren het Carlos Tatay en Harrison Voight die liggende op een tweede en derde positie samen ten val kwamen. Ook in de tweede race was het een dominante Senna Agius die de overwinning grijpt gevolgd door Xavier Cardelús en Niccolo Antonelli.

Stock
Het was raceleider Eric Fernández die met nog 14 ronden te gaan onder druk van Daniel Muñoz onderuit ging. Hierdoor was het zijn landgenoot Muñoz die met een ruime voorsprong de leiding over nam. Ver achter Muñoz waren het Garcia en Millán die een mooi duel uitvochten in de strijd om de tweede plaats. Het was Garcia die het duel wist te winnen en daarmee Millán verwees naar de derde plaats. Vooral het duel om de vierde plek werd een erg mooie strijd tussen vier man.

ETC
In race 1 waren de Aspar Junior Team rijders, Máximo Quiles en Edoardo Boggio, teruggezet naar de laatste plaats op de startgrid. Quiles kreeg hier bovenop ook nog een long lap penalty. Al snel ontstond er een kopgroep van drie rijders allemaal rijdend voor hetzelfde team. Uiteindelijk was het Uriarte die er met de winst van door ging voor Salmela en Danish. Quiles werd na een indrukwekkende race vierde op slechts 7,5 seconden van de winnaar.

Halverwege race 2 ontstond er een kopgroep van 13 rijders met daarin onder andere de kampioen van het vorige seizoen Guido Pini. In een spannende slotfase, waarin Guido Pini en Hakim Danish samen ten val kwamen, was het Brian Uriarte die wederom de winst wist te grijpen voor Máximo Quiles en David González. Owen van Trigt werd drieëntwintigste en vijfentwintigste.

Volledige uitslag: EST23_ETC_Race2

Het tweede weekend voor het FIM JuniorGP Wereldkampioenschap staat voor 20 en 21 mei op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia op de kalender.

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: