Tarran Mackenzie en Kyle Ryde winnen British Superbike races op Silverstone

427
Kyle Ryde aan de leiding op Silverstone | foto© Ian Ward

Tarran Mackenzie en Kyle Ryde hebben dit weekend tijdens de derde ronde van het British Superbike kampioenschap op Silverstone de races gewonnen. Op zaterdagmiddag was Mackenzie het sterkst in race 1, Ryde was op zondag in race 2 en race 3 oppermachtig. Ook kwamen de Nederlanders in actie in de British Supersport en GP2 klassen.

Afgelopen weekend werd op Silverstone de derde ronde van het Bennetts British Superbike Championship gehouden. Het kampioenschap telt dit jaar slechts zes evenementen dus is het seizoen voor hen nu al voor de helft voorbij.

Het British Superbike kampioenschap reed dit weekend op het korte ‘National’ circuit van Silverstone, bij Becketts gaan ze dan rechtsaf op de Wellington Straight waardoor het een ronde van iets meer dan vijftig seconden is. Danny Buchan kwalificeerde zich zaterdagochtend met een 53.223 op pole position voor Josh Brookes en Jason O’Halloran.

Race 1
De eerste British Superbike race van het weekend ging zaterdagmiddag om 17:30 uur van start. Polesitter Danny Buchan startte goed maar werd al gauw ingehaald door Jason O’Halloran en het Honda duo Glenn Irwin en Andrew Irwin. Aanvankelijk was het Andrew, de jongere van de twee, die de leiding in handen had maar na vijf ronden nam Glenn het over. Ook Tarran Mackenzie, Kyle Ryde en Christian Iddon wisten aan te sluiten.

Na zestien ronden nam Tarran Mackenzie, zoon van voormalig Grand Prix coureur en meervoudig Brits kampioen Niall Mackenzie, de leiding over en wist hij ook meteen een gaatje te slaan richting de concurrentie. De Schotse coureur kwam uiteindelijk als winnaar over de streep en behaalde de tweede zege van zijn carrière in de British Superbike klasse. Zijn vorige zege werd ook behaald op Silverstone. Kyle Ryde werd tweede, Jason O’Halloran kwam als derde over de finish.

Race 2
Kyle Ryde mocht vanaf pole position vertrekken in de tweede race van het weekend die van start ging op zondagmiddag dankzij de snelste raceronde in race 1. Samen met Tarran Mackenzie en Josh Brookes wist hij weg te rijden en was het Brookes die voor het grootste gedeelte van de race aan de leiding reed. Dankzij een sterke slotfase wist Ryde uiteindelijk los te rijden en kwam hij voor het eerst in zijn carrière als winnaar over de streep in de British Superbike klasse.

Ryde was zichtbaar geëmotioneerd en kon zijn tranen niet in bedwang houden in parc fermé. Brookes finishte als tweede, Mackenzie eindigde op de derde plaats.

Race 3
De derde en laatste British Superbike race van het weekend ging zondagmiddag om 17:30 uur Nederlandse tijd van start. Kyle Ryde was in deze race heer en meester en met overtuiging kwam hij wederom als winnaar over de finish waarmee hij de dubbel op zondag behaalde. Daarachter mochten McAMS Yamaha coureurs Tarran Mackenzie en Jason O’Halloran wederom mee naar het podium door als tweede en derde te finishen.

In het kampioenschap staat Honda coureur Glenn Irwin nog steeds aan de leiding met 157 punten voor Josh Brookes en Tommy Bridewell die allebei 122 punten achter hun naam hebben staan.

Nederlanders
In de British Supersport klasse en de GP2 klasse die daarin meerijdt kwamen Rob Hartog en Jorel Boerboom ook weer in actie. Tomas de Vries was er dit weekend nog niet bij na de blessure die hij opliep op Donington Park. Hartog kwalificeerde zich als 24e en kwam zaterdagmiddag als 21e over de streep in de sprint race. Op zondag kwam de voormalig European Supersport kampioen als vijftiende over de finish. Boerboom kwalificeerde zich zaterdag als 29e (twaalfde in GP2) en werd 23e (tiende in GP2) in de sprint race. Op zondag in de volledige Supersport race kwam Boerboom niet aan de finish, na drie ronden was zijn race al ten einde gekomen.

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 18, 19 en 20 september op Oulton Park.

Handige links British Superbikes Silverstone (Nat) – 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.