De Australiër Tom Toparis zal tijdens de vijfde ronde van het WorldSSP 300 kampioenschap in Brno als vervanger op gaan treden van de geblesseerde Robert Schotman binnen het Belgisch Nederlandse Motoport Kawasaki Team.

Tom Toparis, is geen onbekende in het wereldkampioenschap, de Australiër deed vorig jaar als wildcard mee aan de Japanse en Australische ronde van Moto3 wereldkampioenschap en verscheen eerder dit jaar met een wildcard aan de start in de WorldSSP klasse tijdens de openingsronde van het World Superbike kampioenschap op het Phillip Island Grand Prix Circuit waar hij als veertiende de finish passeerde en twee WK punten wist te scoren.

In het tweede weekend van juni zal de Australiër dus terugkeren in het World Superbike kampioenschap als hij in Brno de plaats in zal nemen van de geblesseerde Robert Schotman binnen het Motoport Kawasaki Team.

“Ik denk dat dit een geweldige ervaring gaat worden. In het begin van het seizoen waren er al mogelijkheden maar bleef het bij enkele besprekingen, maar nu gaat het echt gebeuren, dus ik ben dan ook een heel blij man,”verklaarde Toparis, die momenteel de tweede plaats bezet in de tussenstand van het Australische Supersport-kampioenschap.

Hoewel dit het debuut voor Toparis in de WorldSSP 300 klasse, heeft de 18-jarige coureur uit Goulburn in New South Wales al de nodige ervaring opgedaan in de Supersport 300 klasse aangezien hij in 2016 uitkwam in het Australian Production Championship waar hij met twee overwinningen in de tweede helft van het seizoen als tweede eindigde in het kampioenschap.

“Ik heb natuurlijk ervaring met het racen in het Australische Supersport 300-kampioenschap. Het enige verschil is dat ik nu op een Kawasaki Ninja 400 zit, maar dat mag niet te veel verschillen van de 300cc machine waarop ik in 2016 met het Cube Racing team heb gereden.”

Omdat Brno voor de meeste rijders een nieuw circuit is, hoopt Toparis dat dit hem in de kaart speelt en dat hij goed kan scoren tijdens zijn eerste optreden voor het Nederlands Belgische team.

“Het is spannend om voor het eerst de kans te krijgen om in Europa te rijden,” voegde Toparis toe. “Ik geloof dat Brno een goed circuit zal zijn om mijn debuut te maken. Ik zal gewoon proberen daar het best mogelijke resultaat te scoren, dat is alles wat ik kan doen en op kan hopen. Punten scoren is het belangrijkste doel, we zullen zien hoe het weekend gaat en als alles goed gaat, dan zou een top tien geweldig zijn,” concludeerde Toparis.

Het afgelopen weekend in Donington werd de plaats van Schotman ingenomen door een landgenoot van Toparis, Lachan Epis. Epis begon heel erg sterk aan het weekend door tijdens de eerste vrije training onder natte omstandigheden meteen de vierde rondetijd op de klok te zetten. Op een droge baan had Epis het duidelijk moeilijker, ondanks dat hij zondagmiddag in de race lange tijd zicht had op WK punten gooide een crash, met een DNF tot gevolg, roet in het eten.

 

Handige links Prosecco DOC UK Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag