Van Sikkelerus in 2024 als eerste Nederlander in British Superbike klasse

3643
Jaimie van Sikkelerus | © MPM Routz Racing

Jaimie van Sikkelerus maakt in 2024 de overstap naar de British Superbike klasse. De Nederlander kwam de afgelopen jaren uit in de British Supersport klasse met het MPM Routz Racing team maar zal in 2024 debuteren in de BSB met het C&L Fairburn Properties/Jackson Racing-team.

Het C&L Fairburn Properties/Jackson Racing-team stapt in 2024 over naar het Bennetts British Superbike Championship in de zogeheten ‘Pathway’ specificatieklasse onder leiding van hun huidige coureur Billy McConnell die wordt vergezeld door Jaimie van Sikkelerus die de overstap maakt vanuit het Quattro Group British Supersport Championship.

Sinds hun deelname in 2022 heeft het team van Chris Fairburn zich snel gevestigd in de Superstock-klasse. Nu stapt het over naar de British Superbike klasse met Honda Fireblade-machines die zijn geprepareerd door Jackson Racing en gebouwd volgens de nieuwe technische voorschriften van de ‘Pathway’-specificatie.

De Pathway specificatie is een soort middenweg tussen een Superstock en Superbike machine. In dit geval wordt de Honda CBR1000RR-R Fireblade opgebouwd naar Superstock specificatie waarbij de elektronica bestaat uit een ECU en kabelboom van Motec, zoals dat bij de Superbikes ook het geval is. Het doel hiervan is om de kosten te drukken.

McConnell begint aan zijn derde jaar bij het team en keert terug naar de Superbike-klasse waar hij in 2016 voor het laatst fulltime in reed. De Australiër reed voor het eerst in 2006 voor Virgin Yamaha en won de Virgin Mobile Yamaha R6 Cup. Daarna reed hij voor MSS Kawasaki (2008), Smiths Racing BMW (2015) en FS-3 Racing Kawasaki (2016) en reed hij eenmalig voor OMG Racing Suzuki.

Van Sikkelerus voegt zich bij het team nadat hij indruk heeft gemaakt in het Supersport-kampioenschap. De 26-jarige Nederlander maakte zijn debuut in de klasse in 2021 waar hij na een podiumplaats op Donington Park tiende eindigde in het algemeen klassement.

Vorig jaar werd hij vijfde in het algemeen klassement na vijf podiumplaatsen – waaronder een eerste overwinning op Donington Park – en dit jaar staat hij zesde in de tussenstand van het kampioenschap na opnieuw een overwinning op de MPM Routz Racing Yamaha op Donington Park.

Jaimie van Sikkelerus: “Ik ben erg enthousiast om met het C&L Fairburn Properties/Jackson Racing team samen te werken in de nieuwe BSB Pathway klasse! Er gaat volgend jaar veel voor me veranderen: een nieuw team, een nieuwe motor en een nieuwe klasse maar na drie jaar in de Supersport met ons privéteam is dit het juiste moment. Ik ben erg gemotiveerd en ik zal veel moeten leren. Ik ben blij dat ik in het British Superbike kampioenschap kan blijven vanwege de prachtige evenementen, het racen op hoog niveau en het grote publiek. Daarom ben ik Chris Fairburn, het team en mijn persoonlijke sponsors ontzettend dankbaar dat ze me deze kans hebben gegeven. Ik kan niet wachten om het nieuwe seizoen 2024 in te gaan!”

Chris Fairburn – teameigenaar: “Het zijn 18 wervelende maanden geweest die begonnen met één van Billy’s persoonlijke sponsors naar het opzetten van ons eigen team aan het begin van 2022. Nu gaan we naar de hoofdklasse van het British Superbike Championship. Ik denk dat we snel een van de toonaangevende, meest professionele teams in de Superstock-klasse zijn geworden en ik heb er altijd aan gedacht om naar de Superbike-klasse te gaan.

Het is iets waarvan ik wist dat ik het ooit wilde en de nieuwe Pathway-specificatie reglementen hebben het besluitvormingsproces versneld. Het is logisch dat we nu overstappen, met drie races en elk weekend meer rijtijd op het circuit kunnen we ons potentieel maximaliseren en laten zien wat we kunnen. Met Billy hebben we de ideale rijder en met al zijn ervaring weet ik zeker dat hij zijn talent zal blijven tonen, en tegelijkertijd de perfecte aanvulling zal zijn voor Jaimie. Hij heeft veel indruk gemaakt in de Supersport-klasse en verdient zijn kans in BSB; we weten zeker dat hij zijn stempel zal drukken.”

Stuart Higgs – BSB Series Director: “Ik ben erg blij dat het C&L Fairburn Properties/Jackson Racing-team de overstap maakt naar het Bennetts British Superbike Championship, dit is precies de rechtvaardiging voor de introductie van de BSB Pathway-klasse. Het team heeft een uitzonderlijk goede presentatie en manier van werken. Ze zullen zich meer dan op hun gemak voelen in de Superbike-klasse.

Ik ben blij dat ik Billy McConnell weer mag verwelkomen in het Bennetts BSB-kampioenschap, hij is een absolute favoriet bij de fans. Ik verwelkom Jaimie ook in het kampioenschap als de eerste fulltime Nederlandse rijder in het Bennetts BSB-kampioenschap. Hij heeft de afgelopen drie seizoenen veel indruk gemaakt in de Supersport-klasse, dus dit is een geweldige kans voor hem. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe het team steeds sterker wordt en verder laat zien dat de BSB Pathway-klasse de route is naar een geweldige toekomst in het Bennetts British Championship.”

Komend weekend wordt de elfde en laatste ronde van het British Superbike kampioenschap in 2023 verreden op Brands Hatch. Er zal een helse strijd losbarsten voor de titel aangezien er nog acht coureurs theoretisch kans hebben om kampioen te worden waarbij BeerMonster Ducati teamgenoten Tommy Bridewell en Glenn Irwin slechts 7,5 punten van elkaar verwijderd zijn. Hun onderlinge relatie bereikte twee weken geleden al het kookpunt toen Bridewell een crash veroorzaakte waarbij ze allebei ten val kwamen.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’