Victor Steeman vertrekt dit weekend in Jerez vanaf de pole tijdens de twee te verrijden WorldSSP 300 races van de Acerbis Spanish Round. De Nederlandse KTM coureur was tijdens de kwalificatie het snelst voor Marc Garcia en Galang Hendra Pratama.

Groep A
Met een snelste rondetijd van 1’52.570 was het de Spanjaard Marc Garcia die in deze sessie na afloop de lijst aanvoerde voor Galang Hendra Pratama, Nanuel Gonzalez, Ana Carrasco en Omar Bonoli.

Met de zesde rondetijd was Koen Meuffels de best geklasseerde Nederlander, dit ondanks dat de KTM coureur gedurende de sessie even een uitstapje maakte naast de baan. Dion Otten liet de dertiende rondetijd noteren terwijl Robert Schotman genoegen moest nemen met de zestiende plaats op de lijst. Voor Schotman verliep de sessie zeker niet naar wens, de coureur uit Dordrecht kwam zelfs twee keer naast de baan terecht en kwam derhalve geen moment in zijn ritme.

Groep B
Voorafgaand aan deze sessie was het nog even spannend of we Jeffrey Buis wel in actie zouden zien komen. De Kawasaki coureur bleek bij terugkomst na de derde vrije training toch meer hinder te ondervinden van zijn crash. Met hoofdpijn en een pijnlijke nek bracht Buis een bezoek aan het medical centre. Gelukkig bleek het mee te vallen maar geheel fit was de Nederlander zeker niet. Ook de monteurs moesten nog flink aan het werk om de machine op tijd klaar te krijgen, ook dit lukte en op het moment dat de lichten op groen sprongen was Buis van de partij.

Al vrij snel in de sessie werd al duidelijk dat de WorldSSP 300 pole zou komen van een rijder uit deze groep, het was namelijk Nederlander Victor Steeman die een snelste tijd op de klok wist te zetten van 1’52.199. Deze rondetijd was aanzienlijk sneller dan Garcia’s snelste rondetijd gereden in Groep A, en op dat moment maar liefst 1,331 seconde sneller dan de tweede rondetijd in deze groep.

In de laatste minuten wist niemand meer aan de tijd te komen van Steeman die daarmee niet alleen de snelste man van de sessie werd maar tevens op een overtuigende manier de pole voor zich opeiste.

Achter Steeman noteerde Mateo Verdoia de tweede tijd van de sessie voor Mateo Pedenau, Scott Deroue en Maximilian Kappler.

De zesde rondetijd werd op de klok gezet door Unai Orradre en Buis die zich daarmee wonderbaarlijk herstelde na zijn crash, Betriz Neila, Jacopo Facco en Dorren Loureiro.

Finn de Bruin zette in deze sessie de achttiende rondetijd op de klok.

Samengestelde lijst en startopstelling
Zoals al vermeld werd de pole een prooi voor Steeman gevolgd door Garcia, Hendra Pratama, Gonzalez en Carrasco.

Verdoia kwalificeerde zich als zesde voor Bonoli, Pedenau, Meuffels en Hugo de Cancellis.

Van de overige Nederlanders plaatsten zich ook Deroue (13), Buis (19), Otten (20) en Schotman (25) ook rechtstreeks voor de twee dit weekend te verrijden hoofdraces. De Bruin kwalificeerde zich als tweeënveertigste en zal later op de dag via de Last Chance race alsnog een poging moeten doen om een startplaats te verwerven in de twee hoofdraces.