Dani Valle heeft zondagmiddag in Magny-Cours de spectaculair en chaotisch verlopen  WorldSSP300 race gewonnen. In de slotronde was de Spanjaard het sterkst voor Mika Perez en Manuel González. Scott Deroue viel uit door technische problemen en Ana Carrasco deed genoeg door als dertiende te finishen en daarmee de titel in de wacht te slepen.

Zondagmiddag ging de allesbeslissende World Supersport 300 race van start op het zonnige en warme Circuit de Nevers Magny-Cours. Het was de laatste race van het seizoen voor de coureurs in de kleinste klasse waarin de titelstrijd nog volledig open was. Ana Carrasco stond op 90 punten met Scott Deroue daarachter met 80. Ook Mika Perez was nog kanshebber met 72 punten met daarachter Luca Grünwald als outsider met 68 punten.

Na een spannende kwalificatie was het de Nederlander Deroue die dankzij goede samenwerking met Robert Schotman vanaf pole mocht starten terwijl Carrasco zich slechts als 25e had gekwalificeerd.

Polesitter Deroue kwam goed van zijn plaats maar het was Tom Edwards die vanaf de derde plaats de leiding in handen nam in de eerste bocht. De Nederlander viel echter meteen aan en nam de koppositie over terwijl ook Mika Perez naar voren was gekomen. Schotman was teruggevallen naar de tiende plaats terwijl Carrasco nog weinig progressie boekte en buiten de top twintig reed. Echter deed ook Perez mee in de strijd voor de titel aangezien hij aan kop reed waardoor Deroue niet ver terug mocht vallen.

Het was een klassieke World Supersport 300 race met een grote kopgroep waarin flink gestreden werd en de coureurs elkaar overal probeerden te passeren. De koppositie veranderde vrijwel iedere bocht met felle inhaalacties.

Echter sloeg het noodlot toe met acht ronden te gaan voor Deroue. De Nederlander had zich goed gepositioneerd in de kopgroep maar het was zijn machine die roet in het eten gooide – gebroken schakelas-  en hij noodgedwongen de pitbox op moest zoeken. Het was een absoluut drama en de titelkansen voor Deroue waren volledig verdwenen maar de strijd was daarmee nog niet gestreden. Carrasco reed nog altijd buiten de punten terwijl Perez meestreed aan de kop van het veld waarbij laatstgenoemde eerste of tweede zou moeten finishen en Carrasco geen punten zou moeten halen.

Het zou een ongekend spannende strijd worden tot aan de finishlijn met de coureurs strijdend voor iedere centimeter op de baan. Perez deed er alles aan om de wedstrijd te winnen maar het was Dani Valle die aanviel en uiteindelijk als winnaar over de streep kwam. Perez werd tweede met González die als derde over de finish kwam. Daarachter waren het Herrera, Bernardi, Grünwald. Kalinin, Glenn van Straalen, De la Vega en Loureiro in de top tien.

Carrasco werd dertiende en dat was genoeg om de titel in de wacht te slepen met slechts één punt verchil. Ze is de eerste vrouwelijke wereldkampioen ooit.

Walid Khan eindigde als elfde, Dennis Koopman als 27e, Ryan Vos als 29e. Victor Steeman en Schotman wisten niet te finishen. Laatstgenoemde vanwege een bij een clash beschadigd geraakte en afgebroken uitlaat, Steeman vanwege een nog niet bekend technisch probleem. Ook de in Nederlandse dienst rijdende en in de voorste groep rijdende Tom Edwards viel uit met een technisch probleem – gebroken ketting.

Direct na afloop van de race spraken we met een vanzelfsprekend heel erg teleurgestelde Deroue, een teleurgesteld coureur die zich een groot sportman toonde door zijn verhaal te doen. Beluister het verhaal van de coureur uit Nijkerkerveen via onderstaande audiolink:

Handige links Acerbis French  Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App