Onlangs namen 11 jonge wegracetalenten in het Italiaanse Latina deel aan de Yamaha R3 bLU cRU Masterclass met als doel om één van de vijf beschikbare startplaatsen voor 2018 af te dwingen in de WorldSSP 300 klasse. Onder de deelnemers ook de top drie van de Nederlandse Yamaha R3 Cup, Dennis Koopman, Kevin Mijwaart en Joep Overbeeke.

Yamaha R3 bLU cRU Masterclass
Voor de Yamaha R3 bLU cRU Masterclass, een door Yamaha Motor Europe georganiseerd evenement, werden 11 jonge wegracetalenten uitgenodigd. Deze 11 jonge coureurs kregen in het Italiaanse Latina een tweedaags programma voorgeschoteld waar men onder leiding van David Checa, Niccolò Canepa (beiden GMT94 Yamaha Official EWC Team), Federico Caricasulo (GRT Yamaha Official WorldSSP Team) en de winnaar van de 2017 Yamaha R3 bLU cRU cRU Challenge en de nummer twee in het WorldSSP 300 kampioenschap Alfonso Coppola hun kunsten mochten vertonen in diverse motorsport disciplines.

De 11 talenten die deelnamen aan de Masterclass eindigden het afgelopen seizoen allemaal in de voorste gelederen van hun nationale Yamaha R3 Cup competitie. Zo zagen we tijdens het tweedaagse Luca Bernardi (16), Alessandro Arcangeli (16) en Giovanni Grianti (18) uit Italië, de Nederlanders Dennis Koopman (20), Kevin Mijwaart (18) en Joep Overbeeke (18), de Griek Hugo de Cancellis (16) en de Fransman Lucas Clement in actie komen.

Op het circuit van Il Sagittario streden deze 11 Yamaha talenten vervolgens voor 1 van de 6 plaatsen die er te verdienen waren om in 2018 1 van de 6 coureurs te worden die onder de Yamaha bLU cRU vlag uit mogen komen in de WorldSSP 300 klasse van het World Superbike kampioenschap. De 6 uitgekozen coureur zullen tevens deelnemen aan de Yamaha R3 bLU cRU Challenge binnen het kampioenschap, waarbij de toprijder aan het einde van het seizoen de kans krijgt om in het volgende seizoen met een officieel door Yamaha ondersteund team uit te komen in een hogere klasse.

Tijdens de twee dagen, onder het waakzaam oog van Yamaha Motor Europe’s bLU cRU Racing Manager Alberto Barozzi, de al genoemde bLU cRU ambassadeurs en het MotoX Racing Team, kregen deze jonge coureurs les van het deze toppers en kregen ze de kans om indruk te maken in een poging om de volgende stap in hun carrière te zetten.

Alle 11 coureurs, verdeeld in twee groepen, profiteerden volop van de Masterclass en bLU-ambassadeurs op het Circuit van Il Sagitarrio, maar kwamen er tijdens deze twee dagen ook achter wat het inhoudt om een topcoureur te willen worden. De Masterclass is zo opgezet om alle aspecten van de motorsport te ontdekken. Zo werden de coureurs tijdens de eerste dag veel geleerd op o.a. fysiek, mentaal en technisch gebied terwijl de tweede dag in het teken stond van actie op de baan.

Tijdens de tweede dag werden de motoren gestart voor actie op het circuit. Zo werden de coureurs verdeeld in twee groepen om deel te nemen aan verschillende kwalificatie races waarbij de top drie uit elke groep zich plaatste voor de finalerace. De winnaar van deze finale race werd de Italiaan Luca Bernardi, met de Nederlanders Dennis Koopman en Joep Overbeeke op de plaatsen twee en drie.

Maar zoals vooraf al benadrukt door de bLU cRU Ambassadors was het winnen van de wedstrijd of rijden van de snelste ronde niet de beslissende factor om te worden geselecteerd.

Er werd ook rekening gehouden met de houding van de renners, hun vermogen om zich aan te passen, in de praktijk te brengen wat ze hadden geleerd en een groot aantal andere elementen die bijdragen aan het maken van complete topcoureur.

Geselecteerden
Woensdag 01 november kregen 5 van de 11 jonge coureur het goede nieuws te horen dat men komend seizoen, samen met de Indonesiër Galang Hendra Pratama die zich al eerder plaatste na twee sterke wildcard optreden gedurende het afgelopen seizoen, dat men in 2018 op een Yamaha YZF-R3 uit mag komen in de WorldSSP 300 klasse van het World Superbike kampioenschap.

Naast de Indonesiër behoren de Italianen Bernarda, Arcangeli, de Griek Papapavlou, de Fransman De Cancellis en de Nederlander Koopman tot de geselecteerden.

Voor Pearle Gebben Racing coureur Koopman een geweldige nieuwe uitdaging na een seizoen waarin hij heeft laten zien uit het goede racehout te zijn gesneden. De coureur uit Heino volgt hiermee landgenoot Robert Schotman op die afgelopen seizoen deel uitmaakte van het selecte groepje Yamaha R3 bLU cRU talenten.