Josh Brookes heeft zondagmiddag beide British Superbike races gewonnen op Brands Hatch. In zowel de eerste race op een natte baan als de tweede race op een droge baan wist de Australiër als winnaar over de streep te komen en voor de derde keer op rij de titel ‘King of Brands’ te behalen. 

Na een interessante kwalificatiedag op zaterdag werden zondag de twee British Superbike races verreden op Brands Hatch. De weersomstandigheden gooiden voorafgaand aan de eerste race roet in het eten en het had flink geregend. Echter was het bij aanvang van de race droog maar moesten de coureurs nog wel van start op regenbanden. Eén coureur besloot een intermediate achterband te steken: dit was polesitter Scott Redding.

Race 1
Het was Jason O’Halloran die vanaf de derde positie als leider de eerste bocht in ging voor Dan Linfoot, Tommy Bridewell en Josh Brookes. Polesitter Scott Redding viel meteen al ver terug met zijn intermediate achterband en had niet dezelfde grip als de coureurs op regenbanden.

Linfoot nam een aantal ronden later de leiding over met Bridewell hijgend in zijn nek terwijl O’Halloran en Bradley Ray streden voor de derde positie. Daarachter probeerden Peter Hickman, Danny Buchan en Christian Iddon zich ook te mengen in de strijd om het podium.

Met minder dan drie ronden te gaan wist Brookes zijn achterstand ineens met twee seconden te verkleinen en stormde hij naar voren. Na het passeren van merkgenoot Bridewell moest Linfoot er in de slotfase ook aan geloven en kwam Brookes uiteindelijk als winnaar over de streep.

Het was de derde overwinning van de Australiër dit seizoen na de dubbel op Oulton Park. Linfoot werd tweede en behaalde zijn eerste podium van het seizoen voor Bridewell met verder Buchan, Hickman, Farmer, Iddon, O’Halloran en de gebroeders Andrew en Glenn Irwin in de top tien.

Race 2
Aan het einde van de middag stond de tweede British Superbike race op het programma. De baan was nu volledig droog waardoor de coureurs met slicks konden beginnen aan de race over twintig ronden op het beroemde Brands Hatch.

Voor James Ellison ging het al vóór de start van de race mis aangezien hij niet met de juiste bandenspanning reed en daardoor achteraan de grid werd geplaatst.

Scott Redding mocht wederom vanaf pole position starten omdat hij in race 1 uiteindelijk de snelste wedstrijdronde had gereden. Be Wiser Ducati teamgenoot Josh Brookes ging echter als leider voorbij aan de voormalig MotoGP coureur bij het ingaan van de eerste bocht met Dan Linfoot daarachter. Ook Tommy Bridewell, Danny Buchan, Glenn Irwin en Peter Hickman voegden zich in de beginfase bij de kopgroep.

Brookes sloeg even een klein gat maar Redding wist langzaam maar zeker weer dichterbij te komen terwijl Bridewell de derde plaats overnam van Linfoot. Toen Redding zijn achterstand had teruggebracht naar een halve seconde was daar Bridewell en de Oxford Racing Ducati coureur ging voorbij aan de Be Wiser Ducati coureur.

Met vijf ronden te gaan klopte Bridewell aan bij Brookes maar de Australiër wist de afstand nét groot genoeg te houden zodat Bridewell geen aanval in kon zetten. Brookes kwam opnieuw als winnaar over de streep en behaalde daarmee zijn tweede dubbel van het seizoen en de zevende overwinning voor Ducati dit seizoen.

Redding werd derde en maakte er zodoende een Ducati top drie van. Verder finishten Buchan, Linfoot, Iddon, Hickman, Farmer, O’Halloran en Glenn Irwin in de top tien.

Ook maakt Brookes dankzij deze twee zeges nu nog kans op de ‘BSB Triple Crown’. Dit is een actie van een sponsor waarbij de coureur die beide races op Brands Hatch wint en ook ongeslagen blijft in de komende twee raceweekenden op Knockhill en Snetterton naar huis gaat met een cheque van £75.000,-. Als Brookes dus ook op die andere twee circuits beide races wint dan verdient hij een aangenaam zakcentje.

Nederlanders
Jorel Boerboom en Tomas de Vries gingen vandaag ook van start in de GP2 race die tegelijkertijd werd verreden met de ‘feature race’ van de British Supersport klasse. Boerboom kwam hierin als negentiende over de streep (vijfde in GP2) en De Vries als 21e (zevende in GP2). De race werd uiteindelijk gewonnen door Jack Kennedy voor Alastair Seeley en Brad Jones in de klasse waarin gisteren nog een opmerkelijk incident plaatsvond na het vallen van de vlag.

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 28 t/m 30 juni op Knockhill in Schotland.

 

Handige links British Superbikes Brands Hatch – Round 4

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App