Een nieuwe uitdaging op Asser TT Circuit

255

Op 7 september a.s. vindt er een selectieronde plaats voor de zesde internationale Dunlop Drivers Challenge. Op het TT Circuit van Assen moeten de deelnemers zowel op vier als op twee wielen hun vaardigheden tonen.

Dit evenement is voor het TT Circuit een nieuwe activiteit. Ook de organisatie beleeft met de samenwerking tussen ADS (Peter Grondel) en CRT (Henk de Vries en Hennie Lentink) een primeur. ADS en CRT beschikken over respectievelijk ervaren auto- en motorinstructeurs en beide bedrijven kennen elkaar al langer. Peter Grondel: ÓAls goede buren op het Paddock en de meest intensieve gebruikers van het TT Circuit Assen moest een dergelijke samenwerking er gewoon een keer van komen.Ó







Er waren al plannen om een gecombineerde auto- en motordag te organiseren. Er is zelfs al een concrete offerte uitgebracht n.a.v. een aanvraag van een serieuze gegadigde maar dit is op het laatste moment niet doorgegaan.
Over de hele wereld

Utah, Durban, Adelaide en Maleisi‘ waren de afgelopen jaren de bestemmingen voor de selecte groep Dunlop Challengers en voor dit jaar zal de karavaan door Amerika trekken. Met de uitersten van de 4×4 / offroad, de motocrossbaan en het circuit moeten de deelnemers zowel op twee als op vier wielen veelzijdig zijn want het rij-avontuur vraagt om professionele rijvaardigheid. Naast Dunlop ondersteunen Nissan 4×4 en Harley Davidson deze internationale Challenge voor autoÕs en motoren.

Tot 31 juli hadden Nederlanders de kans om zich via de website op te geven voor de voorronde in Assen. Met als criteria tenminste 21 jaar oud, in bezit van de benodigde rijbewijzen maar niet in het bezit van welke racelicentie dan ook zal het niveau van de honderd genodigden sterk verschillen. Voor een deskundige selectie op het TT Circuit doet Dunlop in de Nederlandse voorronde een beroep op Advanced Driving School (ADS) en Circuit Rijvaardigheids Training (CRT) voor respectievelijk de auto- en motorfietsonderdelen.
Veelzijdig

Op 7 september is het dan zover met op het programma naast theorie vooral veel praktijk. De selectieprocedure bevat 5 onderdelen:

1. rijden met raceautoÕs op de Noordlus
2. rijden met motoren op de Zuidlus
3. trialparcours met autoÕs naast het TT circuit
4. slalomparcours met een Harley Davidson op het Paddock
5. mountainbike parcours

Op de Noordlus staan tien spectaculaire raceautoÕs klaar om de deelnemers de basis van het circuitracen te leren. Onder begeleiding van ervaren instructeurs van ADS oefent men de ideale lijn en rempunten achter een pacecar. De Zuidlus is het domein van de Honda CBR 600RR motoren van CRT. In groepen van maximaal vijf deelnemers en twee instructeurs leren de deelnemers de beginselen van het circuitracen met een motor. Aan de buitenkant van het TT Circuit een technisch trialparcours waarop deelnemers hun behendigheid moeten laten zien. In teams van twee personen gaat het hier om wagenbeheersing en inzicht. Niet alleen de prestaties van de bestuurder tellen maar ook het effect van de samenwerking met de bijrijder weegt mee.

Op het Paddock moeten de deelnemers op de zware Harley Davidson in een slalomparcours punten scoren voor de einduitslag. Tenslotte moeten de deelnemers op een mountainbike een gevarieerd parcours in groepen niet alleen tegen de klok maar ook tegen elkaar afleggen.

De variatie aan onderdelen laat zien dat de deelnemers een zware selectie te wachten staat en dienen te vechten voor een plaats.
Op het eind van de dag zullen twee namen bekend zijn van degene die doorgaan naar de volgende ronde in Duitsland met als ultieme doelstelling deelname aan de finale in Amerika. In Autoweek en Moto 73 komt een reportage over de rally.

Samenwerking met perspectief

De Dunlop Riders Cup is het eerste gecombineerde evenement van ADS en CRT.
Gezien de reputatie, die beide bedrijven op het circuit hebben, kunnen de honderd deelnemers zich met een gerust hart in het avontuur storten. Ook ADS en CRT hebben vertrouwen in dit evenement en denken tevens nog verder vooruit over verdere samenwerking.

Grondel: ÓDe programmaÕs die CRT en ADS op het circuit bieden vullen elkaar perfect aan. Met de wederzijdse ervaring is er een goede basis om gecombineerde auto- en motorevenementen te organiseren. Deelnemers kunnen, om maar iets te noemen, een halve dag circuitrijden met de motorfiets op de Zuidlus en met de auto op de Noordlus.
Door de combinatie is er voor elke deelnemer wel een actief onderdeel en hoeft er dus niemand aan de kant te blijven.Ó

Harry Linker (perschef CRT)