FIM CEV Repsol Estoril: Derde startplaats voor Zonta van den Goorbergh

10
zonta-van-den-goorbergh
Justin Fokkert (l) en Collin Veijer (m) achterop bij Zonta van den Goorbergh (r) | foto© Remko Ardesch

David Salvador (Moto3), Yari Montella (Moto2) en David Alonso (ETC) vertrekken dinsdag in Estoril vanaf de pole tijdens de eerste FIM CEV Repsol ronde van 2020. De jonge Nederlandse talenten Zonta van den Goorbergh, Collin Veijer en Justin Fokkert wisten zich maandag in de European Talent Cup-klasse respectievelijk als derde, twaalfde en negentiende te kwalificeren.

In tegenstelling tot de gebruikelijke wedstrijdweekenden en mede vanwege de uitbraak van het coronavirus wordt de eerste ronde van het 2020 FIM CEV Repsol in het Portugese Estoril seizoen op maandag en dinsdag verreden. Maandag stonden er voor alle categorieën twee kwalificaties op het programma terwijl dinsdag de wedstrijden worden verreden.

European Talent Cup
De drie Nederlandse talenten begonnen sterk aan de eerste kwalificatie. Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer waren beiden lange tijd binnen de top vijf te vinden. Van den Goorbergh wist de sessie uiteindelijk af te sluiten met een meer dan verdienstelijke derde rondetijd achter zijn naam.

Veijer daarentegen zakte in de slotfase echter een aantal plaatsen op de lijst en bleek na afloop zelfs een engeltje op zijn schouder te hebben gehad. De jonge Staphorster was tijdens de sessie al niet geheel tevreden over de set-up van zijn machine, iets waarvan de oorzaak bij een proefstart pijnlijk duidelijk werd. Bij een proefstart brak namelijk de ophanging van zijn Honda af, waarschijnlijk als gevolg van een breuk in het chassis opgelopen bij een schuiver op zaterdag tijdens de vrije training. Een geluk bij een ongeluk, want als zoiets tijdens een snelle ronde gebeurt dan kunnen de gevolgen anders zijn. Veijer sloot de sessie in eerste instantie af met de zevende rondetijd achter zijn naam, een positie die even later gecorrigeerd werd op een herziende tijdlijst naar de negende plaats op de lijst.

Justin Fokkert kende maandagochtend ook een uitstekende eerste kwalificatie. De jonge coureur uit Oudleusen noteerde een snelste rondetijd van 1’49.294. Met deze rondetijd was de Talent Team coureur maar liefst ruim anderhalve seconde sneller dan zijn eigen gereden snelste rondetijd op het Portugese circuit. Uiteindelijk bleek deze rondetijd goed te zijn voor de negentiende rondetijd op de ‘herziene’ tijdlijst.

QP2
Vanwege de hogere temperaturen bleken de omstandigheden tijdens de tweede kwalificatie aanzienlijk minder dan tijdens de eerste sessie. De drie Nederlanders begonnen dan ook met wisselende opdrachten aan de sessie. Zo keek Van den Goorbergh in eerste instantie de kat uit de boom en wachtte hij enige tijd met het naar buiten gaan. Veijer daarentegen was al blij dat de Cardoso Racing monteurs zijn machine op tijd gereed hadden. Dit was gelukkig het geval en de Staphorster kon dan ook meteen naar buiten voor run van een paar ronden voor een eerste check. Nadat alles nog een keer gecheckt was en in orde bevonden werd kon Veijer zijn training hervatten en beginnen aan zijn missie om nog iets recht proberen te zetten van zijn tegenslag in QP1, een missie waarvan de kans op slagen niet heel groot was gezien de mindere omstandigheden.

Uiteindelijk wist Veijer zijn eigen rondetijd van de eerste sessie nog wel aan te scherpen en met een snelste rondetijd van 1’48.641 deze tweede kwalificatie als zevende op de lijst af te sluiten. Van den Goorbergh reed een bekeken tweede kwalificatie, nam geen onnodige risico’s en sloot deze sessie af met de elfde rondetijd achter zijn naam.

Fokkert wist net als het grootste deel van het veld zijn eigen rondetijd uit de eerste kwalificatie ook niet aan te scherpen. Met een snelste rondetijd van 1’50.101 sloot hij deze tweede kwalificatie af als tweeëntwintigste op de lijst, dit ondanks een onschuldige schuiver (door toedoen van een collega coureur) in de laatste minuten van de sessie.

Samengestelde lijst
Met een sterk gereden eerste kwalificatie gevolgd door een zeer bekeken tweede sessie wist Van den Goorbergh zich uiteindelijk als derde te kwalificeren voor de wedstrijden. Een sublieme prestatie van de jonge coureur uit Breda.

Veijer kwalificeerde zich uiteindelijk als twaalfde. Ondanks dat er duidelijk meer ingezeten had voor de European Talent Cup debutant mag de Cardoso Racing coureur niet ontevreden zijn met een startplaats op de vierde startrij tijdens zijn eerste optreden in deze zwaar bezette competitie en op een voor hem geheel nieuw en onbekend circuit.

Fokkert, de jongste deelnemer van het veld, zal dinsdag vanaf de negentiende startplaats op de grid aan de races mogen beginnen, een puike prestatie van de jonge Nederlander die hiermee laat zien flink progressie te hebben geboekt ten opzichte van 2019. Na afloop bleek dat er een aantal rijders een penalty hebben gekregen, dit pakte uit in het voordeel van o.a. Fokkert en hij zal dinsdag dan ook vanaf P15 op de grid aan de eerste race mogen beginnen.

De pole in de European Talent Cup klasse ging maandag naar de Columbiaan David Alonso voor de Spanjaard Angel Piqueras, landgenoot Van den Goorbergh en het Spaanse tweetal Alberto Ferrandez en Ivan Ortala.

Moto3
In deze klasse vertrekken dinsdag de Spanjaarden David Salvador en Pedro Acosta van de eerste twee plaatsen op de grid, zij krijgen op de eerste startrij gezelschap van de Braziliaan Diogo Moreira die zich als derde kwalificeerde terwijl de top vijf gecompleteerd wordt door de Spanjaarden Jose Julian Garcia en Adriaan Fernandez.

Moto2
De Italiaan Yari Montella was in de Moto2 klasse het snelst na afloop van de twee verreden kwalificaties voor de Fin Niki Tuuli, de Italiaan Alessandro Zaccone, Kiefer Racing coureur Lukas Tulovic en Xavi Cardelus.

Wedstrijden
Dinsdag staan in Estoril de races op het programma. Voor de European Talent Cup en de Moto2 klasse staan er twee races op het programma, de Moto3 coureurs daarentegen rijden tijdens de openingsronde van het seizoen slechts één race op het Portugese circuit.

De races zullen dinsdag 07 juli allemaal live te volgen zijn via o.a. het FIM CEV Repsol YouTube kanaal (of onderstaande video) en de Eurosport Player.

Handige links FIM CEV Repsol Estoril 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App