FIM CEV Repsol Estoril: Moto3 pole voor Ivan Ortola, teleurstelling bij Van den Goorbergh en Veijer

6238
zonta-van-den-goorbergh
Zonta van den Goorbergh | foto© Rafa Marrodan

Ivan Ortola heeft zaterdag in Estoril de eerste FIM Moto3 Junior World Championship pole van 2021 voor zich op weten te eisen. De Spanjaard was tijdens de twee kwalificaties het snelst voor zijn landgenoot David Salvador en Takuma Matsuyama. Voor Zonta van den Goorbergh en Collin Veijer verliep de kwalificatiedag op het Portugese circuit uit op een flinke teleurstelling.

De FIM Moto3 Junior World Championship coureurs openden zaterdagochtend in Estoril de kwalificatie dag met hun eerste 40 minuten durende kwalificatie. Ondanks een dreigend wolkendek leek de eerste kwalificatie te kunnen worden verreden op een grotendeels droge baan, zij het niet dat het net voordat om 09:00 uur lokale tijd het begon te miezeren. Twijfel alom bij de teams en coureurs, dit aangezien het eigenlijk te droog was voor regenbanden en te nat voor slicks. In de beginfase was het duidelijk dat regenbanden de juiste keus was. Onder deze omstandigheden voelde Zonta van den Goorbergh zich meteen als een vis in het water terwijl Collin Veijer te kampen had met de naweeën van een crash vrijdagmiddag in de laatste minuten van een vrije training. Er bleek nog het een en ander niet in orde aan Veijer’s machine die hierdoor in het eerste deel van de kwalificatie dan ook niet uit de verf kwam en veel tijd moest prijsgeven op de snelste mannen. Met nog ongeveer een kwartier te gaan in deze eerste kwalificatie zagen we de eerste coureurs op slicks naar buiten gaan. Van den Goorbergh had het onder deze omstandigheden een stuk lastiger terwijl Veijer op dat moment zich iets wist te herpakken.

De snelste rondetijd in deze eerste kwalificatie kwam met een snelste ronde van 1’47.189 op naam van de Japanner Takuma Matsuyama terwijl Van den Goorbergh uiteindelijk de tweeëntwintigste rondetijd liet noteren en Veijer genoegen moest nemen met de zesentwintigste plaats op de tijdlijst.

Waar iedereen op hoopte gebeurde later op de dag, de zon brak door en de tweede kwalificatie kon onder een stralend Portugees voorjaarszonnetje verreden worden. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat de snelste rondetijden uit de eerste kwalificatie al snel verbeterd werden, sterker nog het was uiteindelijk de Spanjaard Ivan Ortola die een snelste ronde op de klok wist te zetten van 1’44.505, een tijd die na afloop goed bleek voor de pole.

Voor beide Nederlanders liep de tweede kwalificatie uit op een flinke teleurstelling. Zowel Van den Goorbergh als ook Veijer kwamen geen moment in het spel voor. De twee in de klasse debuterende landgenoten waren geen moment binnen de top 20 te vinden en zowel Van den Goorbergh als Veijer wisten bij lange na niet aan hun eigen snelst gereden rondetijden van de donderdag en vrijdag verreden vrije trainingen te komen, sterker nog terwijl de rest van het veld een stap wist te maken ten opzichte van de vrije trainingen waren beiden Nederlanders bijna een halve seconde langzamer.

Van den Goorbergh was uiteindelijk het snelst van het tweetal en kwalificeerde zich met een rondetijd van 1’46.692 als zevenentwintigste terwijl Veijer met een snelste ronde van 1’46.712 genoegen moest nemen met de achtentwintigste plaats op de tijdlijst. Het moge duidelijk zijn dat beiden na afloop flink teleurgesteld waren. Voor Veijer waren de druiven extra zuur aangezien hij niet alleen tijdens de vrije trainingen aanzienlijk sneller was maar een week geleden nog volop de strijd aan kon gaan met polesitter Ortola en zelfs twee plaatsen voor hem eindigde tijdens de Red Bull MotoGP Rookies Cup kwalificatie in Portimão.

Na afloop van de kwalificatie kreeg Van den Goorbergh ook nog een extra tegenslag te verwerken. De Team SuperB coureur bleek te vroeg gestopt te zijn tijdens de tweede kwalificatie, stopte op de baan om een proefstart te maken niet wetende dat de sessie nog in volle gang was en even later de ene na de andere coureur op volle snelheid langszij kwam. De marshals waren er weliswaar als de kippen bij om Van den Goorbergh te attenderen op zijn fout, maar het leed was inmiddels al geschiedt en de wedstrijdleiding zal het voorval de komende uren zeker niet ongestraft laten. Welke sanctie de Nederlander voor zijn fout zal krijgen is op dit moment nog niet bekend.
Update 21:00 uur: Van den Goorbergh heeft geen penalty gekregen voor zijn fout, de wedstrijdleiding liet het bij een waarschuwing.

Race
Voor de FIM Moto3 Junior World Championship coureurs staat er zondag één race op het programma, deze race zal om 14:00 uur Nederlandse tijd van start gaan. Deze en alle andere races zijn LIVE te volgen via het FIM CEV Repsol YouTube kanaal. Link: 2021 FIM CEV Repsol Round 1 Circuito do Estoril – Portugal LIVE . Voor degene die een abonnement hebben op de Eurosport Player, ook hier zijn de races LIVE te volgen.

Handige links FIM CEV Repsol Estoril 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter